Nogomet

Portugal potvrdio plasman na Euro, Srbi idu u dodatne kvalifikacije

Jan Šneler • nedjelja, 17.11.2019.
Portugal potvrdio plasman na Euro, Srbi idu u dodatne kvalifikacije
Foto: EPA

Današnjim susretima zaključeno je natjecanje u skupini B, a uz Ukrajinu do direktnog prolaza na Europsko prvenstvo došao je Portugal...

Poznat je i 17. sudionik Europskog prvenstva. Nakon današnje pobjede nad Luksemburgom, direktan plasman osigurao je Portugal. Treće mjesto, ali i put u dodatne kvalifikacije pripalo je Srbiji.

Prije samih susreta bilo je jasno kako će pravo čudo trebati Srbima da dođu do direktnog plasmana. Portugalci su trebali izgubiti od Luksemburga, a bilo je prilično jasno kako je to teško izvedivo. Istini za volju, Luksemburg se pokazao kao prilično tvrd protivnik, Portugalci su opasno živjeli početkom susreta, ali uspjeli su doći do slavlja.

Luksemburg je u prvih 45 minuta izgledao jako dobro. To pokazuje i niži graf u kojem je vidljivo da je ritam utakmice prvih tridesetak minuta bio prilično slab. U tom periodu domaći su imali dvije solidne prilike, no centimetri su ih dijelili od pogotka. Portugalci su pak počeli ozbiljnije igrati tek krajem prvog dijela.

Luxembourg - Portugal Rezultati uživo

Tada je stigao i vodeći pogodak. U 39. minuti Bernardo Silva uposlio je Brunu Fernandesa koji zabija za vodstvo gostiju. U nastavku susreta Portugal je bio bolji, ali dugo nisu uspijevali prelomiti. Dapače, Luksemburg je opet nekoliko puta zaprijetio i tek krajem susreta uspjeli su gosti potvrditi slavlje.

Tko drugi nego Cristiano Ronaldo koji je u 86. minuti upisao svoj 99. pogodak u dresu Portugala. Portugalci su tako potvrdili pobjedu i osigurali drugo mjesto u skupini. Nije još poznato u koju skupinu će Portugalci jer njihovi gradovi neće biti domaćini, ali sigurno je kako će u ždrijebu biti smješteni u drugoj ili trećoj jakosnoj skupini.

Srbija je Ukrajinu dočekala vrlo motivirana iako je situacija na tribinama bila prilično sablazna, ne zbog kazne nego zbog malog interesa srpske publike. Srbima je trebala pobjeda protiv nemotivirane Ukrajine i uz to kiks Portugala. Nakon samo nekoliko minuta domaći nogometaši dobili su veliku priliku.

Mikola Matvijenko igrao je nespretno rukom u šesnaestercu, sudac automatski pokazao na jedanaesterac koji sigurno realizira Dušan Tadić. U tim trenucima Srbija je bila na Europsko prvenstvu jer je imala 16 naspram portugalskih 15 bodova.

Taman negdje u isto vrijeme kada je Fernandes zabio za vodstvo Portugala, gol je primila i Srbija. U 32. minuti Roman Jaremčuk odlično se snašao i glavom pogodio za 1:1. Iako su na odmor momčadi otišle s neriješenim ishodom, Srbija je još uvijek bila u dobroj poziciji jer Portugal nije uvjerljivo vodio protiv Luksemburga.

Serbia - Ukraine Rezultati uživo

U 56. minuti Aleksandar Mitrović zabija za novo vodstvo Srbije i ponovno vraća nadu domaćim navijačima. Sjajan je bio Mitrović, uz Tadića daleko najopasniji pojedinac u srpskom sastavu. Srbija je svoje odradila, iz Luksemburga nisu dolazile pozitivne vijesti, ali barem je imala pobjedu za kraj. Ipak, u trećoj minuti sudačke nadoknade Artem Besiedin nakon gužve u šesnaestercu, s ruba kaznenog prostora pogađa za konačnih 2:2.

Ukrajini je remi donio bod više u konačnom poretku te oni čekaju ždrijeb gdje će biti u prvoj jakosnoj skupini. Srbima ostaju dodatne kvalifikacije, u skupini C u kojoj su još Škotska i Norveška, dok je četvrti protivnik nepoznat. Poznato je ipak to kako će Srbija u polufinalu igrati protiv Norveška 26. ožujka u Oslu.

Europsko prvenstvo, kvalifikacije:
Luksemburg - Portugal 0:2
Srbija - Ukrajina 2:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!