Nogomet

Na današnji dan: Preminuo veliki mađarski nogometaš Ferenc Puskas

Matej Kačan • nedjelja, 17.11.2019.
Na današnji dan: Preminuo veliki mađarski nogometaš Ferenc Puskas
Foto: Pixsell

17. studenog 2006. nakon duge i teške bolesti preminuo je jedan od najvećih napadača ikad, Mađar Ferenc Puskas...

Ferenc Puskas je umro u Budimpešti, u 79. godini života, na današnji dan 2006. godine, a šest godina prije smrti borio se s teškom Alzheimerovom bolešću. Puskas je iza sebe ostavio nebrojene trofeje, ali je najpoznatiji po svom instinktu za postizanje pogodaka.

Raritetna je činjenica da je Puskas tijekom karijere nastupio za isti broj klubova i reprezentacija. To ne znači da je bio vjeran jednom klubu kroz cijelu karijeru, već je nastupio za po dva kluba i reprezentacije.

Karijeru je počeo u Hipesti Honvedu u kojem je imao više pogodaka od nastupa (357 u 354), a u Real Madridu je u 179 nastupa postigao 154 gola. U Realu je činio legendarni napadački duo s Alfredom Di Stefanom s kojim je osvojio i tri Kupa prvaka.

Za reprezentaciju Mađarske, popularne "Lake konjice" je postigao 83 pogotka u 84 nastupa te je 1952. u Helsinkiju osvojio olimpijsko zlato, a na SP u Švicarskoj dvije godine kasnije je bio srebrni. Nastupio je i za reprezentaciju Španjolske u kojoj je na teren izašao četiri puta.

U igračku mirovinu otišao je 1966., a trenirao je brojne klubove po cijelom svijetu. Danas se Fifina nagrada za pogodak sezone zove po njemu.

FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!