Košarka

Na današnji dan: Bill Russell skupio 49 skokova, niz Ricka Barryja stao na 60 bacanja

Jan Šneler • subota, 16.11.2019.
Na današnji dan: Bill Russell skupio 49 skokova, niz Ricka Barryja stao na 60 bacanja
Foto: EPA

Na današnji dan sjećamo se dva nevjerojatna dosega dvojice velikih košarkaša. Legendarni Bill Russell prije 62 godine skupio je čak 49 skokova u jednoj utakmici, dok je niz pogođenih bacanja Ricka Barryja prekinut prije točno 43 godine...

Kada god se povede rasprava o najboljim košarkašima svih vremena, ne postoji šansa da netko ne ubaci u tu priču Billa Russella. Izuzetno važan košarkaš, danas 85-godišnji simpatični starac, bio je jednako značajan za igru kao takvu, ali i za promicanje rasne jednakosti u burnim 60-im godinama.

Tijekom svoje karijere ostvario je nevjerojatne uspjehe, među kojima svakako nedostižnih 11 trofeja NBA prvaka. Sve sa svojim voljenim Boston Celticsima koje je kasnije kao trener vodio do dva naslova. Ušao je na sve liste najboljih igrača, već je dugi niz godina član košarkaške Kuće slavnih i definitivno je ikona američke, ali i svjetske košarke.

Na današnji dan prije točno 62 godine postavio je još jedan nevjerojatni rekord koji će tek par godina kasnije srušiti još jedna ikona NBA lige Wilt Chamberlain. Protiv Philadelphia Warriorsa, Russell je skupio čak 49 skokova, od čega čak 32 u prvom poluvremenu. Taj rekord stoji i dan danas i teško je očekivati da će itko uspjeti nadmašiti to dostignuće.

Embed from Getty Images

Rekord Russella trajao je tri godine jer je 24. 11. 1960. upravo centar Philadelphia Warriorsa, tada 24-godišnji Chamberlain, skupio čak 55 skokova. Zanimljivo na toj utakmici Chamberlain je umalo srušio rekord Russella u skokovima na poluvremenu, ali ostao je jedan skok prekratak.

Gotovo 20 godina kasnije, 1976. godine, na današnji dan jedan drugi košarkaš koji se upisao u košarkašku povijest postavio je značajan rekord. Rick Barry je te sezone igrao za Golden State Warriorse (nekadašnje San Francisco Warriorse) i 16.11. zaustavljen je njegov nevjerojatan niz pogođenih slobodnih bacanja.

Te sezone Barry je imao najduži niz pogođenih bacanja, čak 60, što je fenomenalan doseg bio za tadašnju košarku, a prilično je nevjerojatan i za današnje kriterije. Ono što je zanimljivo je način na koji je Barry šutirao bacanja. Amerikanci to često nazivaju granny-style, a odnosi se na pucanje ispod ruke. Barry je često isticao kako su ga ismijavali zbog takvog načina šutiranja, čak je i sam isticao da se osjećao loše zbog toga, ali rezultati su jasni.

Uostalom, nije tajna kako je upravo veliki Chamberlain, koji je imao groznih problema s bacanjima, prigrlio takav način šutiranja i time popravio svoj postotak. Barryjev rekord je kasnije nekoliko puta rušen, ali ova legenda nekadašnje ABA i kasnije NBA lige s više od 25 tisuća koševa u svojoj karijeri, zaslužuje mjesto među velikanima košarke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!