Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Bengalgate

Matej Kačan • utorak, 10.12.2019.
Any Given Tuesday: Bengalgate
Foto: EPA

I ovog vikenda smo imali derbija i bombončića od utakmica, a tako će biti i svaki tjedan kako se približava doigravanje. Zato idemo odmah...

Na najbolju utakmicu vikenda, vjerojatno i sezone, a možda i unazad godinu dvije. Ako vas je bolja polovica natjerala da nedjelju navečer provedete na adventu slušajući lokalne cover bendove uz fritule i kuhano vino, kiksali ste. Kako je govorio transparent na napuljskom groblju nakon što je Napoli predvođen Diegom Maradonom uzeo Scudetto: "Mrtvi, ne znate što ste propustili!"

49ersi i Saintsi su odigrali utakmicu najvišeg uloga i još većih očekivanja, a susret je nadmašio sve. Prvi je ulog, naravno, bilo prvo mjesto u NFC konferenciji. No za 49erse zbog sustava nositelja i omjera divizijskih rivala Seahawksa bi razlika između pobjede i poraza iznosila točnu razliku između prvog i petog nositeljstva. Dakle, ili si slobodan prvi tjedan doigravanja i sve igraš doma ili sve tri igraš vani.

Ako vas je već boksački meč Ruiz-Joshua razočarao nedostatkom boksa i borbe, onda vam je ovo nadoknadilo sve. Saintsi i Ninersi nisu se štedjeli, obrane su tu bile u drugom planu i sve je rezultiralo sa 102 poena, a svelo se na FG u posljednjoj sekundi. Toliko poena u tolikoj drami između dvije ponajbolje ekipe lige, bolje ne može.

Heroj je na kraju za 49erse bio Robbie Gould s 30 yardi, a prevažna je ova pobjeda za Ninerse koji nakon lakšeg rasporeda i pobjeda nošenih obranom iznova dokazuju da mogu pobjeđivati i napadom, a ova je utakmica bila doktorat za lijepog Jimmyja Garoppola na temu međuljudskih veza s Emannuelom Sandersom (gađan devet puta, pogođen sedam za 157 yardi i jedan TD) i Georgeom Kittleom (6/8 za 67 i TD uz ključan četvrti down za dolazak do FG pozicije). Sanders se dokazao i u bacačkoj ulozi na trik akciji kad je bacio savršenu spiralu sa zadnje noge za 35 yardi i TD.

Uglavnom, da završimo s ovom poslasticom jer nas čeka još tema, jednako sjajan kao Jimmy G bio je i Drew Brees s 349 bačenih yardi za pet polaganja, no igra trčanja Ninersa donijela je razliku i onih par poena viška za prvo mjesto u konferenciji s 11-2. Iza Ninersa su se, uz Saintse, natiskali i Packersi i Seahawksi.

Seahawksi su kiksali iako se poraz od Ramsa možda i neće okarakterizirati kiksom jer su se Ramsi dobrano trgnuli i već su na 8-5 i prijete Vikingsima koji su na 9-4 nakon pobjede nad jadnim Lionsima. Zakazali su "Dangeruss" Wilson i njegov napad, ostali su bez polaganja uz četiri FG-a i padaju na peti "seed". Time su pokvarili posao obavljen velikim pobjedama od kojih se ističe upravo ona nad Ninersima i sad moraju čekati kiks San Francisca i gledati da sve do kraja dobiju.

Mjesto drugog nositelja s 10-3 drže Packersi koji su zasad ispred Saintsa zbog tie-breakera naime, Packersi imaju bolji omjer s ekipama iz svoje divizije i konferencije, ali to je čisto trenutno jer slijede upravo dvoboji s Bearsima, Vikingsima i Lionsima koji će odlučivati o ama baš svemu. Em su sve tri ekipe kolege iz NFC Northa, em će baš dvoboj s Vikingsima biti utakmica za diviziju ukoliko obje ekipe ispoštuju sve ostale pobjede. Uglavnom, Packerse je pomazio raspored pa su nakon gaženja od strane Ninersa dobili dva trening tjedna protiv Giantsa i Redskinsa taman prije divizijske makljaže.

