Košarka

Na današnji dan: Umro Mirza Delibašić

Matej Kačan • nedjelja, 08.12.2019.
Na današnji dan: Umro Mirza Delibašić
Foto: FaH

Na današnji dan 2001. godine umro je jedan od najvećih jugoslavenskih i bosansko-hercegovačkih košarkaša ikad, Mirza Delibašić...

8. prosinca 2001. godine u Sarajevu prestalo je kucati srce jednog od velikana košarke s ovih prostora, ono Mirze Delibašića, popularnog Kinđe. Delibašić je rođen u Tuzli 1954. godine, a njegova bogata košarkaška karijera trajala je od 1968. do 1983.

Karijeru je počeo u Slobodi iz Tuzle, ali je europski velikan postao igrajući za KK Bosnu iz Sarajeva s kojom je bio prvak Jugoslavije, ali i Europe i to 1979. godine. 1980. godine prelazi u Real Madrid s kojim je osvojio kup i prvenstvo Španjolske.

S repreznentacijom Jugoslavije bio je europski, svjetski i olimpijski prvak. Olimpijsko srebro je osvojio u Montrealu 1976., a do zlata je stigao četiri godine kasnije u Moskvi. Nakon prestana igračke karijere bio je i trener, a kao prvi izbornik BiH vodio je reprezentaciju na Eurobasketu u Njemačkoj 1993., a ostavku na to mjesto podnio je 1995.

Mirza je bio poznat kao jedan od najboljih strijelaca u to vrijeme, a uvršten je i među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi. Danas se legendarna dvorana Skenderija u Sarajevu zove upravo po njemu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!