Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Mimo zakona

Matej Kačan • utorak, 26.11.2019.
Any Given Tuesday: Mimo zakona
Foto: EPA

Utorak je, i dok se pivama i grlima zagrijavamo za Dinamo možemo baciti oko na dogodovštine u američkom nogometu proteklog vikenda...

Idemo odmah jako i u glavu, s derbijima. Dakle, nekoliko susreta s ekipama koje pretendiraju na doigravanje i neki konkretniji rezultat u istom je odigrano ovog vikenda. Pa su primjerice Texansi svladali Coltse iz jednog razloga: Deshauna Watsona. Watson je imao motiv nakon gaženja protiv Baltimorea pa je nabacao nešto manje od 300 yardi za dva polaganja.

Stvar je jasna, Coltsi i Texansi su dvije dobro posložene ekipe koje igraju li-la, a velika razlika je quarterback. Tako su u onoj play-off slici Texansi sve sigurniji. Zanimljiv, iako ne pretjerano napadački zanimljiv susret gledali smo na Gilletteu.

Nitko ne želi igrati u New Englandu, a to su osjetili i Cowboysi koji po svim parametrima, brojkama i sastavu spadaju u sam vrh lige, ali i dalje ne mogu pobijediti nikog jakog. Patriotsi su utakmicu dobili kako inače dobivaju - specijalnim timovima i obranom. Tako su obranili poučak od posljednjeg puta, snaga ove ekipe jest to da je u stanju odvući svakog u blato i rudarenje i iz toga izaći kao pobjednik.

Slične probleme kao i Dallas imaju i njihovi divizijski rivali, Philadelphia Eaglesi. Eaglesi također igraju i izgledaju solidno, čak se i ta obrana i secondary popravio. Imali su Eaglesi u Patsima i Seahawksima dvije prilike za dobiti dobre protivnike i potvrditi status izazivača, ali su oba puta posustali u dvije ružne partije.

Mogu se Eaglesi bar pohvaliti da su iskontrolirali Russella Wilsona. "DangeRuss" je plesao oko 50% kompletiranih dodavanja i na istom broju TD i INT dodavanja (po jedno), ali je odlučila igra trčanja. Rashaad Penny je u 14 nošenja uzeo 129 yarda uz jedan TD, a s druge strane trčanje je bilo nepostojeće i baš je taj jedan TD uz neki FG do kojeg bi se došlo bio razlika.

Seahawksi su tako nakon nove "na knap" pobjede čekali derbi kola u San Franciscu gdje su glavni konkurenti za NFC, 49ersi i Packersi, igrali međusobno. Ninersi su nakon poraza od Seattlea mogli porazom pasti s prvog mjesta, a Packersi su imali slobodan vikend da se zaliječe i spreme za ovaj susret, i u najavi je mirisalo na jedno iznenađenje.

Načelno, Aaron Jones bi trebao raditi ogromne probleme obrani Ninersa koja je slaba na trčanje, ali se ništa od toga nije desilo. Obrana Packersa je puštala sredinu, Aaron Rodgers je odigrao jednu od najslabijih partija karijere (20/33 za 104, nijedno kompletirano bacanje preko 10 yardi), a Richard Sherman i ekipa su terorizirali hvatače Packersa koji su otpuhani s terena.

I chuckled. from r/GreenBayPackers

Packersima sada slijedi nešto lakši raspored te možda ovaj poraz dolazi kao dobar reality check, jedno upozorenje da nisu baš nepobjedivi i da svašta tu treba popraviti za doigravanje. Ninersi s druge strane moraju braniti prvo mjesto u NFC što neće biti baš lako s obzirom na raspored, a prijete Seahawksi i ti Packersi, a bome i Saintsi.

Saintsi koji su pak u sjajnoj utakmici u nedjelju na jedvite jade svladali Carolinu i to field goalom na samom kraju nakon što su Panthersi promašili svoj. Ni Saintsi ne izgledaju previše uvjerljivo, ali pobjeđuju i kupuju si vrijeme dok se Drew Brees potpuno ne zagrije nakon povratka na terene.