Može Packersima pomoći i to da su Bearsima šanse za doigravanjem minimalne i upravo Packersi mogu u međusobnom dvoboju na svom Lambeau Fieldu i matematički izbaciti svoje najstarije i najljuće rivale, a ujedno i napraviti ogroman korak prema vrhu konferencije. Predzadnji tjedan onda ide makljaža s Vikingsima, a zadnji tjedan donosi revanš protiv ranjenog lava koji će igrati za prestiž i osvetu za ono što mu je sudački oteto u prvom dijelu sezone. Tako su Aaron Rodgers i ekipa dobili malo odmora prije perioda u kojem će se vidjeti od čega su zapravo sazdani.

Rodgers je, osim za treniranje i šamaranje Redskinsa, vrijeme iskoristio i za povezivanje s običnim pukom, barem ono virtualno. Ako vam smeta poveća količina referenci iz pop kulture i Star Warsa u ovim tekstovima, pogledajte kako to rade junaci ovog sporta:

I’m Aaron Rodgers. #12 on the Green Bay Packers. And #1 Star Wars fan. Ask me anything! from r/nfl

U NFC Eastu ništa novo, Cowboysi su porazom od Bearsa vjerojatno izgubili šanse za doigravanje jer sljedeći tjedan moraju na Ramse, a onda imaju i međusobni omjer s Eaglesima za to pirovo prvo mjesto u diviziji i ispadanje u prvom tjednu play-offa. Eaglesi su stigli Cowboyse pobjedom nad Giantsima koji su zbog ozljede svog QB-a Jonesa opet startali Elija Manninga pa je ovo vjerojatno bio labuđi pjev za Iliju.

Znali su se NFL navijači i ljubitelji zadnjih sezona sprdati s Elijem zbog njegovih sporih nogu, pada u formi i općenito loših Giantsa, ali zauvijek će Eli imati dva Super Bowla i to kao čovjek koji je dvaput u finalu nadvisio Toma Bradyja i Patriotse. Nije svijet bio pošten prema Eliju, igrao je u najeksponiranijoj franšizi na najvećem tržištu, a uvijek je bio u sjeni brata Peytona koji spada u najveće ikad. Ako je ovo zaista Ilijin odlazak, onda ga sudite po cijeloj karijeri i po vrhuncu, a ne po blijedih zadnjih par godina.

Bilo kako bilo, Eaglesi imaju Redskinse pa međusobni dvoboj s Cowboysima pa opet Giantse pa ipak izgleda kako će Phila biti taj nesretnik s istoka u NFC doigravanju. Prošli tjedan smo imali "rant" o toj diviziji pa je bolje ne ponavljati se.

Tako je, dakle, četvero od šest sudionika NFC doigravanja poznato. Jedine dvojbe ostaju Vikings/Rams i Cowboys/Eagles. Osim ako Vikingsi ne sruše Packerse s NFC North trona ili Bearsi ne učine neki veliki podvig, što je u sferi nerealnog. Propustili smo u zadnjih nekoliko tjedana istaknuti i to da su Giantsi postali druga najlošija ekipa lige. Čak su lošiji od Redskinsa, Jetsa i Dolphinsa koje smo znali istaknuti u "trash" sferi. Zato ovotjedni hit ide u čast Giantsima umjesto na kraju teksta:

Nemamo vremena za ove s dna nego odmah letimo na AFC i dva velika dvoboja na vrhu istoimene konferencije. Nakon Saintsa imamo novog sigurnog sudionika doigravanja, a sretnici su Ravensi na vrhu sjevera u AFC. Ravensi su to zaslužili pobjedom nad Billsima koji su sad na 9-4. Ravensi su, također, usamljeni na vrhu AFC-a te su najveći favoriti za prvog nositelja. Nije to bila neka pretjerano oku ugodna utakmica, a presudila je obrana Ravensa koja je limitirala Josha Allena na 17/39 bacanja za 146 yardi i jedan TD.

