Nogomet

Dinamovi dobri rezultati odražavaju se i na Vatrene

Jan Šneler • nedjelja, 17.11.2019.
Dinamovi dobri rezultati odražavaju se i na Vatrene
Foto: FaH

Jučerašnja utakmica protiv Slovačke (3:1) bila je samo još jedna potvrda kako se sjajni rezultati koje postiže Dinamo odražavaju i na dobre igre hrvatske reprezentacije…

Jaki domaći klubovi znače i jaku hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Tu nema nikakve tajne i premda je danas nogometni trend da nogometaši vrlo mladi odlaze u inozemstvo, ovaj kvalifikacijski ciklus izrodio je nekolicinu igrača koji su važan faktor u Dinamu, a postaju nezamjenjivi u reprezentaciji.

Prije malo više od deset godina, na susretu u Astani protiv Kazahstana, nastupila su u dresu Hrvatske trojica Dinamovih igrača. Tada su zaigrali Robert Kovač, Dejan Lovren i Mario Mandžukić. Bio je to posljednji put da su trojica Dinamovaca počela susret u dresu Vatrenih. Jučerašnji susret donio je čak četvoricu Dinamovih prvotimaca u istom trenu na terenu. Na golu je bio Dominik Livaković, a u polju Dino Perić, Bruno Petković te Mislav Oršić.

Osim Oršića koji je ušao pred sam kraj susreta, trojac je i počeo susret. Uz to, Perić je debitirao za nacionalnu vrstu i dodatno potvrdio da se radi o ponajboljem mladom stoperu Hrvatske. Ne treba pretjerano isticati koliko su Livaković i Petković važni za koncepciju Zlatka Dalića i definitivno su njihove pozicije zacementirane. Oršić je kao jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka apsolutni kandidat za prvi sastav, a Perić će lako moguće putovati na Europsko prvenstvo kao jedan od mogućih stopera.

U Dinamu se nalazi još nekoliko igrača koji bi u neko dogledno vrijeme mogli zaigrati za nacionalnu vrstu. Prije svega tu je Nikola Moro kojemu ova sezona u Ligi prvaka donosi jako puno. On je još neiskusan za igru na reprezentativnoj razini, ali sljedeće godine kada će se od dresa reprezentacije vjerojatno oprostiti Luka Modrić, Moro bi mogao biti jedna od opcija koja bi dugoročno mogla popuniti prazninu u veznom redu.

U Rusiji je 14 igrača bilo iz Dinama ili je tijekom karijere igralo u zagrebačkom klubu što je rekord. Jučer je 10 igrača (osim Duje Ćaleta-Cara) zaključilo susret, a igrali su ili i dalje igraju u Dinamu. To je veliki dobitak za hrvatskog prvaka, priznanje za dobar rezultat, ali i potvrda onoga o čemu smo pričali kako jaki domaći klubovi mogu generirati jake i kvalitetne igrače.

Croatia - Slovakia Rezultati uživo

Jasno je kako će u budućnosti, slično kao i danas, jezgra momčadi biti sastavljena od internacionalaca. Ipak, uz pokojeg igrača iz HNL-a, liga dobiva na vrijednosti, klubovi dobivaju dodatni značaj i automatski su sve strane zadovoljne. Tome treba težiti, a Dinamo je pokazao kako kvalitetan rad može iznjedriti masu reprezentativaca koji to nisu zato što su iz ovog ili onog kluba već isključivo zato što su najbolji u Hrvatskoj na tim pozicijama.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!