Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Kauboji i indijanci

Matej Kačan • utorak, 03.12.2019.
Any Given Tuesday: Kauboji i indijanci
Foto: EPA

Nemamo vremena, moramo žuriti da bi pokrili i Dan zahvalnosti i par derbija i play-off sliku u divizijama i konferencijama. Ajmo, ajmo!

Dakle, pregled kreće najzanimljivijim susretom. U Baltimoreu su snage odmjerili 49ersi koji su najduže odolijevali kao neporažena ekipa te su držali prvo mjesto NFC konferencije te domaći Ravensi u naletu predvođeni Lamarom Jacksonom koji se posljednjih tjedana prometnuo u prvog MVP kandidata.

Dvoboj atomskog napada i atomske obrane bi po slabim uvjetima kiše i vjetra trebao više pogodovati 49ersima i njihovoj obrani, ali se pokazalo da ti sjajan secondary ne vrijedi ništa ako protivnik ne baca. Većina stvari se zato izdogađala u prvom poluvremenu dok je Jackson trčao i sam uzimao ponuđeno, a iako je utakmica bila tvrda i s malo poena ne znači da nije bila dobra.

Točku na i zato je stavio Justin Tucker s field goalom sa skoro 50 yardi po lošim uvjetima. Jackson je napad doveo točno tamo gdje treba da ovaj tri sekunde prije kraja pogodi FG i zacementira Ravense kao prve izazivače na Super Bowl u AFC-u, a Ninerse baci na peto mjesto u NFC-u. To je idealan povod za tranziciju u naš prvi podnaslov.

NFC Play-off slika

NFC East

Ovaj Tweet karizmatičnog i lucidnog Billa Simmonsa vam sve govori. Prvak ove divizije ide u doigravanje, a dva kandidata su Cowboysi i Eaglesi koji su svaki na svoj način sramota. Prvi su imali priliku dokazati da su ozbiljni u Thanksgiving dvoboju s Billsima o kojima ćemo kad stignemo do AFC, ali su popušili i eto ih na 6-6.

Svoju priliku su propustili i Eaglesi koji su već znali da je Dallas svoje propustio, a imali su jedan od najlakših poslova - Dolphinse. I što se dogodi? Pa naravno, i Phila izgubi, i to kako. Imali su Eaglesi 28:14 u trećoj dionici da bi onda primili 23 poena za redom i izgubili utakmicu. Ma, neću. Samo me užasno ljuti to da će Seahawksi ili 49ersi biti niže rangirani od nekog od ovo dvoje.

NFC North

Packersi su svoje odradili protiv Giantsa i tu nemamo što za prijaviti, vode s omjerom 9-3 i raspored ih poprilično mazi do predzadnjeg tjedna i dvoboja s Vikingsima koji su muški pali protiv Seahawksa u MNF. Kirk Cousins je više ili manje odradio svoje, ali je popustila obrana koja je dozvolila Seahawksima 400 yardi niz teren. Tako će i Minny po svemu sudeći biti rangirana lošije od ono dvoje iz NFC Easta, osim ako Packersi ne prospu sve što imaju u lakšem dijelu rasporeda.

Spomenut ćemo i to da su Bearsi dobili Lionse i tako proslavili otvaranje Dana zahvalnosti, ali i jedni i drugi nemaju prava nadati se doigravanju. Ispušteno u prvom dijelu sezone bilo je nenadoknadivo.

New Orleans Sa... ovaj, NFC South

A mogli smo komotno ostaviti i ono prvo jer Saintsi su na 10-2, nitko drugi iz divizije nije na pozitivnom omjeru i tako su Sveci prva momčad koja je osigurala divizijski naslov. Falconsi nisu bili težak zalogaj, a ostale dvije ekipe nisu neka pjesma vrijedna spomena. Tako su Panthersi uspjeli nemoguće i izgubili od Redskinsa i potjerati trenera, a Buccaneersi su ipak dobili Jaguarse za nastavak agonije ekipa koje su nazvane po mačkama.

NFC West

Na kraju se ispostavlja da je ovo najjača divizija u ligi. Seahawksi i 49ersi su oboje bombon od momčadi i legitimni kandidati za SB, a kao što smo već rekli, Hawksi su sredili Vikingse i s obzirom na kiks Ninersa skočili na prvo mjesto divizije. Tako su Ninersi sad petoplasirani u konferenciji, a njih dvoje prate Ramsi na 7-5. Čak su i Ramsi bolja ekipa od Cowboysa i Eaglesa, a u doigravanje neće jer bi valjalo preskočiti Vikingse ili Packerse koji ipak imaju lakši raspored i djeluju bolje. Ramsi su odradili svoje i natamburali su Cardinalse, ali to je prekasno i premalo.

Tako je play-off slika za sad: Saintsi, Seahawksi, Packersi, Cowboysi , 49ersi i Vikingsi (točno tim redom), a u Wild card rundi igrali bi Vikingsi kod Packersa te 49ersi kod Cowboysa, dok bi Hawksi i Saintsi čekali u polufinalu konferencije.

AFC Play-off slika

AFC East

Dakle, Patriotsi su izgubili od Texansa i više ne predvode AFC. Zadnja dva puta protiv Cowboysa i Eaglesa su se provukli, ovaj put su naletjeli na zid zvan Deshaun Watson. Watson je bacio 234 yarda i 3 polaganja, a da mu je za to trebalo 25 pokušaja bacanja. Do sad atomska obrana je opet naletjela na QB-a i napad koji je bio jači, prije Watsona je to uspio odraditi i Jackson.

