Sportnet

Any Given Tuesday: Brouhaha u Ohiu i play-off slika

Matej Kačan • utorak, 19.11.2019.
Any Given Tuesday: Brouhaha u Ohiu i play-off slika
Foto: EPA

Utorak je, doduše kasnije, ali i dalje se važi. Vrijeme je za NFL pregled..

Kolo je krenulo u četvrtak u Clevelandu, a ono što se kasnije dogodilo će vas šokirati! Šokantna je činjenica da su Brownsi dobili drugu za redom, i to Steelerse koji su i bez Bena Roethlisbergera na omjeru 5-5 itekako u utrci za doigravanje na suludom AFC-u u kojem iza Patriotsa i Ravensa ništa nije sigurno.

Dakle, kad smo riješili tehnikalije, valja se pozabaviti bitnim dijelom. Sekunde su dijelile utakmicu od kraja, na semaforu je već stajalo konačnih 21:7 u trenutku kad je Myles Garrett pretjerao i srušio QB-a Steelersa Masona Rudolpha. Odmah se zakuhalo, Rudolph je Garrettu probao skinuti kacigu, a onda ga je i udario u, kako da se izrazim, slabine.

To je razjarilo Garretta koji je tada potpuno izgubio kompas te je skinuo kacigu Rudolphu i, pazite, mlatnuo ga po glavi s njom. Garrett je potom srušen na pod, a trešnju na kraju te kompletne ludnice dodao je Maurkice Pouncey koji je krenuo šutirati Garrettovu glavu dok je ovaj ležao.

Garrett je suspendiran na "neodređeno", a to neodređeno je minimalno ova sezona i doigravanje ukoliko Brownsi u isto uđu, što se bez najboljeg obrambenog igrača sad čini nemoguće. Eto, Brownsi su u istoj utakmici uspjeli probuditi i potpuno ubiti svoje play-off nade. Tipično od Brownsa i od Clevelanda. Nije da volim glumiti đavoljeg odvjetnika, ali stava sam da bi Rudolph za svoje akcije prije nego što je dobio po glavi trebao dobiti istu kaznu jer je prvi pokušao, pa, istu stvar od koje je nastradao.

Na TV snimke nemamo prava, ali stvarno ih nije teško naći u bespućima interneta. Potrudite se, stvarno vrijedi vidjeti jednu od najvećih tučnjava u posljednje vrijeme u NFL. Posebno preporučujem onu snimku iz domaće produkcije koja je oplemenjena uvijek zanimljivim glasom kolege Ivana Ivkovića.

Jedanaest tjedana je prošlo pa su sve ekipe odigrale deset ili 11 susreta i moramo početi razgovarati o slikama konferencija u doigravanju. Što se AFC-a tiče, sigurni su Ravensi i Patriotsi i tu priča staje. Patsi su ostvarili veliku, veliku pobjedu nad Eaglesima u prime time terminu.

Patsi imaju tek jedan poraz i već je svima jasno da je to plod povoljnog rasporeda, a ne toga što su baš ovi Patriotsi legendarno dobri. No, usprkos štekanju napada i laganom padu Toma Bradyja, Bill Belichick i ekipa su pokazali da u ozbiljnoj utakmici mogu navući utakmicu na svoj mlin i pobjeđivati obranom. 17:10 je možda dosadno, ali Bill sigurno neće mene i Vas pitati koliko zanimljive njegove pobjede nama trebaju biti. Pokazana je i zavidna razina mentalne stabilnosti i profesionalizma karakterističnog za Patse jer se gubilo s 10:0, ali to je ipak Zla Imperija koja uvijek uzvrati udarac.

Druga ekipa iz vrha i ona koja je jedina svladala Patriotse su Baltimore Ravensi koji su zgazili Texanse u onome što se moglo okarakterizirati derbijem kola. Ili se barem tako moglo najaviti. Texansi su nestali s terena pred suludo nepredvidljivom igrom Ravensa kao i mnoge ekipe do sad, a u dvoboju quarterbackova koji su MVP kandidati Deshaun Watson je otpuhan od strane Lamara Jacksona.

Za Jacksona i Ravense nam ponestaje epiteta, a Texansi su ovim porazom bačeni u ogroman jaz osrednjih ekipa koje se motaju oko polovičnog omjera i ne može se predvidjeti tko će isplivati jer svaka od ovih ekipa ima neku falingu. Najveći kandidati za uspjeh su baš Texansi koji bi pokraj Coltsa koji ipak nemaju elitnog QB-a trebali uzeti AFC South.

Uz njih stoje Chiefsi koji bi trebali uzeti AFC West, pogotovo sada kad se vratio Patrick Mahomes. Mahomes još izgleda hrđavo, ali Chiefsi su sredili Chargerse i bitno je da se uspijeva pobjeđivati iako Mahomes još nije pravi. Iza toga sve je otvoreno, a sve ekipe pokazuju da pobjeđuju što se pobijediti mora.

