Nogomet

Mlada Češka dolazi po iskupljenje

Sportnet • ponedjeljak, 18.11.2019.
Mlada Češka dolazi po iskupljenje
Foto: Pixsell

Sljedeći suparnici mlade hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo su njihovi vršnjaci iz Češke. Donosimo pregled aktualnog stanja u češkoj U-21 vrsti...

AUTOR: I.W.

Češka je vrlo ponosna na rezultate svojih mlađih reprezentativnih kategorija. Upravo u tim kategorijama se ističu tradicionalne osobine češkog nogometa: fizička pripremljenost, taktička disciplina, čvrstoća i odgovornost u igri, pa u susretu s vršnjacima koji su nerijetko još uvijek zaigraniji, taktički nediscipliniraniji i fizički nespremniji češće ostvaruju bolje rezultate nego kasnije u susretima A momčadi, kada u prvi plan izbijaju tehničke karakteristike i iskustvo igranja jačih utakmica.

Imaju na što i biti ponosni: češka U-21 reprezentacija je bila europski prvak 2002. godine. Dvije godine ranije je osvojila srebro, a 2011. završila na četvrtom mjestu. Ukupno imaju sedam nastupa na završnim turnirima U-21 kategorije, u usporedbi s hrvatska tri nastupa, bez medalje i svaki put na posljednjem mjestu u skupini.

Ova češka U-21 momčad je prije dvije godine na Euru U-19 ispala tek u polufinalu od Engleza, golom primljenim duboko u sudačkoj nadoknadi.

Stoga ne čudi da se od ove generacije očekuje da nastavi s tradicijom dobrih rezultata u mlađim kategorijama i kao minimalni cilj je postavljen plasman na završni turnir. Na klupi U-21 reprezentacije od prošle godine sjedi Karel Krejči, trener koji je dugo godina bio pomoćnik sad već legendarnom treneru plzenske Viktorije, Pavelu Vrbi. Ostao je Vrbin pomoćnik i kada je ovaj preuzeo reprezentaciju, ali je u isto vrijeme samostalno doveo Viktoriju do naslova prvaka države 2016. godine. Prije preuzimanja U-21 momčadi je vodio Češku U-20.

Za razliku od recimo ranije generacije (a koju je ždrijeb također spojio s Hrvatskom), ovu momčad čine igrači koji svi odreda redovito nastupaju u odraslom, prvoligaškom nogometu. Običaj je čeških klubova da mlade igrače šalju na kaljenje u neki slabiji prvoligaški klub, tako da nazivi klubova na popisu igrača često znaju zavarati jer su ondje zapravo na posudbi iz većih klubova.

Kao najveća zvijezda ove momčadi se izdvaja po vokaciji veznjak, ali inače lijevi bek Michal Sadilek, prvotimac nizozemskog PSV-a, u koji je došao sa 16 godina. Po reputaciji ga prati ofenzivni veznjak i po potrebi napadač, 17-godišnji Adam Hložek iz Sparte. Hložek je ovog proljeća sa 16 godina dobio priliku u prvoj momčadi Sparte i pokazao takav talent i zrelost da ga više nitko ne može izgurati iz prvih jedanaest. Sadilek i Hložek će vrlo vjerojatno biti članovi češke ekspedicije na Euru. Velika je sreća za Hrvatsku što je trenutno ozlijeđen Jan Matoušek, napadač s mbappeovskim karakteristikama izrazito prodornog i brzog igrača sjajnog s loptom.

Na golu se izmjenjuju Matouš Trmal iz Slovackog i Martin Jedlička iz slovačkog DAC-a. Obrana je stabilizirana u sastavu Sadilek – kapetan Matej Chaluš (Liberec) – Dominik Plechaty (Sparta, trenutno na posudbi u Jablonecu) – Libor Holik (Jablonec). U sredini imamo spoj igrača Sparte (Ladislav Krejči i Filip Havelka, ovaj drugi trenutno na posudbi u Dynamu), te Viktorije (Dominik Janošek i dva Pavela, Šulc i Bucha, a koji su na posudbi u drugim klubovima). U samom vrhu napada vreba Ondrej Šašinka inače iz Banika, a trenutno na posudbi u Slovackom. Na krilima manevriraju Patrik Žitny iz Teplica i Antonin Vaniček iz Bohemiansa.

U kvalifikacije su krenuli očekivanom i obaveznom 2:0 pobjedom nad Litvom uz pogotke Vaničeka i Šašinke. Slijedio je dvostruki program u listopadu, kada su dočekali Grčku i Škotsku i tom prilikom osvojili samo dva mršava boda. Grčka je ostala s igračem manje u 24. minuti, čak i povela iz jedanaesterca, a remi je donio Hložek petnaest minuta prije kraja. Protiv Škotske je ostalo bez golova i put na Euro se počeo komplicirati.

U četvrtak je s uvjerljivih 6:0 pregažen San Marino, a Janošek, Hložek i Krejči su dali svaki po dva gola. U medijima su ti rezultati dočekani s dosta kritike. Iako je do kraja kvalifikacija ostalo još dosta utakmica, a sama skupina je puna iznenađujućih rezultata, izbornik Krejči se našao na udaru jer momčad ne igra u skladu s velikim potencijalom. Susret u Velikoj Gorici je prvo i odmah vrlo zahtjevno gostovanje Češke u ovim kvalifikacijama i to protiv momčadi protiv koje su u prethodnom ciklusu primili pet golova. Za očekivati je da će se postaviti vrlo čvrsto i odgovorno prema nazad i da će svoju priliku čekati iz protunapada i prekida. Probat će se iskupiti za dosadašnje rezultate, ali bez prevelikog rizika.

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!