Nogomet

Wales osigurao prolaz na Euro, Njemačka i Belgija dominirale

Jan Šneler • utorak, 19.11.2019.
Wales osigurao prolaz na Euro, Njemačka i Belgija dominirale
Foto: EPA

Odigrane su i posljednje utakmice grupne faze kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo, a sada slijedi ždrijeb skupina i dodatne kvalifikacije...

Veći dio kostura budućeg Europskog prvenstva je poznat. Večeras smo dobili i 20. sigurnog sudionika Europskog prvenstva. To će biti Wales koji je pobjedom protiv Mađarske došao do tog uspjeha. Također, što se tiče dodatnih kvalifikacija saznali smo dobar dio rasporeda.

Od svih kvalifikacijskih grupa, u kojima su se večeras igrale utakmice, jedina koja je još bila neizvjesna je ona u kojoj se nalazila Hrvatska. Wales, Mađarska i Slovačka borile su se za drugo mjesto koje direktno vodi na europsku smotru. Walesu je trebala isključivo pobjeda, Mađarskoj je u nekim kombinacijama bio dovoljan i remi, dok je Slovačka trebala pobjedu uz remi Walesa i Mađarske.

Dogodio se onaj najizvjesniji scenarij. Wales je svladao Mađarsku na domaćem terenu, Slovačka je porazila Azerbajdžan. Velšani nisu imali većih problema protiv Mađara. Već nakon 15 minuta, Gareth Bale sjajno je ubacio, a Aaron Ramsey visokim skokom glavom pogodio za 1:0.

Mađarska se morala otvoriti, pokušala je napasti i doći do izjednačenja, ali većih prilika gosti nisu imali. Na njihovu žalost, vrlo brzo u nastavku Ramsey se opet nalazi u sjajnoj poziciji i zabija za 2:0. Gosti su sve više pali, svjesni rezultata iz Slovačke te je susret završio pobjedom Walesa koji je tako osigurao direktan prolaz na još jedno veliko natjecanje.

Slovaci nisu imali tešku zadaću, iako su i sami bili svjesni da im treba veliko iznenađenje. Azerbajdžan kojeg vodi Nikola Jurčević tako je jedini bod osvojen u ovim kvalifikacijama uzeo baš Hrvatskoj. Za Slovačku je vodeći pogodak postigao Robert Boženik u 19. minuti, dok je konačni rezultat postavio Marek Hamšik par minuta prije kraja susreta.

Iako pravog rezultatskog, barem ako gledamo prolaz na Euro, značaja nije bilo u drugim susretima, neke reprezentacije nisu olako shvatile ove susrete. Tako su Njemačka, Belgija i Nizozemska kombinirano postigli čak 17 pogodaka. Elfu je trebala minimalna pobjeda za potvrdu prvog mjesta. Protivnik je bila Sjeverna Irska koja je čak povela nakon sedam minuta.

Strijelac je bio Michael Smith. Ipak, vrlo brzo gosti su pali u žrvanj Njemačke koja je potpuno dominirala. Već u 11. minuti Ilkay Gundogan pogađa stativu, dok osam minuta kasnije Serge Gnabry zabija za izjednačenje. Malo prije kraja prvog dijela, Leon Goretzka dovodi Njemačku u vodstvo.

Dobar početak nastavka uvijek je važan tako da su Nijemci sve riješili u prvih petnaestak minuta. Još dva gola postigao je Gnabry i tako hattrickom potvrdio pobjedu Njemačke i prvo mjesto na tablici. Konačnih 6:1 postavili su Goretzka u 73. minuti te Julian Brandt u sudačkoj nadoknadi.

Nizozemci su se nadali pobjedi i remiju Njemačke, no jasno je bilo da su šanse za to prilično male. Ipak, Oranje je dostojno odradilo posao u Amsterdamu protiv Estonije. Tri pogotka postigao je veznjak Liverpoola Georginio Wijnaldum, a u listu strijelaca još su se upisali Nathan Ake i Myron Boadu.

Kao što je Sjeverna Irska dobro krenula protiv Njemačke, slično je susret protiv Belgije otvorio Cipar. Rano primljen gol kao da je naljutio domaće koji su se vrlo brzo vratili u igru. Vodeći gol zabio je Nicholas Ioannou u 14. minuti, no već dvije minute kasnije Christian Benteke zabija za izjednačenje.

Do poluvremena su Belgijci potpuno preokrenuli rezultat s dva pogotka Kevina De Bruynea i jednim Yannicka Carrasca. Točku na i stavili su Kypros Christoforou autogolom u 51. minuti te Benteke drugim golom u 68. minuti. Belgija je tako uz Italiju jedina reprezentacija koja je zaključila kvalifikacije sa svim pobjedama. Uz to, njihova gol razlika je impresivnih 40:3.

Od ostalih susreta izdvojimo pobjedu Poljske nad Slovenijom 3:2 (Damian Kadzior proveo svih 90 minuta na klupi za pričuve).

Što se tiče daljnjeg razvoja situacije vezane za Euro, poznata je većina parova dodatnih kvalifikacija. U grupi B za prolaz će se Bosna i Hercegovina i Sjeverna Irska te Slovačka i Irska. Pobjednik ovih ogleda igrat će za Europsko prvenstvo. U grupi D, Gruzija i Bjelorusija će odmjeriti snage i pobjednik tog ogleda ići će na pobjednika ogleda između Sjeverne Makedonija i Kosova.

Što se pak tiče grupe A i C, tu ima još nepoznanica koje će biti određene ždrijebom. U grupi A poznat je samo Island dok nedostaju tri reprezentacije. Što se tiče grupe C, traži se protivnik Škotske, dok se zna da će se sastati Norveška i Srbija. Četiri preostale reprezentacije su Bugarska, Mađarska, Izrael i Rumunjska. Jedna od tih momčadi ići će u grupu C protiv Škotske, dok će tri ići u grupu A.

Europsko prvenstvo, kvalifikacije:
Belgija - Cipar 6:1
Latvija - Austrija 1:0
Nizozemska - Estonija 5:0
Njemačka - Sjeverna Irska 6:1
Poljska - Slovenija 3:2
San Marino - Rusija 0:5
Sjeverna Makedonija - Izrael 1:0
Slovačka - Azerbajdžan 2:0
Škotska - Kazahstan 2:1
Wales - Mađarska 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!