Kad je već pukla obrana možda je napad trebao to odraditi, ali možda je i vrijeme za popričati o napadu. Na ljeto je u penziju otišao Gronk, a u WR liniji Patsa sezonu su počeli Antonio Brown i Josh Gordon uz Juliana Edelmana dok im baca Tom Brady. Po imenima to je Avengers postava napada, ali Brown i Gordon nisu više tu, a Brady ipak nije onaj stari i sve su glasnija govorkanja o tome da Brady nakon veljače neće više nositi dres Patriotsa.

Jednostavno, ovaj napad nije dovoljno dobar. Protiv Texansa najviše lopti je uhvatio James White koji je po vokaciji trkač. Spominjala se konjica u liku i djelu Gronka i Browna koja bi se u posljednji trenutak pojavila kao Gandalf ispred Helmove klisure, ali od toga nema ništa. Gronk nije spreman i ne želi igrati profesionalni football, Browna više nitko ni ne doživljava i Brady će morati s ovim što ima. Ali nije ni on više što je bio. Protiv Texansa je bacio tek nešto više iznad 50% (24/47), a uz 3 TD-a je bacio i jednu presječenu loptu.

Raspored je u početku bio stvarno lagan, ali su Ravensi i Texansi ogolili neke stvari. Doduše, svake sezone pričamo o slabim stranama Patriotsa i o odlasku Bradyja i padu Imperije, a onda sve na početku veljače završi s novim draguljem u Thanosovoj rukavici pa ćemo ove sezone to preskočiti.

Patriotse u korak prate Billsi koji su se dakle othrvali težem dijelu kalendara i s 9-3 su više-manje sigurni kao peti nositelj, a kvaliteta je pokazana pobjedom nad Cowboysima, ili to možda i nije mjerilo. No, uglavnom smo pobjedu Dolphinsa već spomenuli, a vrijedi notirati i novu sramotu Jetsa koji ulaze u povijest kao prva ekipa koja je ove sezone izgubila od Bengalsa i istima zabila čak šest poena. Svašta.

AFC North

O Ravensima smo pričali na početku i izgleda da željno iščekujemo susret njih i Patriotsa u utakmici za AFC naslov, a svoj revanš su odigrali Steelersi i Brownsi. Ovaj put kacige nisu letjele, a s 20:13 su uspješniji bili Steelersi koji su tako za sad na šestom mjestu. Imali su Brownsi više prilika za izjednačenje, a posljednji napad je Baker Mayfield završio - interceptionom. Baš kako i priliči ovoj sezoni Brownsa, kao i mnogima prije ove. Tako su, dakle, Steelersi na 7-5, Brownsi na 5-7, a Bengalsi su se krstili povratkom Daltona pa su na 1-11.

AFC South

Texansi su, dakle, na 8-4 i svakako bi trebali uzeti ovu diviziju i zapapriti svima, a prvi pratitelji su Tennessee Titansi koji su dobili Coltse u prevažnom dvoboju. Titansi su procvjetali otkad su s terena maknuli Mariotu, a Ryan Tannehill je izgleda napokon našao dom. Titansi su i dalje u lovu na Steelerse koji su na istom omjeru, ali imaju tie-breaker nad Titansima kojima će trebati pobjeda viška. Coltsi su također u lovu, ali gužva je ogromna. Natiskali su se tu i Raidersi i Brownsi unutar pobjedu-dvije od šestog mjesta i završnica će biti ludilo. Zadnji u diviziji su Jaguarsi koji na neku foru igraju lošije otkad se vratio Nick Foles, a uspio se vratiti na tek dvije utakmice dok nije preseljen na klupu. O čuda ti.

AFC West

Ovu diviziju su u međusobnom dvoboju riješili Raidersi i Chiefsi, a u Kansasu na Arrowheadu Chiefsi su pošteno našamarali Raiderse usprkos novoj bljedolikoj partiji Patricka Mahomesa. Raidersima tako treba čudo za doigravanje, a još veće čudo treba i Broncosima i Chargersima koji su odigrali poravnatu utakmicu pa su oboje na 4-8 i tek teoretskim šansama za doigravanje.

Mahomes ne izgleda blistavo otkad se vratio, a dolazi slabije vrijeme i doba godine koje ne pogoduje bacačima. Chiefsi neće igrati konferencijsko polufinale doma, ta su mjesta rezervirana za Ravense i Patriotse. Nitko ne želi u Baltimore na batine, a moj stari kao navijač Patriotsa zna reći: "Doć će oni na Gillette!" Tome bih nadodao i bijeli Gillette. Usprkos svemu tome, Mahomes je uvijek sposoban izvući maestralnu utakmicu iz pete i Chiefsi su glavni kandidat za pomrsiti račune Bradyju i Jacksonu.

Tako je play-off slika za sad: Ravensi, Patriotsi, Texansi, Chiefsi, Billsi, Steelersi (točno tim redom), a u Wild card rundi bi igrali Steelersi kod Texansa te Billsi kod Chiefsa, ali tu se sve još da promijeniti.

I već po tradiciji za kraj, ovotjedni domaći trash hit:

NFL, 13. tjedan:
Detroit - Chicago 20:24
Dallas - Buffalo 15:26
Atlanta - New Orleans 18:26
Indianapolis - Tennessee 17:31
Cincinnati - NY Jets 22:6
Carolina - Washington 21:29
Baltimore - San Francisco 20:17
Jacksonville - Tampa Bay 11:28
Pittsburgh - Cleveland 20:13
NY Giants - Green Bay 13:31
Miami - Philadelphia 37:31
Arizona - LA Rams 7:34
Denver - LA Chargers 23:20
Kansas City - Oakland 40:9
Houston - New England 28:22
Seattle - Minnesota 37:30

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!