Nogomet

Manchester City od Dinama do Dinama: Sve u znaku potjere za Liverpoolom

Sportnet • srijeda, 11.12.2019.
Manchester City od Dinama do Dinama: Sve u znaku potjere za Liverpoolom
Foto: EPA

Nogometaši Dinama večeras u posljednjoj utakmici skupine C ovogodišnje Lige prvaka na Maksimiru dočekuju Manchester City. Što se sve u redovima engleskog prvaka događalo između dviju međusobnih utakmica donosimo u sljedećem tekstu.

AUTOR: I.W.

Sedamdeset i dva dana je prošlo od prve međusobne utakmice u Manchesteru koju su domaćini dobili s rezultatski glatkih 2:0, a veći dio utakmice je izgledalo da su zaslužili uvjerljiviju pobjedu. Dominantnom igrom su dokazali svoju kvalitetu. Međutim, od tada su se na obzoru iznad Etihada pojavili oblačići tamnije nijanse i Guardiolin stroj više ne izgleda toliko savršeno. Velik zaostatak za Liverpoolom u ligi, ozljede nekih ključnih igrača, spekulacije oko budućnosti Guardiole, mogući psihički umor materijala, propusna obrana, neke neuvjerljive predstave – puno toga se nakupilo oko Cityja.

Ali krenimo redom. Pet dana nakon Dinama, na Etihad je došao Wolverhampton i u posljednjih deset minuta s dva gola odnio sva tri boda, nanijevši domaćinima drugi poraz u sezoni. Slijedila je glatka 2:0 pobjeda u gostima kod Crystal Palacea. Natjecanje u Ligi prvaka je nastavljeno gostovanjem Atalante. Naivna i defenzivno bezbrižna talijanska momčad je ispraćena s pet pogodaka u mreži. S tri pobjede u tri susreta, City se u svojoj skupini Lige prvaka čvrsto popeo na vrh i više ga nije ispuštao. Međutim, ova pobjeda je plaćena dugotrajnim ozljedama veznjaka Rodrija i lijevog beka Zinčenka. Uz duže ozlijeđenog Sanea i Laportea, te – u ovom razdoblju – ozlijeđenog Aguera, City niti u jednoj utakmici na teren nije mogao izaći u najjačem sastavu.

Embed from Getty Images

U sljedeće tri utakmice su zabilježene tri pobjede (3:0 protiv Aston Ville i 2:1 protiv Southamptona u ligi, te 3:1 protiv Southamptona u Liga kupu). Usprkos dominaciji na terenu, prva pobjeda protiv Saintsa je ostvarena tek golom Kylea Walkera u 86. minuti.

Isti igrač je imao vrlo važnu ulogu i u Ligi prvaka, gdje je City gostovao u Milanu kod Atalante. Gosti su rano poveli, promašili i jedanaesterac, te zbog ozljede Edersona na poluvremenu morali zamijeniti golmana. U drugom dijelu su Talijani počeli jurišati, izjednačili preko Marija Pašalića, te sve jače stezali obruč. U 82. minuti je nakon riskantne intervencije i prekršaja izvan kaznenog prostora drugi golman gostiju, Claudio Bravo, zaradio crveni karton, pa ga je na vratima zamijenio baš Walker. Talijani su odgovorili ubacivanjem još jednog ofenzivnog igrača, pokušavajući iskoristiti izostanak pravog golmana na vratima gostiju, ali City je sretno i spretno odolio svim njihovim pokušajima.

Embed from Getty Images

Nakon toga ih je čekao derbi prvenstva i odlazak na noge Liverpoolu. U utakmici koja nije mogla proći bez kontroverznih sudačkih odluka, Liverpool je pobijedio s uvjerljvih 3:1, povećavši svoju prednost na ljestvici. Tada su se u medijima pojavili prvi tekstovi koji su počeli postavljati pitanje je li Guardiolin City dosegao zenit i čeka li nas njegov odlazak na kraju sezone. Naglašavano je kako je City propustio dovesti stopera ovog ljeta kao zamjenu za odlazak Vincenta Kompanyja, što je rezultiralo propusnijom obranom. Odlazak Kompanyja je bio i odlazak vođe na terenu i u svlačionici, a novi vođa se još uvijek nije isprofilirao od sadašnjih igrača. Pisalo se kako su intenzivni treninzi doveli do zamora materijala i glava. Kako, usprkos mnoštvu dovedenih bekova, još niti jedan od njih nije čvrsto prigrabio mjesto u momčadi. Kako je Guardioli ovo već četvrta sezona na klupi i možda je i on već zasićen i umoran. Spekulacije su podgrijane odlukom Guardioline obitelji da se vrati u Španjolsku. Trener je sve te priče odbacio i izjavio da je "nevjerojatno sretan" u klubu. Možda je dio obitelji otišao u Španjolsku ipak zbog povoljnije klime zimi.

Malo optimizma i crvenila u obraze se vratilo kada je objavljeno financijsko izvješće o prošloj sezoni. City je lanjske sezone obrnuo ukupno 635.7 milijuna eura. Po pitanju financija nema nikakve zime jer je klub sklopio desetogodišnji ugovor s Pumom, a koji će mu od sljedeće sezone donijeti 76 milijuna eura godišnje. Nekoliko dana kasnije je objavljena vijest kako je korporacija koja je vlasnikom kluba kupila novi klub, indijski Mumbai City FC. To je osmi klub u vlasništvu, većinskom ili manjinskom, vlasnika Manchester Cityja: američki New York City, australski Melbourne City, japanski Yokohama F Marinos, urugvajski Club Atletico Torque, španjolska Girona, kineski Sichuan Jiuniu i najnoviji Mumbai City. Ljudi stvarno vole nogomet.

Uslijedila je teška 2:1 pobjeda protiv preporođenog Chelsea, a onda su u goste došli neugodni Ukrajinci iz Šahtara i na iznenađenje mnogih izvukli neriješenih 1:1. U napetom maratonu s Liverpoolom je napravljen još jedan krivi korak 2:2 remijem kod Newcastlea. Zatim je uvjerljivo tučen Burnley 4:1, a da bi prije četiri dana pokleknuli na domaćem terenu od gradskog suparnika Uniteda.

Embed from Getty Images

Liverpoolova prednost se povećala na velikih četrnaest bodova, a Guardiola je izjavio da je gubljenje vremena razmišljati o prvom mjestu u ovom trenutku. Budući da obrana naslova u Engleskoj izgleda sve manje realna, javnost očekuje da će se City iskupiti trijumfom u Ligi prvaka, međutim Guardiola je odbacio i ta razmišljanja, tvrdeći da još nisu spremni za taj trofej. Jasna je njegova namjera da smanji pritisak na svoju momčad, ali javnost očekuje trofeje. Sam City ju je na to navikao.

Ekipa je možda stvarno na početku kraja jednog ciklusa, već devet utakmica zaredom nisu uspjeli sačuvati vlastitu mrežu, ali i takva je kvalitetom uvjerljivo jača od Dinama. Trebalo bi se poklopiti mnogo stvari kako bi Dinamo večeras na terenu izvukao pozitivan rezultat. Dobra stvar je da ovaj put postoji i druga mogućnost, rezervno rješenje u obliku povoljnog raspleta u Ukrajini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!