Rukomet

Siječanj je rezerviran za rukomet, ovo Europsko prvenstvo bit će u potpuno novom ruhu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 02.01.2020.
Siječanj je rezerviran za rukomet, ovo Europsko prvenstvo bit će u potpuno novom ruhu
Foto: EPA

Već tradicionalno siječanj je rukometni mjesec. Ovaj put Europsko prvenstvo održava se u proširenom izdanju s većim brojem sudionika, ali i domaćina...

Na Europskom prvenstvu za rukometaše, koje će se održati od 9. do 26. siječnja ove godine, po prvi će puta u povijesti nastupiti 24 reprezentacije, a sama će se smotra premijerno održati u tri zemlje domaćina.

No tu nije kraj "prvim" pa će tako svoje debije na smotrama Starog kontinenta imati čak tri izabrane vrste, one Nizozemske, Latvije i Bosne i Hercegovine. Ujedno, ovo će Portugalu i Švicarskoj biti prvi Euro nakon nastupa 2006., a Ukrajini nakon 2010. godine.

Odmah po završetku utakmica šestog kola bilo je poznato kako će Hrvatska nastupiti u skupini A, domaćin Austrija u B, Njemačka je smještena u C skupinu, a zatim redom u skupinama D, E i F slijede tri skandinavske vrste Norveška, Danska i Švedska.

Hrvatska će grupnu fazu Eura odraditi u Grazu, Austrija u Beču, Njemačka i Norveška u Trondheimu, Malmö će ugostiti Dansku, a Göteborg Švedsku. Beč i Malmö bit će domaćini i glavnoj fazi Prvenstva dok će se polufinala i finale odigrati u Stockholmu.

Uoči ždrijeba 24 reprezentacije bile su podijeljene u četiri jakosne skupine. Nositelji svojih skupina tako će biti Španjolska i Švedska te četiri najuspješnije reprezentacije kvalifikacija - Francuska, Danska, Hrvatska i Češka.

Iz drugog pota izvlačila su se imena drugog domaćina Norveške, četiri preostale najbolje vrste kvalifikacija Slovenije, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Mađarske te Bjelorusije kao najuspješnije drugoplasirane selekcije.

U trećoj jakosnoj skupini smjestila se kao domaćin Austrija, a slijedilo je idućih pet najboljih sastava s drugih pozicija svojih skupina, a to su Island, Crna Gora, Portugal, Švicarska i Latvija dok su se u četvrtom potu nalazili Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, BiH te Nizozemska.

Kako je bilo poznato da iz druge jakosne skupine Norveška i Njemačka odlaze u C i D skupinu Prvenstva izabranici Line Červara iz drugog pota za protivnike mogli su dobiti Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Mađarsku ili Bjelorusiju, a zapali su je Bjelorusi. Iz trećeg pota "nedostupna" im je u ždrijebu bila tek Austrija kojoj je pripala skupina B pa je Hrvatska dobila Crnu Goru.

Što se sustava samog natjecanja tiče, nakon natjecanja u navedenih šest skupina u kojima će biti smještene po četiri reprezentacije, najbolje dvije iz svake kvalificirat će se za glavnu fazu natjecanja u kojoj će se formirati nove dvije skupine sa po šest selekcija. U prvu će se smjestiti reprezentacije iz A, B i C skupine, a u drugu "skandinavski" donji dio ždrijeba.

Finalni "vikend" u Stockholmu trajat će tri dana, a paralelno s polufinalima održat će se i utakmica za peto mjesto. Kompletan Euro trajat će 18 dana tijekom kojih će se odigrati 65 susreta.

Jakosne skupine za Euro 2020:
Pot 1: Španjolska, Švedska, Francuska, Danska, Hrvatska, Češka
Pot 2: Norveška, Slovenija, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Bjelorusija
Pot 3: Austrija, Island, Crna Gora, Portugal, Švicarska, Latvija
Pot 4: Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Nizozemska

Skupina A
Hrvatska
Bjelorusija
Crna Gora
Srbija

Skupina B
Češka
Sjeverna Makedonija
Austrija
Ukrajina

Skupina C
Španjolska
Njemačka
Latvija
Nizozemska

Skupina D
Francuska
Norveška
Portugal
Bosna i Hercegovina

Skupina E
Danska
Mađarska
Island
Rusija

Skupina F
Švedska
Slovenija
Švicarska
Poljska

U narednim danima do početka Europskog prvenstva, Sportnet vam kao i obično donosi niz najavnih tekstova, upoznat ćemo glavne favorite, hrvatske protivnike, debitante, donijet ćemo vam razmišljanja stručnjaka iz rukometnog svijeta i sve ono što morate znati uoči i za vrijeme Prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!