Ostali sportovi

Any Given Tuesday, Badnjak edition: Beast Mode!

Matej Kačan • utorak, 24.12.2019.
Any Given Tuesday, Badnjak edition: Beast Mode!
Foto: EPA

16. tjedan je iza nas pa uz bakalar i fritule skupa možemo prokomentirati rješavanje play-off slike, a imamo i Povratak Kralja...

Izvadite seizmološke naprave, umetnite lude štitnike za zube i opremite se Skittlesima. Jutros nas je dočekalo pravo Badnje čudo, ono o kakvima se snimaju loši Hallmark filmovi: Beast Mode se vratio!

Marshawn Lynch jedna je od modernih legendi ovog sporta. Što zbog nezaustavljivog stila igre, što zbog doskočica i nepodopština van terena, Lynch je heroj cijele jedne generacije NFL fanova, a poseban status uživa u gradu Seattleu. Baš tamo se "Beštija" i vratila jer je Seahawkse i njihov backfield poharala pošast ozljeda, a kao najveća žrtva pao je Chris Carson, do sad prvi trkač Hawksa.

Seahawksima je trebalo brzo rješenje za samu završnicu sezone, a miljeniku grada je valjda opet dosadno u penziji pa se vraća po drugi put. Nije zato trebalo dugo od prvih glasina do službene objave obnavljanja ljubavi koja je pukla u Super Bowlu 2015. kada su Hawksi odlučujuću loptu na jedne yarde do pobjedničkog touchdowna odlučili bacati, a ne dati tada najboljem trkaču lige.

Povijest znamo: Wilson je bacao, lopta je presječena, Patriotsi su uzeli još jedan u nizu naslova, a Lynch je uvrijeđen otišao u svoju prvu penziju. Nije mogao dugo bez footballa pa se vratio u rodni Oakland kad je čuo da Raidersi odlaze u Las Vegas. Htio je odigrati bar nešto u ekipi koja mu rođenjem pripada prije nego što preseli u drugi grad.

U Raidersima je bio dvije godine do ponovnog umirovljenja 2018. koje je trajalo sve do jutros. Teško je objasniti što Lynch znači za kompletnu NFL kulturu i fan bazu, ali možemo samo reći da svi vole kul zločeste dečke. Stara narodna kaže da slika govori više od tisuću riječi, a video objedinjuje oboje pa ćemo zato kroz cijeli tekst prosipati Marshawnove bisere i najbolje trenutke u čast povratka Beast Modea.

S ove tehničke strane, Lynch u karijeri ima 10,379 pretrčanih yardi (4.3 po trčanju) te 84 polaganja trčanjem. Prvi na megdan stižu 49ersi u derbiju posljednjeg tjedna koji će odlučiti o poretku NFC konferencije i dvobojima u doigravanju. Ako sve ostane kao i sada, prva Beastova žrtva u doigravanju bit će Eaglesi u Philadelphiji. Sreća za Saintse da će vjerojatno izbjeći susret sa Seahawksima, Lynchom i novi potres:

Seattle je, dakle, pao na peto mjesto NFC-a porazom od Arizone što je ogroman kiks jer znamo da između Seahawksa i 49ersa jedan poraz viška znači razliku između prva dva ili petog mjesta u konferenciji. Obrana Seattlea pala je na ispitu te je dozvolila Kenyanu Drakeu da ju isprobija kako želi, a ozljedama izrešetani napad Seahawksa ipak nije bio spreman ući u pripetavanje i nadoknaditi ono što je obrana dopustila protivniku.

Divizijski rivali 49ersi su u jednoj od najboljih utakmica vikenda dobili Ramse, a junak je bio kicker Robbie Gould field goalom s 33 yarda za pobjedu Ninersa u utakmici koju je za poslovično obrambeni San Francisco dobio - napad. Jimmy -G nije bio spektakularan, ali je teška dizanja odradila trkačka linija sa stotinjak yardi i dva polaganja. Ramsi tako više nemaju ni matematičke šanse za doigravanje nakon lanjskog nastupa u SB, a 49ersi će u posljednjoj utakmici regularnog dijela NFL-a protiv Seahawksa odlučiti sudbinu NFC-a.

Situacija je sljedeća: Ninersi pobjedom uzimaju prvo mjesto. Ako Ninersi izgube, Packersi svladaju Lionse, a Saintsi Pantherse onda Packersi uzimaju prvo mjesto, a Saintsima za vrh NFC-a treba poraz Ninersa i Packersa. Ono što sigurno znamo jest do ta su Packersi najmanje treći jer su pobjedom nad Vikingsima uzeli NFC North, a da će pobjedom nad Lionsima biti i najmanje drugi, a onda će navijati za Seattle. Uf. Uzmimo u kombinaciju i to da Ninersi i Hawksi međusobno igraju za diviziju i izbjegavanje petog nositeljstva i računica se maksimalno komplicira.