Nije za Billse sve izgubljeno iako je u AFC-u ogromna gužva i ništa se ne zna. Billsi mogu izgubiti od Steelersa i doći do samog ruba doigravanja, a možda i ispasti ako se poklopi i Titansima, a mogu i dobiti sve do kraja, uključujući i Steelerse i Patriotse pa uzeti diviziju i mjesto drugog nositelja. Jasno vam je, sljedeća dva vikenda i dvoboji sa Steelersima i Patsima će odlučivati. Oh, koliko poslastica ćemo imati narednih tjedana.

Steelersi su na 8-5 i drže šesto mjesto pobjedom nad Cardinalsima, a mimo svakog očekivanja na istom su omjeru i prijete im Titansi koji su rasturili Raiderse s dvostruko većim brojem poena. Ono što je vrlo zanimljivo jest činjenica da Titansi sljedeći vikend igraju s Texansima za diviziju. Oboje su na istom omjeru, a Texansi su se sami doveli u takvu situaciju potpuno debilnim porazom od Broncosa. Deshaun Watson nije ni izbliza bio na svojoj razini, ali je mnogo veći problem obrana koja je Broncosima dopustila 38 poena, a izvjesnom Drewu Locku 309 bačenih yardi za tri TD-a.

Tako su se Texansi doveli u situaciju da, umjesto da nakon pobjede nad Patriotsima drže vrh divizije i broje pare, se moraju vaditi protiv Titansa, a izgube li tu utakmicu i poklope li se ostali rezultati, mogu i izletjeti iz doigravanja. Dakle, da još jednom ponovim, ništa se ne zna. Iako ima šest mjesta, a prave šanse ima sedam ekipa, ništa se ne zna po pitanju divizija i nositeljstva i bezbroj je kombinacija pošto svi u zadnja tri tjedan mahom igraju međusobno.

Ono što se zna jest to da su Chiefsi sigurni i drugi su pobjednici svoje divizije nakon što su isti posao obavili Saintsi. Chiefsi su pokazali jaja svima na najtežoj mogućoj pozornici koja u svijetu NFL-a postoji. Došli su na Gillette u zimskom periodu sezone na megdan Patriotsima i njihovoj atomskoj obrani u "prime timeu" i dobili su. To vam je moć napada Andyja Reida i Patricka Mahomesa. Nije Mahomes bio maestralan kakav zna biti, ali je bacio jedan TD, a doveo napad do situacije da Kelce za drugi mora nositi tek četiri yarda, a da Butker najduži FG puca s 48.

Ova sam utakmica potvrđuje neke narative i teorije o kojima smo raspravljali posljednjih tjedana. Patriotsi su najpoznatija momčad u Hrvatskoj. Razlozi su jasni: ne pratimo football baš dugo ovdje, a baš su Patsi najjači otkad gledamo pa ih ili volimo ili volimo mrziti. Bill Belichick poznati je naše gore list što automatski čini i Toma Bradyja hrvatskim zetom. Smješteni su kraj Bostona pa odmah imaju katolički štih u protestantskoj Americi, a zvijezde su mahom bijelci. Osi Bradyja i Belichicka glavne face su Julian Edelman i donedavno Gronk pa se lako identificiramo s njima.

Ono što želim reći jest to da su Patsi uvijek pod povećalom domaćih ljubitelja NFL-a, a lako možemo povući paralelu s ovim našim "običnim" nogometom i još jednoj dominantnoj sili koju ili obožavamo ili mrzimo. Čak su oboje i plavi. Ili modri. Zašto ovo govorim? Pa, ulogu kumova u porazu Patriotsa od Chiefsa odigrali su suci svojim velikim odlukama na štetu Patriotsa. Ako znate povijest Patriotsa što se tiče moralnog i fair-play pristupa igri, onda vidite ironiju.

A ako, kao autor ovih redaka, uživate u tim malim ironijama i situacijama koje život i sport nude, onda vam zasigurno neće promaknuti još jedna usporedba, ona s cijenjenim strategom koji gospodski ne komentira sudačke odluke, osim u rijetkim trenucima kad mu baš i ne pašu pa sustav video analize usporedi s tjelesnom izlučevinom koja ime dijeli s namještajem za sjedenje. Naravno da nije fer prema Patsima, ali posebno je zanimljiv osjećaj kad Patsi izgube baš radi sudaca, a dobri Bill izgubi svoj kulerski namrgođeni stav i krene divljati po sidelineu.

