Košarka

Premijerka Power Rankings, tjedan deseti: Ljubavno pismo za Dubravu

Matej Kačan • petak, 06.12.2019.
Premijerka Power Rankings, tjedan deseti: Ljubavno pismo za Dubravu

Odvalili smo deset tjedana domaće lige, to je više od dva mjeseca košarke pa si čestitajmo. Ovaj tjedan više košarke, a manje referenci iz pop kulture iako nam se provuklo par stihova i glazbenih brojeva. Ne možemo protiv sebe...

Vrhuška

1. Cibona (1.)

Poraz od Zaboka odradili smo u prošlom izdanju pa se kod Cibosa ne može ništa novog prijaviti. Jedino ćemo podcrtati ABA pobjedu nad Primorskom kao potvrdu da Zadar niti itko u domaćoj ligi Cibosima nije ni blizu i kategorija su za sebe, iako je omjer u Premijerki isti kao kod Zadra.

2. Zadar (2.)

Nakon bljeska protiv Cedevite Olimpije novi blijedi tjedan za Zadar obilježio je raspad kod FMP-a te mučenje protiv Gorice. Kad kažemo mučenje, mislimo mučenje. Kao da toplo-hladna forma nije dovoljna, Zadrane su napale ozljede pa nije igrao Allen, muči se i Junaković, a Siriščević nakon povratka igra kao da je trebao ostati u krevetu uz čaj i Netflix još tjedan dana.

Upao je Zadar kod kuće u onaj Goričin žrvanj košarke u blatu i slabih napada da bi se na kraju ipak uspjelo ubaciti dovoljno u posljednjoj dionici, da nije bilo onih pet-šest trica za redom u trećoj dionici bilo bi čupavo. Pomoglo je i domaće ukazanje Dominika Mavre kojeg su napokon uspjeli registrirati taman na vrijeme da se Junaković ozlijedi.

3. Gorica (3.)

Novi tjedan, nova utakmica protiv favorita lige i ista pjesma. Nakon Splita i Cibone i protiv Zadra se ponavlja isti obrazac. Gorica ne može zabiti dovoljno protiv ozbiljnije obrane, kroničan je tu nedostatak šuta što je i za očekivati kad su ti prve vedete Brzoja i Mazalin, a Kapusta cijelu sezonu ne sliči na sebe. Tako da smo mogli znati što očekivati. Gorica je u Zadru izgledala puno bolje nego protiv Cibone, možda i zahvaljujući jednako napadački blijedoj partiji domaćina, ali u zadnjih 10 minuta postignuto je tek 10 poena i tako Zadra vani ne možeš skinuti.

Sredina

4. Split (4.)

Običan dan u uredu i uvjerljiva pobjeda nad Hermesom. Sve je bilo gotovo u prvom poluvremenu pa su se oni opterećeniji odmorili u drugom i nemamo tu što filozofirati.

5. Zabok (6.)

Zabok je svoj skok zaslužio time što od pobjede nad Cibonom nije odigrano ništa novo, a Šibenka koja je bila ispred se raspala.

6. Vrijednosnice Osijek (7.)

Napokon jedna pobjeda u kojoj se nije trebalo vaditi u zadnjem napadu. Približilo se Škrljevo u egal, ali je posljednja četvrtina odrađena na razini i nije bilo drame iako se opet rotacija sastojala od šest-sedam igrača uz maksimalnu potrošnju. Unatoč svemu upisane su tri pobjede za redom i pogled na ostatak lige s omjera 6-4 je umirujuć.

7. Šibenka (5.)

Što se događa na Baldekinu nikom nije jasno. Nije Šibenka loše krenula u sezonu, vukli su veterani i omjer nije bio loš. Predsjednik kluba ipak nije bio zadovoljan pa je došlo do promjene trenera, a u zadnjih pet kola Šibenka je na omjeru 1-4 i nazire se raspad. Prvi je otišao Vladimir Dašić nakon (in)direktnih optužbi od strane trenera i navijača da mu se, pa, baš i ne da.

Možda je istina, a možda i ne, očekuje se još odlazaka i dolazaka, a Šibenka u ovakvom tranzicijskom stanju nije imala što tražiti na vrućem parketu u Sinju. Tko zna što će na kraju od svega ispasti, ali je Šibenka najčudnija domaća priča ove sezone.

8. Alkar (9.)

Nije uspjelo protiv Vrijednosnica prošli put, ali u Sinju je pala Šibenka. Od svega što sredina i donji dom imaju za ponuditi Alkar je valjda nešto najkonstantnije i od Sinjana uvijek znamo što očekivati. I to je za pohvalu i to je mnogo više od onoga što mnogi njihovi susjedi na tablici nude u odnosu na uloženo i očekivanja.

9. Sonik Puntamika (8.)

Znamo da je otišao Jukić kao ponajbolji igrač i da je teško, ali Dubrava u gostima bi se trebala dobiti. Ok, imaš pravo na loš dan, ali kad si već izborio produžetak onda se ne bi smio tako raspasti i u pet najvažnijih minuta primiti 14 poena. Onaj famozni voljni moment nije bio na razini, Dubrava je gađala tricu s grozomornih 22%, ali joj je dopušteno 13 skokova više i prilika da izvedu 13 bacanja više. U gostima se uvijek moraš potući, a to Puntamika nije odradila. Nijedna utakmica se neće dobiti sama od sebe.

Fenjeraši

10. Dubrava Furnir (11.)

Oprostit ćete mi na subjektivnosti, ali meni je ova Dubrava prva liga ekipa i obožavam ju. Postoji posebno mjesto u mom srcu za stvari kao baby Yodu i Dubravu. Momci su u Premijerku ušli kao lucky loser nakon odlaska Cedevite, kako vele Pet Shop Boysi, "na zapad". Nitko nije davao Dubravi grama šanse, jedva se izvukao Furnir kao sponzor da se izvuče sezona, a evo ih na tri pobjede. Tri više nego što je itko valjda očekivao. Sve dalje je bonus, a u Dubravi igraju pravi momci fajteri. Svaka čast.

11. Škrljevo (10.)

Zločesto Škrljevo, sve nas je zavaralo s one dvije pobjede pa smo mislili da se mašina zagrijala i da će ova ekipa zauzeti mjesto u sredini koje joj pripada. Ništa od toga, četiri poraza u nizu opet su prikovala zelene za dno u društvu Hermesa, a ostatak sezone može poslužiti Panduriću i Barnjaku da se stave u izlog za neku kompetentniju ekipu.

12. Hermes Analitica (12.)

Nemamo ništa novog kod Analitičara, protiv Splita u gostima nije bilo ni grama šanse. Može se Hermes tješiti da je dolje bolje, da je dolje akcija.

Prošla izdanja Rankingsa:

Prvi tjedan

Drugi tjedan

Treći tjedan

Četvrti tjedan

Peti tjedan

Šesti tjedan

Sedmi tjedan

Osmi tjedan

Deveti tjedan

FOTO: KK Dubrava

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!