Povoljan raspored koriste i Billsi koji su lakoćom našamarali Broncose, a isto su učinili i Brownsi protiv Dolphinsa. Iako su si u prošlom tjednu pucali u nogu glupošću Garretta, Brownsi koriste lakši dio rasporeda i polako se vraćaju na 50% omjer i utrku za doigravanje. To su već tri u nizu i ako revanš sa Steelersima bude uspješan otvara se mogućnost da se niz pobjeda produži do šest do 16. tjedna u kojem idu na megdan Ravensima. A Ravensi bi do tad trebali riješiti dileme i možda će odmarati glavne vedete. No, gledamo puno u budućnost.

Svoje šanse za doigravanje u AFC znatno smanjuju Raidersi koji su neobjašnjivo pukli kod Jetsa koji nekako nalaze neku novu renesansu i neki niz pobjeda, a Steelersi su zato uzeli ponuđeno i u ružnoj utakmici dobili jadne Bengalse koji su još jedina čista ekipa s 0-11. Dodajmo i to da je pobjedu Jetsa dostojno proslavio Sam Darnold koji je u vinu i gitarama našao lijek za paranormalne vizije.

Možda smo iz AFC utrke prerano izbacili Titanse koji su doslovno zgazili Jaguarse, a Ryan Tannehill igra low-key sjajno u zadnjem periodu. Bacio je Tannehill 259 yardi za dva TD-a, a za to mu je trebalo tek 14 kompletiranih bacanja. Za usporedbu, Nicku Folesu s druge strane je za 13 yarda više i dva polaganja manje trebalo 48 bacanja, od čega 32 kompletirana, više od dvostruko više. Dodao je Tannehill i svoja dva polaganja trčanjem i Titansi su u zavidnoj poziciji.

Sve manje šansi u NFC imaju Bearsi koji su protiv Giantsa odradili posao, ali konkurenti i oni koji bježe nikako da kiksaju, a izgleda da ista sudbina čeka i Ramse. Ovaj tekst je pisan u trenutku dok Ramsi i Ravensi još igraju, ali utakmica je već riješena. Stigli su i Ravensi i Lamar Jackson do novog rekorda. Naime, prva su ovosezonska ekipa koja je šest prvih napada na utakmici za redom završila polaganjem, a tko zna, možda će do jutra to biti i podebljano jer Ramsi ništa ne mogu obraniti pa da im život i doigravanje ovise o tome (a bome i ovise), a još manje mogu zabiti.

Titula tjednog dvoboja za koji nikog nije briga pripao je Tampa Bayu i Falconsima, a Atlanta je porazom i matematički eliminirana iz borbe za doigravanje. Šok i nevjerica. No, morali smo notirati, čisto da ne bi bilo.

Nakon što smo riješili bitno i korisno, idemo na ono neozbiljno i trashy u čemu uživamo. Prvo, posljednja utakmica koju ćemo spomenuti, a onda i priča koja nema veze s aktualnom sezonom, a polako ni sa zdravim razumom.

Dakle, Detroit Lionsi su uspjeli izgubiti od Washington Redskinsa. Dosta su sudačke odluke uzele Lionsima ove sezone, ali ovo je stvarno pothvat. Vodili su Lionsi 16:13 dvije minute prije kraja, a onda Hopkins pogađa FG s 42 yarde za izjednačenje.

Što rade Lionsi? Pogađate, Driskel baca interception. Na brzaka Redskinsi dolaze do pozicije na 39 yardi za Hopkinsa koji opet pogađa za 19:16 i ludi preokret Redskinsa. No, još nije gotovo jer ostaje 20 sekundi.

Što rade Lionsi? Pogađate, Driskel baca interception. Opet. No, niti tu nije kraj. Ostala je sekunda vremena i Redskinsi te njihov quarterback Dwayne Haskins trebaju izaći na teren i kleknuti kako bi utakmica završila. No, Haskinsa nigdje nema, Redskinsi ga ne mogu naći.

