Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti godinu završavaju u Beogradu: "Definitivno najveća utakmica u svijetu vaterpola"

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 28.12.2019.
Hrvatski vaterpolisti godinu završavaju u Beogradu: "Definitivno najveća utakmica u svijetu vaterpola"

Srbija i Hrvatska u nedjelju od 17 sati sastaju se u sklopu skupine C Svjetske lige, susret će biti odigran u Beogradu, a kako god završio i jedni i drugi ostat će veliki favoriti za prolaz dalje...

Vaterpolska godina 2019. u svijetu je naravno obilježena Svjetskim prvenstvom u korejskom Gwangjuu. Natjecanju na koje su Talijani postali najbolji, Španjolci se okitili srebrom, a Hrvatska sedmi put uzastopno na svjetskoj smotri osvojila medalju. Ovog puta broncu. Bila je to i godina u kojoj je Zagreb dio domaćinom završnog turnira Europa kupa, s finalom Hrvatska - Mađarska. No, godinu 2019. u našem je sportu u ponajvećoj mjeri ipak obilježila utakmica Hrvatske i Srbije. Ono lipanjsko finale Svjetske lige u Beogradu, na otvorenom plivalištu Tašmajdan, po olujnom nevremenu, prolomu oblaka, gledateljima koji se unatoč tomu ne miču s tribina jer dolje u vodi se igrao spektakl. Klasiko u vodi. Utakmica koja je poprimila na svoj način i mitske dimenzije.

Kada tako priđemo, onda doista ima logike da praktički posljednja vaterpolska utakmica na svijetu, ove 2019. bude baš sraz ove dvije momčadi.

U nedjelju, 29. prosinca od 17 sati na beogradskom plivalištu Milan Gale Muškatirović odigrat će se utakmica drugog kola europske C skupine Svjetske lige. U ovoj je grupi dosad odigrana samo jedna utakmica. Srbija je u gostima pobijedila Nizozemsku 12:7. S natjecateljske strane, utakmica u Beogradu nema izrazitu rezultatsku draž budući da će iz svake skupine, pa tako i ove, dalje po dvije prvoplasirane momčadi. Nizozemska teško da će biti u tom krugu. Ujedno, obje se momčadi (Hrvatska i Srbija) nalaze u pripremnom razdoblju za Europsko prvenstvo u Budimpešti, a i obje su se ovog tjedna vratile s priprema u Sydneyu (Hrvatska) odnosno Kaliforniji (Srbija).

"Ovo je definitivno najveća utakmica u svijetu vaterpola", rekao je u subotu na konferenciji za novinare u Beogradu, dan uoči utakmice, hrvatski izbornik Ivica Tucak i nastavio.

"Istina, dolazi u malo nezgodnom trenutku. Nama Hrvatima je Božić tek prošao, Srbima uskoro slijedi. Mi smo bili u Australiji, oni u SAD-u, te smo i dalje jedni i drugi mislim pod malim privikavanjem na vremensku razliku. Međutim, mi ćemo sigurno dati svoj maksimum ne bi li vidjeli gdje smo. Nama je ipak daleko najvažnije ono što slijedi u Budimpešti, budući da mi još nismo izborili nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i zato nam je cilj što bolji plasman na Europskom prvenstvu. Nadam se da će ovo biti pravi test za Europsko prvenstvo", naglasio je Tucak.

Kapetan Barakuda Andro Bušlje je dodao.

"Utakmica nema neki veliki sportski naboj i značaj, ali ovakvi su susreti uvijek zanimljivi. Uz to, pokazat će nama i njima gdje smo u pripremama za Europsko prvenstvo. Mi jasno želimo pobijediti, to je tako uvijek, iako susret sam po sebi nije pretjerano važan."

Izbornik domaćina nedjeljne utakmice, Dejan Savić je naglasio.

"Mislim da će u nedjelju opet biti spektakl. Posebno ako se sjetimo ljetošnje utakmice koja je svima ostala u sjećanju prije svega zbog one kiše, te je ta utakmici u svojoj biti bio jedinstveni trenutak u ovom sportu. S druge strane, Srbija i Hrvatska su ipak dvije najbolje vaterpolske momčadi u svijetu posljednjih godina, a nadam se i ubuduće. Umor postoji, to je točno, a Svjetska liga predstavlja u ovom trenutku kako oblik treninga i za Olimpijske igre, tako i prije toga za Europsko prvenstvo u Budimpešti. Srbija će ondje biti malo rasterećenija jer smo se kvalificirali za Tokio. Želim svu sreću Hrvatskoj da i ona to učini što prije", izjavio je srpski izbornik.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!