Rukomet

Skupina B: Vrlo izjednačeno društvo u kojem su svi zadovoljni ždrijebom i vide svoju priliku

Mihaela Bradovski • nedjelja, 05.01.2020.
Skupina B: Vrlo izjednačeno društvo u kojem su svi zadovoljni ždrijebom i vide svoju priliku
Foto: FaH

Skupina B Europskog prvenstva u rukometu proglašena je najslabijom, tu su redom reprezentacije koje nisu u novije doba imale velikih rezultata i ne mogu se svrstati među kandidate za odličja...

Skupina B igra se u Beču u Wiener Stadthalle koja ima kapacitet od deset tisuća gledatelja i već je ugostila niz velikih događaja. Iako je izgrađena davne 1957. godine, postupno je proširivana i obnavljana i ne odaje dojam stare građevine.

Ovdje su održavani između ostalog i Europsko dvoransko prvenstvo u atletici, Europsko prvenstvo u plivanju u malim bazenima, Europsko prvenstvo u rukometu, Europsko prvenstvo u odbojci, Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu kao i brojna kulturna i zabavna događanja.

U skupini B nalaze se Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija i Ukrajina, a na papiru je to nominalno gledano najslabija skupina kvalitetom. Ipak, s takvim ocjenama treba pričekati dok natjecanje ne krene, međutim skupina je to bez izraženog favorita, velike reprezentacije koja bi kandidirala za polufinale, a kamoli za titulu.

Češka želi ponoviti Hrvatsku

Česima je ovo deseti nastup na europskim prvenstvima, a posljednji su imali na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj prije dvije godine kada su ujedno ostvarili i svoj najbolji rezultat. Završili su na šestom mjestu s neočekivanim junakom Ondrejom Zdrahalom, veteranom koji je izgledao nezaustavljivo i protiv najboljih te je na kraju bio prvi strijelac Češke na ovom natjecanju.

Zdrahala je u reprezentaciji i za ovo Europsko prvenstvo, a to bi mu moglo biti ujedno i posljednje veliko natjecanje u češkom dresu. Iako mu je 36 godina, Zdrahala nije čak niti u češkoj reprezentaciji najstariji, pa je tako vratar Martin Galia prebacio 40 godina, a godinu dana stariji je i Pavel Horak iz Kiela.

Česi su kroz kvalifikacije prošli kao prvoplasirani u skupini s Bjelorusijom, Bosnom i Hercegovinom i Finskom. Može se reći kako ih ždrijeb mazi, nisu imali europske velikane u skupini niti u kvalifikacijama, nemaju ih niti u prvoj fazi natjecanja na Euru i mogu biti zadovoljni kako im se kuglice poslaguju.

U kvalifikacijama su skupili osam bodova, jednako kao i Bjelorusi i Bosna i Hercegovina dok je slaba Finska ostala na dnu bez ijednog boda. Osam bodova bila je garancija za prolaz i s trećeg mjesta, no ovdje su Česi prošli dalje kao prvoplasirani.

Embed from Getty Images

S klupe ih vodi dvojac Daniel Kubeš - Jan Filip, nekadašnji reprezentativci, a danas uspješni treneri. Kubeš ujedno vodi i TV Emsdetten u drugoj njemačkoj ligi, tamo je već pet godina, od sezone kada je klub ispao u drugu ligu.

Za razliku od reprezentacije koja ima podosta iskusnih igrača, u klubu Kubeš ima vrlo mladu momčad čiji je član i češki reprezentativac Jan Mojžiš.

Što očekivati: Češka je bila šesta u Hrvatskoj, ali bez obzira na to ne spada u europsku elitu. Može stvoriti probleme, odigrati vrlo dobro, ali ne u kontinuitetu i za nju će plasman u drugu fazu natjecanja biti maksimum.

Popis igrača Martin Galia (Górnik Zabrze), Tomaš Mrkva (Bergischer HC), Ondrej Zdrahala (Wisla Plock), Tomaš Babak (Bergisher HC), Roman Bečvar (TuS N-Lübbecke), Štepan Zeman (HSC Coburg), Petr Šlachta (EHV Aue), Jan Mojžíš (TV Emsdetten), Dominik Solak (HCB Karviná), Vojtech Patzel (HC Dukla Prag), Matej Klima (HC Dukla Prag), Pavel Horak (THW Kiel), Dieudonne Mubenzem (TV 05/07 Hüttenberg), Stanislav Kašparek (MOL Pick Szeged), Jakub Hrstka (Dessau Rosslauer HV 06), Marek Vančo (HC Elbflorenc), Tomaš Čip (Minaur Baia Mare), Miroslav Jurka (HC ROBE Zubri)

Kiro Lazarov je i dalje gazda

Sjevernu Makedoniju predvodi vječni Kiro Lazarov, jedan od najboljih europskih napadača u novije doba. Lazarov ima 39 godina, ne može više vući 60 minuta kao nekada, ali i dalje je neprocjenjiv za ovu reprezentaciju i igrač od kojeg se uglavnom očekuje da on bude taj čovjek odluke koji će voditi reprezentaciju i vući kada je važno.

