Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti nastup na Svjetskom prvenstvu do 20 godina završili bez odličja

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 20.12.2019.
Hrvatski vaterpolisti nastup na Svjetskom prvenstvu do 20 godina završili bez odličja
Foto: Pixsell

Muška hrvatska vaterpolska reprezentacija ostala je bez odličja na Svjetskom prvenstvu u Kuvajtu nakon poraza od Italije 9:6...

ITALIJA – HRVATSKA 9:6 (1:1, 2:2, 3:1, 3:2)

AL KUWAIT - Plivalište šeik Nasser Al Mohammad. Gledatelja 300. Suci: Sadekov (Rusija) i Boudramis (Grčka).

ITALIJA: Di Donna, M. Di Martire 1, Ferrero, Antonucci, Narciso 1, G. Di Martire, Guidi 1, Novara 3 (0), Mezzarobba 3 (1), Tozzi, Spione, Tartaro, De Michelis (4+2 obrane). TRENER: Carlo Silipo

HRVATSKA: Jurlina (8+1 obrana), Malenica. K. Kreković 1 (0), Vrdoljak 1, Bajić 1, Kržić, Solje 1, Herceg, Penava 2 (0), Biljaka, Žuvela, Paparić, Sunara. TRENER: Joško Kreković

PETERCI: Italija 1-2, Hrvatska 0-2,

OSOBNE POGREŠKE: Italija 20, Hrvatska 23. ŽUTI KARTON: trener Kreković (23), trener Silipo (23). CRVENI KARTON: pomoćni trener Ivan Rukavina (23), pomoćni trener Mile Smodlaka (23). ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Malenica (32), Ferero (32). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Herceg (13), Biljaka (24), Spione (25), Guidi (26), G. di Martire (27), Kreković (27), Žuvela (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Italija 5-15 (33%), Hrvatska 3-12 (25%)

Mladi hrvatski vaterpolisti iz Kuvajta se nažalost vraćaju praznih ruku. U utakmici za treće mjesto ili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu do 20 godina, Italija se pokazala malo snalažljivijom u podosta napetoj utakmici s mnoštvom osobnih pogrešaka. Ukupno čak 43 u što je uračunato i pet peteraca, pa dva isključenja s pravom zamjene, čak tri crvena kartona (obojica pomoćnika našeg trenera Joška Krekovića), pa onda još i po jedna javna opomena za hrvatskog i talijanskog stratega... Svega je bilo u kuvajtskom bazenu, ali ono najlošije po nas, bila su i tri gola više u hrvatskoj mreži.

Ponovno, kao i baš cijelo Svjetsko prvenstvo, realizacija igrača više naše reprezentacije je bila vrlo loša. No, isto vrijedi i za peterce. Naši su mladići imali dva i oba im je obranio talijanski vratar De Michelis. Tako je uostalom baš i počelo, promašajem iz kaznenog udarca. De Michelis brani Penavi, a s druge strane Mezzarobba, inače jedna od većih talijanskih vaterpolskih nada s igračem više dovodi Italiju u vodstvo. Sekundu prije kraja, Karlo Kreković iz velike udaljenosti je uspio poravnati, a na ruku mu je sigurno išlo što je na putu do gola, lopta okrznula nekog od Talijana i prevarila vratara.

U drugoj četvrtini, nakon novog vodstva Italije, Penava je poravnao (2:2), a u trećoj minuti te dionice smo imali i novi peterac. Izvođač Vrdoljak, ali opet brani De Michelis. Ipak, 2.19 minuta prije poluvremena, Vrdoljak postiže efektan i sretan pogodak za vodstvo Hrvatske (3:2). Opalio je s osam metara, lopta se odbija od grede u ruku talijanskog vratara, pa onda u vratnicu i konačno gol. Toliko čudno da se začudio čak i naš trener Joško Kreković. Guidi je poravnao za Italiju (3:3), ali je sada došao red i na našeg vratara za obranu peteraca. Jurlina brani šut Novari. Na pola utakmice smo u egalu (3:3)

Početkom treće dionice Solje je pogodio za ispostavit će se kasnije posljednje hrvatsko vodstvo (4:3). U utakmici s previše pogrešaka, možda je ipak 'deblji' kraj izvukla naša vrsta. Primarno stoga što smo već sredinom druge četvrtine ostali bez prvog centra, Branimira Hercega. Onda, kako je vrijeme odmicalo samo su nam 'otpadali' sve važniji, bitniji igrač - Kreković, Žuvela, Malenica, Biljaka. Dakako, imali su i Talijani tu problema, ali njihovi ključni igrači su ostali u vodi i štoviše, tijekom treće četvrtine preokrenuli tijek zbivanja.

Dvaput Novara, pa onda Mezzarobba iz peterca dovode Italiju do 6:4, prvo malo veće vodstvo koje Talijani više nisu ispuštali. U dva navrata su mlade Barakude stizale do jednog gola zaostatka (6:5, Bajić i 7:6 Penava), bilo je čak i prilika za moguće izjednačenje, primarno s igračem više, ali... taj detalj igre nam na ovom turniru nikako nije išao.

Hrvatska je na koncu zauzela četvrto mjesto na svijetu.

AUTOR: HVS

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!