Nagrabusio je zato Keenum koji je kao rezervni QB izašao na teren, uzeo koljeno i ostvario statistiku od -1 yard. Gdje je bio Haskins, pitate se? Pa naravno, čovjek je bio zauzet slikanjem selfieja s navijačima, potpuno normalno. Valjda mu nije smetala činjenica da je kompletirao tek 13/29 dodavanja za nula TD i jedan INT. Vrijedilo je to proslaviti. Tako su Redskinsi mio zakona i zdravog razuma dobili Lionse, a Haskins je bacio svoju rukavicu u ring za titulu najveće budaletine godine, iako je konkurencija ogromna.

Predvodnik te kategorije svakako je Antonio Brown koji se ispričavao Patriotsima na Twitteru, a tu negdje je i Colin Kaepernick koji je izronio nakon tri godine i napravio potpunu pomutnju. Povijest Kapa i lige neću objašnjavati, ako čitate ovaj tekst i pratite NFL onda vjerojatno sve znate i nije uopće bitno slažete li se s njim ili ne.

Ono što je bitno je to da mu je liga ipak odlučila izaći u susret te je u Atlanti organizirala probni trening za Kaepernicka. Ovaj je od toga odlučio napraviti privatni šou pa je prvo odbio potpisati standardnu izjavu da liga ne snosi posljedice za ozljedu na treningu, onda je izrazio nepovjerenje prema kamerama s kojima bi se snimao trening pod izlikom da će liga namontirati trening tako da izgleda lošiji nego što jest.

Onda je, na kraju svega, to popodne prije treninga objavio da se neće pojaviti tom službenom, već da organizira svoj privatni trening na obližnjem školskom igralištu. Tamo je bilo postavljeno osiguranje, Nike je imao svoje ljude i pratio to, ali se većina predstavnika klubova nije pojavila jer, jelte, to nije službeni trening i tako se i vi i ja možemo nabacivati loptom po savskom nasipu.

I što Kaepernick napravi nakon svega? Ispali izjavu u kojoj optužuje ligu da bježi "od njega i naroda", te da je on spreman i čeka već tri godine.

I što pametno da čovjek kaže nakon ovakvog poteza? Da budem do kraja izravan: dragi Coline, ti više ne želiš igrati football i ne želiš igrati u ovoj ligi. Da želiš, ne bi ovo izveo ili bi igrao u nekoj nižoj ligi. Tko bi normalan od vlasnika trpio ovoliku količinu publiciteta i izvannastavnih aktivnosti od čovjeka koji nije igrao tri godine, a prije toga je bio na razini zamjenskog QB-a?

Da Kaepernick želi igrati, što je već nekoliko puta javno rekao, ne bi ovako javno blatio i napadao budućeg poslodavca. Ne, Colin je već afro-američka ikona, a na to se lako može nadodati imidž mučenika i žrtve koji se da dobro naplatiti. I ovotjedna drama nije ništa drugo nego nastavak toga. I to je legitiman i legalan način za zaraditi i podebljati si imidž i publicitet, ali nemoj nam onda prodavati maglu.

Uh, baš sam se iznervirao. No, evo Lamar je do kraja uništio Ramse s pet bačenih TD uz 15/20 i 169 bačenih yardi, a i istrčao je nekih 95. I u čast Redskinsa dužni smo ovotjedni hrvatski hit s prijelaza milenija, a ovaj put čast ima Minea:

NFL, 12. tjedan:
Houston - Indianapolis 20:17
Buffalo - Denver 20:3
Chicago - NY Giants 19:14
Cincinatti - Pittsburgh 10:16
Cleveland - Miami 41:24
Atlanta - Tampa Bay 22:35
New Orleans - Carolina 34:31
Philadelphia - Seattle 9:17
Washington - Detroit 19:16
NY Jets - Oakland 34:3
Tenessee - Jacksonville 42:20
New England - Dallas 13:9
San Francisco - Green Bay 37:8
LA Rams - Baltimore 6:45

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!