Kiro je sudjelovao u svim najvećim makedonskim uspjesima i uvijek je imao ključnu ulogu. Ta njegova starija generacija već se polako povukla, on je još uvijek tu uz nekolicinu iskusnijih igrača poput Borka Ristovskog, Nikole Mitrevskog, Velka Markoskog, Goce Georgievskog, Stojča Stoilova...

Markoski je posljednji s kojim se javio problem i on vrlo vjerojatno ipak neće moći putovati na Europsko prvenstvo. U prijateljskom susretu sa Slovenijom zaradio je ozljedu, još će biti pregledan tijekom idućeg tjedna, ali prema tvrdnjama makedonskih medija, njegov nastup nije izvjestan. Bit će to veliki udarac za ovu reprezentaciju jer je važna karika u obrambenoj fazi.

Na popisu je i mladi desnokrilni igrač PPD Zagreba Nenad Kosteski, 18-godišnjak kojeg smatraju velikim potencijalom i igračem za budućnost. On je ujedno i najmlađi na popisu, ne treba očekivati još neko vrijeme velike stvari, ali s vremenom bi on mogao biti taj koji će igrati važnu ulogu u reprezentaciji.

Embed from Getty Images

Najbolji rezultat Makedonci su ostvarili 2012. godine u Srbiji kada su završili na petom mjestu, a takav plasman teško će ponoviti na ovom Prvenstvu. U prilog im ide skupina koja je prolazna i s pravom se vide u drugom krugu, ali teško će napraviti nešto više od toga.

U novijoj povijesti pokušalo se sa zvučnim imenima na klupi, vodili su reprezentaciju i Ivica Obrvan,Lino Červar i Raul Gonzalez, Roberto Garcia Parrondo, ali nitko nije uspio ostvariti tako značajan rezultat. Sada je na klupi Danilo Brestovac čime su se Makedonci ipak okrenuli domaćem i jeftinijem kadru.

Što očekivati: Drugi krug trebao bi biti maksimum. Ristovski, Manaskov, Lazarov neće biti dovoljni za obračun s onima koji imaju desetak takvih kvalitetnih igrača.

Popis igrača: Nikola Mitrevski (Eurofarm Rabotnik), Martin Tomovski (Friesenheim), Borko Ristovski (Benfica), Dejan Manaskov (Telekom Veszprem), Martin Velkovski (Eurofarm Rabotnik), Stojanče Stoilov (Vardar), Kiril Lazarov (Nantes), Filip Taleski (Balingen-Weilstetten), Velko Markoski (Metalurg), Nikola Markoski (Eurofarm Rabotnik), Filip Kuzmanovski (Magdeburg), Nenad Kosteski (PPD Zagreb), Mario Tankoski (Metalurg), Goce Georgievski (CSM Bukurešt), Goran Krstevski (Linz), Martin Popovski (Tineks), Žarko Peševski (1898 Stuttgart), Bojan Madzovski (Eurofarm Rabotnik), Martin Serafimov (Metalurg), Marko Miševski (Grenoble)

Domaći teren najveći adut Austrije

Gledajući novije doba, Austrija se sporadično pojavljuje na velikim natjecanjima, a ovo će joj biti četvrti nastup na europskim prvenstvima. Drugi put zaigrat će na Euru zahvaljujući domaćinstvu, 2010. godine na svom tlu završila je na devetom mjestu i to joj je ujedno i najbolji plasman u povijesti velikih natjecanja ako ne računamo pradavna vremena prije Drugog svjetskog rata.

Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj pod vodstvom Islanđanina Patrekura Johannessona u velikoj mjeri je razočarala, bila je najlošija među europskim reprezentacijama, pokazala najmanje i uoči ovog Eura kojem je domaćin, došlo je do promjene i na klupi.

Reprezentaciju od ožujka prošle godine vodi Slovenac Aleš Pajovič kojeg bolje poznajemo kao igrača nego kao trenera. Pajović je bio dugogodišnji slovenski reprezentativac koji je nosio dres klubova poput Ciudad Reala, Kiela, Magdeburga, igrao je fantastično u fazi obrane i upravo to traži od svoje reprezentacije. Nekako je i logično s obzirom da Austrijancima fali malo više talenta da bi mogli napadom dobivati utakmica, a i na vratima dosta ovise o Thomasu Baueru, solidnom vrataru koji je prošao njemačku i francusku ligu, a sada je u Portu. Dobar vratar, ali ne i vrhunska klasa.

Embed from Getty Images

Puno toga bazira se na Nikoli Bilyku iz Kiela, srednjem vanjskom koji i u klubu igra vrlo važnu ulogu, ali pokazalo se da nekada ne zna povući ručnu u reprezentaciji i soliranjem dodatno ukopa Austriju kada joj ne ide. Tu je i iskusno krilo iz Nordhorna Robert Weber, igrač koji je ujedno i najbolji austrijski strijelac, odličan izvođač sedmeraca i vrlo ubojit iz kontranapada.