Billsi su se oporavili od poraza protiv Brownsa, a jadni Dolphinsi su im baš došli na volej. Coltsi su u divizijskom dvoboju zgazili Jaguarse kojima nije pomogao ni povratak Svetog Nikole Nicka Folesa. Vrlo ugodno iznenađenje su i dalje Raidersi kojima moramo priznati da je Gruden ipak dobar trener, ali Raidersi bi svoj vrhunac trebali doživjeti dogodine kad presele u Las Vegas.

Ipak, momci koji su i dalje u Oaklandu se ne daju pa su na mišiće dobili Bengalse koji su nakon 10 tjedana i službeno prva ekipa u ligi koja više nema šanse za doigravanje te su jedina "čista" ekipa s 0-10 omjerom.

U NFC-u smo na startu sezone očekivali puno veću ludnicu nego u AFC-u jer kotira kao mnogo jača konferencija i vjerojatno je tako, ali se play-off slika polako kristalizira. Više ili manje je sigurno četiri-pet ekipa, uz uvjet da ne bude nekih nepredviđenih okolnosti i ozljeda.

Na vrhu su 49ersi koji su kod Cardinalsa bili na najboljem putu da upišu drugi poraz nakon što su toliko odolijevali i bili nepobjedivi, ali je Jimmy Garoppolo izvukao najbolju utakmicu sezone i ponajbolju karijere te je s četiri TD dodavanja uz 424 bačenih yardi povukao preokret u posljednjoj četvrtini. Društvo u vrhu im prave i dvije ekipe koje su imale slobodan vikend, Packersi i Seahawksi.

Četvrta sigurna ekipa trebali bi biti Saintsi koji su se oporavili od prošlotjednog kiksa jednim poštenim šamaranjem Tampa Baya. Tako se i Drew Brees vratio na pozitivan 3-2 omjer ove sezone. Tako bi pobjednici svojih divizija trebali biti Saintsi, 49ersi ili Seahawksi te Packersi ili Vikingsi. Vikingsi su došli do 8-3 omjera velikim preokretom protiv Broncosa koji su vodili 20:0, ali Kapetan Kirk Cousins ove sezone igra sjajno i vodi Vikinge u doigravanje.

Ako ćemo gledati konzervativno, onda bi tih pet ekipa zakaparili za doigravanje, a šesto mjesto bi po tom ključu pripalo pobjedniku NFC Easta. Tu su u blagu prednost došli Cowboysi koji su dobili Lionse, a Eaglesi su, kako smo već rekli, pali na Patriotsima. Što ovakva play-off slika u NFC-u znači?

Prije svega, to znači da se ozbiljno treba osvrnuti na Ramse i njihovu toplo-hladnu formu koja bi mogla značiti ostajanje bez ičega. Ramsi su dobili Bearse, ali izgleda da su se kasno sjetili jer su Seahawksi i Vikingsi, dvije ekipe koje za sad ulaze kao oni koji nisu pobjednici divizija, pobjegli na dvije pobjede prednosti.

Rijetko se dogodi da ekipa koja je igrala Super Bowl ne doživi neke velike potrese, a svejedno potone, ali po statistici ne bi trebalo tako biti. Ramsi po postignutim i primljenim poenima spadaju u gornju polovicu lige i u obrani i u napadu te ih ovakav omjer smješta u društvo Cowboysa i Eaglesa kao natprosječnih ekipa koje iz nekog razloga ne pobjeđuju u kontinuitetu te su kao takve negativni rariteti.

No, o Ramsima i razlozima za ovakav pad nekom drugom prilikom u malo opširnijem izdanju, a drugo neugodno iznenađenje su i Bearsi koji su ovog vikenda izgubili od Ramsa. Bearsi su trebali biti najbolja obrana lige, a trenutačno imaju jednako sackova kao, primjerice, Raidersi s 25. Napadački problemi i sramoćenje Mitcha Trubiskog već su opjevani.

Što se tiče ekipa koje su se kasno sjetile pobjeđivati, Falconsi su s 29:3 našamarali Pantherse te su upisali drugu pobjedu za redom pa su sad na 3-7. Svakog tjedna moramo imati jedan trash dvoboj i izliku da nalijepimo domaći hit s prijelaza tisućljeća. Ovog tjedna red je na Jetse koji su dobili i drugu za redom, ovaj put su žrtva bili Redskinsi. Uz "Jetskinse" dodajemo i svevremenski hit koji potpisuje Mandi, a s tim se i opraštamo od ovog, nikad ozbiljnijeg i stručnijeg Bilo Kojeg Danog Utorka.

NFL, 11. tjedan:
Cleveland - Pittsburgh 21:7
LA Rams - Chicago 17:7
Oakland - Cincinnati 17:10
Philadelphia - New England 10:17
San Francisco - Arizona 36:26
Baltimore - Houston 41:7
Carolina - Atlanta 3:29
Detroit - Dallas 27:35
Indianapolis - Jacksonville 33:13
Miami - Buffalo 20:37
Minnesota - Denver 27:23
Tampa Bay - New Orleans 17:34
Washington - NY Jets 17:34
Kansas City - La Chargers 24:17

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!