Ostali sportovi

Jan Jelenić osvojio posljednji ovosezonski snooker Grand Prix turnir

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 14.11.2019.
Jan Jelenić osvojio posljednji ovosezonski snooker Grand Prix turnir

Usporedno s izmakom kalendarske godine i snooker sezona se polako primiče kraju. Tijekom proteklog vikenda, u zagrebačkom snooker klubu Nugget odigran je posljednji Grand Prix turnir u HSL sezoni, na kojem se odlučivalo, kako o osvajačima pehara, tako i o ukupnom pobjedniku cjelokupne sezone te o putnicima na predstojeće Europsko prvenstvo koje će se u veljači sljedeće godine održati u Portugalu.

Kao što je to bio slučaj na većini ovosezonskih Grand Prix turnira i ovaj put su skoro svi nositelji grupa prošli u eliminacijsku fazu natjecanja kao prvoplasirani. Jedini kojima to nije pošlo za rukom bili su Filip Bermanec (Mr.Q), koji je neočekivano izgubio (ali, unatoč tom porazu prošao dalje) od Ivana Švehle (Nugget) te sedmi nositelj, Antonijo Bezmalinović (POT), koji je po drugi put zaredom (porazima od Marka Rkmana i Brune Repanića (obojica Nugget)) ispao već u grupnoj fazi natjecanja.

Osmina finala donijela je očekivane rezultate i svi najbolji igrači te oni koji su posljednjih mjeseci u dobroj formi prošli su u nedjeljno četvrtfinale. Na papiru je najzanimljiviji meč tog dijela natjecanja trebao biti dvoboj dvojice klupskih kolega iz Mr.Q-a, Tina Venosa i Filipa Bermanca, no, neizvjesnost je u potpunosti izostala, budući da je Venos od prve do posljednje kugle bio koncentriraniji i precizniji igrač te je s maksimalnih 3:0 stigao do polufinala. Jednako uvjerljivi bili su i Jan Jelenić (POT) protiv Brune Repanića te Imran Ayaz Khan (Mr.Q) protiv Alexandera Sabljaka (Nugget), a samo je četvrtoplasirani s HSL rang liste, Saša Novak (Mr.Q, ispustio jedan frame u meču protiv petoplasiranog, Aleksandra Vučetića (Nugget).

Niti polufinala nisu ponudila ni najmanju dozu dramatičnosti, budući da su i Venos i Jelenić s 3:0 pobijedili Novaka i Ayaza Khana. Pritom je Venos u drugom frameu ostvario najveći break (ne samo turnira, već i cijele sezone) od 92 poena, a vrlo malo je nedostajalo da svoju polufinalnu pobjedu okruni i century breakom, kojih u povijesti službenih natjecanja u Hrvatskoj ima svega nekoliko (prvi je ostvario upravo Venos).

U finalu su se po treći put u nizu susreli Venos i Jelenić, ove sezone dva najbolja hrvatska igrača. I dok su njihova prethodna dva finala bila lišena neizvjesnosti (svaki igrač je ostvario po jednu pobjedu), ovo finale bilo je kruna cijele sezone. Najprije je Jelenić u završnici prvog framea došao do vodstva, a zatim je Venos uzvratio s tri framea u nizu i stigao nadomak pobjedi. Nevjerojatno je što je potom propustio u završnicama sljedeća dva framea te je mladi Puljanin, pomalo ni kriv ni dužan, odveo meč u decider. I u njemu je Venos (uz sjajan break od 42 poena) otišao do velike, činilo se tada i nedostižne prednosti, ali, niti to nije bilo dovoljno, budući da je najprije propustio okončati meč u situaciji u kojoj je imao 34 poena prednosti (uz 35 poena na stolu), a na kraju je promašio i meč kuglu te ostavio Jeleniću priliku da ubacivanjem četiri preostale kugle ostvari najveći preokret u ovosezonskim finalima. Takvu neočekivanu priliku nije propustio te pobjednički pehar odlazi u Pulu, a Venosu za utjehu ostaje prvo mjesto na završnoj ovosezonskoj HSL rang listi uz potvrdu plasmana na EP, gdje će mu se pridružiti upravo Jelenić i Bermanec.

HSL sezona završava krajem prosinca Prvenstvom Hrvatske u konkurenciji parova, no, prije toga igrače očekuju još dva velika snooker događaja, Prvenstvo Zagreba za pojedince (23. i 24. studenog) te međunarodni Zagreb Open (7. i 8. prosinca).

Završna Top 10 HSL rang lista za 2019.
1. Tin Venos (Mr.Q) 7095, 2. Jan Jelenić (POT) 6640, 3. Filip Bermanec (Mr.Q) 5832, 4. Saša Novak (Mr.Q) 5396, 5. Aleksandar Vučetić (Nugget) 4920, 6. Imran Ayaz Khan (Mr.Q) 4800, 7. Antonijo Bezmalinović (POT) 3932, 8. Alexander Sabljak (Nugget) 3912, 9. Marinko Gojić (Nugget) 3815, 10. Goran Puškaš (Mr.Q) 3732.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!