Pajovič je prije preuzimanja reprezentacije radio kao trener Graza i jako dobro poznaje sve igrače te treba vjerovati kako je ispravno izabrao one koji bi trebali predstavljati Austriju na ovom Euru. Nema tu više igrača poput Szilagyja ili Ziure koji su igrali važnu ulogu na prošlim velikim natjecanjima, ali i s njima u punoj snazi, Austrija bi svejedno imala problem širine kadra. Dosta je tu igrača koji nisu navikli na ovu razinu rukometa, a na Pajoviču je da ih pokuša uklopiti u momčad i sakrije nedostatke kojih ima. Adut je svakako domaći teren što se pokazalo bitnim na prošlom Prvenstvu kojem su bili domaćini.

Što očekivati: Borba za drugi krug u izjednačenoj skupini, za nešto više nemaju kvalitetu.

Popis igrača: Thomas Bauer (Porto), Thomas Eichberger (Graz), Nikola Bilyk (Kiel), Janko Božović (Gummersbach), David Brandfellner (Fivers), Daniel Dicker (Graz), Sebastian Frimmel (Kadetten), Lukas Herburger (Kadetten), Alexander Hermann (Gummersbach), Lukas Hutecek (Fivers), Jakob Jochmann (Krems), Fabian Posch (Krems), Julian Pratschner (WestWien), Raul Santos (Leipzig), Tobias Wagner (Fivers), Robert Weber (Nordhorn), Gerald Zeiner (Alpla Hard), Boris Živković (Alpla Hard)

Ukrajina se vraća na veliku scenu

Ukrajina je jedna od većih nepoznanica na ovom Europskom prvenstvu iako nije riječ o debitantu. Zadnji nastup na velikom natjecanju imala je 2010. godine na Europskom prvenstvu u Austriji gdje je zauzela 16. mjesto, oprostila se već nakon prve faze natjecanja i to s tri poraza u isto toliko odigranih utakmica.

Tada je već krenuo pad ukrajinskog rukometa iako je ranije imala korektnih nastupa pa je tako 2007. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj bila 14., ali treba napomenuti kako je u prvoj fazi natjecanja svladala Island i u krugu s istim brojem bodova kao Island i Francuska nije prošla dalje. Šest godina ranije bila je sedma na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj uz pobjede protiv Tunisa, Norveške, Njemačke...

Današnja Ukrajina nije tako kvalitetna i neugodna, a na Europsko prvenstvo prošla je kroz ušicu igle među najboljim trećeplasiranim reprezentacijama. Dva puta je svladala Farske Otoke i jednom Crnu Goru, a dva puta je upisan poraz od Danske i jednom od Crnogoraca. Mučili su se i s Faranima te su primjerice u Kopenhagenu slavili teškom mukom 27:26 i da su tu kiksali, danas ne bi bili na Europskom prvenstvu.

Embed from Getty Images

Reprezentaciju u velikoj mjeri čine igrači Motora iz Zaporožja i ZTR-a, a najzvučnija imena ipak dolaze iz inozemstva i to Serhij Onufrijenko koji ima veliko iskustvo igranja po Francuskoj te Vladislav Ostrouško koji je danas član Eurofarma.

Onufrijenko je imao jednu kraću fazu u kojoj se i oprostio od reprezentacije te okrenuo klupskoj karijeri, međutim vratio se i pomogao Ukrajini u hvatanju nastup na Europskom prvenstvu ove godine. Na žalost po Ukrajince on i Vladislav Doncov propustit će ovo natjecanje zbog ozljeda.

Sve to s klupe vodi Sergej Bebeško koji je reprezentaciju preuzeo 2018. godine i odveo je na ovo Europsko prvenstvo. Bebeško je bio reprezentativac i Sovjetskog Saveza, a kao trener vodio je i Motor, Dinamo Minsk, Meškov Brest...

Što očekivati: Kao i ostali iz ove skupine, Ukrajinci mogu očekivati maksimum borbu za sljedeću rundu. Sve iznad toga bilo bi ogromno iznenađenje.

Popis igrača: Anton Terehov (Pogon), Anton Derevjankin (ZTR), Genadij Komok (Motor), Jevgen Buinenko (Oroshazi), Andrij Akimenko (ZTR), Oleksandr Ševeljov (Eurofarm Rabotnik), Zahar Denisov (Motor), Vladislav Zalevskij (ZTR), Dmitro Dorošuk (Motor), Oleksandr Tilte (ZTR), Dmitro Goriga (Pogon), Artem Kozakevič (Motor), Evgen Žuk (Permski Medvedi), Roman Čičikalo (Zaglebie), Pavlo Gurkovskij (Motor), Stanislav Žukov (Motor), Vladislav Ostrouško (Eurofarm), Dmitro Iljčenko (ZTR)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!