Suce i ostalo na stranu, imamo uzorak. Već smo lamentirali o tome da se Brady i njegova WR linija baš i ne kuže i da zbog toga taj napad Patriotsa stalno kašlje i šteka. Kako je i sam Tom govorio, njih vadi sjajna obrana i specijalni timovi. zato i nije čudno da su baš tri ekipe koje su te Patse dobile Ravensi, Chiefsi i Texansi. Tri ekipe koje vode tri mlade QB zvijezde sposobne dignuti napada na razinu atomskog.

I nitko osim Ravensa i Lamara Jacksona nije bio spektakularan, ali su toj obrani Patsa uspjeli zabiti taman dovoljno da napad New Englanda to ne može pratiti. Eto što vam treba za svrgnuti Patse, elitni napad i elitni QB. Mačji kašalj. Ako stvari ostanu kakve sad jesu, onda će na Gillette opet Mahomes i Chiefsi ukoliko bi u wild card rundi skinuli Steelerse pa bi imali reprizu lanjskog AFC finala i nedjeljne utakmice.

Da ne bi sad baš Patriotsi ispali neki pozitivni i žrtve sudaca pobrinuo se novi skandal. Naime, stare lisice koje su već kažnjavane zbog špijunaže i ispuhivanja lopti su ponovo pod istragom, a predmet je neovlašteno snimanje pozivanja akcija kod - Bengalsa. Čak i da nije istina moramo postaviti pitanje kako i na što svoje vrijeme troše Patriotsi i čemu riskirati novi skandal i kazne zbog - Bengalsa.

Patriotsi su imali spreman odgovor: snimamo dokumentarac. Neka malo u studiju i režiji razmisle o montiranju tog filma u post-produkciji, nitko ne želi gledati Bengalse mimo onog obaveznog minimuma kad igraju protiv ekipe za koju navijaš.

Sa zanimanjem ćemo pratiti rasplitanje ove nove zavrzlame, a već se javljaju navijači potlačenih ekipa diljem interneta koji zazivaju izbacivanje Patriotsa iz doigravanja. Je, to će pomoći nekakvim Jetsima da postignu sreću u životu. A ništa, bar su Jetsi u dvoboju stoljeća nadvisili Dolphinse. Dakle, teoretski su u lovu na AFC doigravanje (osima Titansa koji imaju realne šanse) još i: Brownsi koji su i bez špijuniranja dobili te moćne Bengalse, Raidersi koji su razvaljeni, Coltsi koji su od Tapa Baya opet izgubili utakmicu koju su morali dobiti ako se žele zvati ozbiljnima i Broncosi koji su nade zadržali već opisanim šokom protiv Texansa.

U tjednoj rubrici utakmica za koje nikog nije briga i koje ne odlučuju ni o čemu izdvajamo dva susreta koja još jedino nismo spomenuli: Falconsi su produbili krizu mačaka protiv Panthersa, a isto su učinili i Chargersi gaženjem Jaguarsa. Nije ovo dobro vrijeme za mačke, pa i holivudskoj ekranizaciji istoimenog mjuzikla predviđamo jednaki neuspjeh na kino blagajnama. Ne treba nam mnogo za takav zaključak, pogledajte samo taj trailer:

Jeza, abominacija. S time završavamo ovotjedno druženje s poukom: snimanje bez eksplicitnog pristanka moguće je samo na trgovima i mjestima javnog okupljanja!

NFL, 14. tjedan:
Chicago - Dallas 31:24
Atlanta - Carolina 40:20
Tampa Bay - Indianapolis 38:35
NY Jets - Miami 22:21
New Orleans - San Francisco 46:48
Minnesota - Detroit 20:7
Houston - Denver 24:38
Buffalo - Baltimore 17:24
Cleveland - Cincinnati 27:19
Green Bay - Washington 20:15
Jacksonville - LA Chargers 10:45
Arizona - Pittsburgh 17:23
Oakland - Tennessee 21:42
New England - Kansas City 16:23
LA Rams - Seattle 28:12
Philadelphia - NY Giants 23:17

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!