99% ili 100% sigurni su Vikingsi na šestom mjestu, Ninersi/Hawksi na petom i Eaglesi na četvrtom ako se nešto vrlo nepredviđeno ne dogodi, a ne bi trebalo jer su Giantsi ipak lakši zalogaj. Dakle, na istoku i sjeveru NFC-a smo ovog vikenda imali međusobne susrete za divizije, a u susretu loših na istoku manje loši od Cowboysa su ispali Eaglesi i za nagradu će na megdan 49ersima ili Lynchu. Divno. Sjever su u ponedjeljak riješili Packersi koji su svladali napadački jalove Vikingse za koje je Captain Kirk Cousins odigrao valjda najgoru utakmicu sezone.

Teoretski Cowboysi valjda još mogu u doigravanje, ali za to će im mrski rivali Giantsi morati dati ruku svojom pobjedom nad Philom, dok Dallas ne bi trebao imati problema s Redskinsima. Ono što je sigurno jest to da nas u zadnjem tjednu, a posebno u doigravanju čeka totalna ludnica u NFC-u gdje se ne zna tko pije, a tko plaća i gdje imamo četiri ekipe koje se mogu nadati Super Bowlu.

U AFC-u je sve mnogo jasnije. Prvo mjesto i matematički imaju Ravensi koji su našamarali i Brownse, a ako netko još nije znao ili vjerovao, Lamar Jackson bit će novi MVP lige. S druge startne pozicije će Patriotsi koji su u još jednoj tvrdoj i muškoj utakmici svladali Billse u borbi za istok AFC-a. Patriotsi su izdržali, obranili su zadnji napad Billsa te su učvrstili drugo mjesto, a Billse instalirali na peto.

Treći su Chiefsi koji s poluraspadnutim Bearsima nisu imali ama baš nikakvih problema, a četvrti će biti Texansi koji su teže od očekivanog svladali Tampa Bay. Tu postaje zanimljivo jer se u posljednjem kolu treba dodijeliti šesto mjesto na koje pretendiraju Steelersi i Titansi. Morao je Pittsburgh to već riješiti jer je imao milosrdan raspored i utakmicu s Jetsima, dok su Titansi išli na Saintse. Na kraju su propustili šansu, a Titansi su čak imali i solidnu šansu iznenaditi New Orleans, ali do toga nije došlo.

Za Steelerse znamo da se oslanjaju na obranu uslijed deficitarnog napada, ali da jednim Jetsima neće zabiti više od 10 nitko nije mogao predvidjeti. Svakom prema zaslugama, kako si sijao tako ćeš i žeti pa se Steelersi moraju vaditi u zadnjem tjednu u Baltimoreu kod vodećih Ravensa. Može im olakotna okolnost biti to što će Ravensi vjerojatno domarati glavne vedete, a Titansi neće imati ništa lakši posao kod Texansa. No Steelerse samo kombinacija svoje pobjede i poraza Titansa vodi u play-off. Pobjeda oboje ili poraz oboje drži Titanse na šestom mjestu.

Dakle, utakmice koje ćemo posebno pratiti sljedeći tjedan su 49ersi i Seahawksi, Steelersi i Ravensi te Titansi i Texansi, a s jednim okom ćemo pratiti rezultate Saintsa i Packersa u borbi za vrh NFC-a. Toplo se nadam da ste se dobro zabavili uz sabrana djela Marshawna Lyncha i da sad dijelite barem dio uzbuđenja koje je orosilo ligu, a sljedeći AGT bit će poseban jer ćemo već raditi najavu matchupova za doigravanje. Usput će to biti i prvi AGT u 2020. jer zbog praznika neće baš na Staru godinu vani. Čitamo se dogodine, a pozdravljamo vas s još jednim domaćim hitom koji se tematski bome dobro slaže s Beast Modeom:

NFL, 16. tjedan:
Buccaneers - Texans 20:23
Patriots - Bills 24:17
49ers - Rams 34:31
Falcons - Jaguars 24:12
Browns - Ravens 15:31
Colts - Panthers 38:6
Dolphins - Bengals 38:35
Jets - Steelers 16:10
Titans - Saints 28:38
Redskins - Giants 35:41
Broncos - Lions 27:17
Chargers - Raiders 17:24
Eagles - Cowboys 17:9
Seahawks - Cardinals 13:27
Bears - Chiefs 3:26
Vikings - Packers 10:23

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!