Košarka

Premijerka Power Rankings, tjedan dvanaesti: Potpuno nova vrhuška

Matej Kačan • petak, 20.12.2019.
Premijerka Power Rankings, tjedan dvanaesti: Potpuno nova vrhuška
Foto: FaH

Slavimo pretposljednje Rankingse u dragoj nam 2019., a u njih ulazimo sa smjenom na vrhu i novim članom vrhuške...

Vrhuška

1. Zadar (2.)

Kralj je mrtav, živio kralj! Zadar je protiv Škrljeva izgledao blago očajno, jedva je slomio fenjeraša u posljednjoj četvrtini. To se dogodilo prije tjedan dana, a danas je u Zadru euforija.

Zašto? Zato što su od tad u Krešinoj dvorani pale Zvezda i Cibona. Pitajte navijača Zadra tko su najveći rivali i koga se treba dobiti i ovo dvoje će sigurno biti u prva tri odgovora uz Partizan. Zanima nas susret s Cibonom. Zadar je slabije šutirao od Cibone, imao je manje slobodnih bacanja. Pa kako li je onda zabio više? Zbog pet izgubljenih lopti manje i četiri napadačka skoka više. To je devet napada, e onda imamo razliku. Često se govori o želji i htijenju, a ovdje imamo i brojke da kvantificiraju davanje 120% od sebe. Svašta se moglo prigovoriti ovoj ekipi od početka sezone, ali nikada manjak radnog momenta.

2. Cibona (1.)

Pukotine u Ciboninoj formi bile su vidljive i prije četvrtka i Zadra. U Beogradu kod Partizana se palo bez ispaljenog metka, a Vrijednosnice su se u Osijeku jako, jako dobro držale. Protiv Osijeka se Cibona provukla, a i protiv Zadra skoro, da se nije pojavio Allen i ona njegova lopta koja mu je prvo ispala pa rasparala mrežicu.

Cibona je predvođena Katićem secirala zadarsku obranu iz picka dolazeći do lakih poena i posljedično do čak 65% šuta za dva, ali je problem bio na drugom kraju parketa na kojem nije bila u stanju obraniti iste stvari. Tako se nije uspjela odvojiti ni prelomiti, a egal završnica na jednu loptu je ovaj put otišla kod protivnika. Pomogli su i stanoviti problemi s osobnim greškama.

Nije drama, ali Zadar ipak kreće u 2020. s prvog mjesta i Cibona mora čekati zadarski kiks ako želi natrag na vrh, a to je dovoljno i da ju se svrgne s trona naše liste.

3. Split (4.)

Split je u gostima svladao Goricu nakon jedne povuci-potegni utakmice koju je u završnici riješio Toni Perković. Split je u dva međusobna susreta dokazao da je ipak bolja ekipa od Gorice, a i forma polako raste uz sve prepreke i greške na putu pa nema razloga da ne preskoči Goricu i na Rankingsima.

Sredina

4. Gorica (3.)

Gorica je u susretima s "velikom trojkom" na 0-4, a uspjela je izgubiti i kod kuće protiv najslabijeg od ta tri uz najbolju napadačku partiju u te četiri utakmice. Dakle, ipak ispada da je razlika u klasi zasad nepremostiva i više nema razloga da Goricu držimo u vrhu. Nek' bude prva među jednakima.

5. Vrijednosnice Osijek (5.)

Vrijednosnicama je Cibona došla dan prije Partizana i one su to iskoristile koliko su mogle pa smo dobrih 30 minuta i sitniš gledali egal. Ipak je upisan poraz, ali vrlo častan poraz, a forma je postojana.

6. Zabok (6.)

Zabok se vratio na onu razinu s očetka sezone: bolje se kuha i peče da se znoje, a lošije se dobije kad treba. Takva je utakmica bila i s Dubravom koja je rasturena u trećoj dionici nakon grbavog početka, a ostatak susreta se razlika održavala.

7. Alkar (7.)

Nekako su Alkar i Sonik vezani ove sezone i uvijek dolaze u paketu kad pričamo o ovom dijelu ljestvice, a Sinjani su pokazali da su vrlo ozbiljna premijerligaška ekipa i na gostovanjima. U jednoj čvrstoj utakmici u Zadru Alkar je izašao kao pobjednik protiv, možemo reći, direktnog rivala i protivnika po mjeri.

8. Šibenka (9.)

Šibenka je zaustavila strmoglav pad, a žrtva je bio, tko drugi nego Hermes. Slijedi domaća utakmica sa Sonikom i pravi ispit za novo, mlađe lice Šibenčana.

9. Sonik Puntamika (8.)

Sonik je nakon najvećeg iznenađenja sezone razočarao i više nemam pojma što misliti o ovoj momčadi. Poraz u prvo kolu od Alkara u Sinju je bio očekivan zbog vrućeg parketa, ali kod kuće bi očekivali revanš. No Alkar je pokazao da je možda trenutno ipak bolja ekipa.

Fenjeraši

10. Škrljevo (11.)

Dovoljan za preskakanje Dubrave je umjetnički dojam protiv Zadra kojeg se mučilo i kuhalo kroz tri četvrtine i to bez Barnjaka i Vrkića. Sad kad se ekipa kompletirala i stigla su neka pojačanja sa zanimanjem ćemo pratiti mogu li se zeleni pomaknuti s mrtve točke prema sredini tablice.

11. Dubrava Furnir (11.)

Ništa posebno za prijaviti, priključak je održavan kroz prvi dio, ali Zabok je riješio susret u trećoj dionici jednim poštenim razbijanjem.

12. Hermes Analitica (12.)

Ni kod Hermesa ništa novo, Zagrepčani su naletjeli na volej Šibenki kojoj je trebalo popravljanje morala.

Prošla izdanja Rankingsa:

Prvi tjedan

Drugi tjedan

Treći tjedan

Četvrti tjedan

Peti tjedan

Šesti tjedan

Sedmi tjedan

Osmi tjedan

Deveti tjedan

Deseti tjedan

Jedanaesti tjedan

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina20.12.2019. u 20:50
    I dalje ne shvaćam koja je razlika između poretka na tablici i poretka na vašem power rankingsu
    pikepiletina