Tenis

Alexandrova i Mertens u osmini finala Shenzena, ukrajinska veteranka svladala Japanku Doi

Matej Kačan • nedjelja, 05.01.2020.
Alexandrova i Mertens u osmini finala Shenzena, ukrajinska veteranka svladala Japanku Doi
Foto: EPA

Odigrano je šest susreta šesnaestine finala WTA turnira u Shenzenu, a u većini mečeva favoritkinje su opravdale svoje statuse...

Belgijka Elise Mertens svoj dio posla je odradila 2:0 pobjedom nad Ukrajinkom Lesijom Tsurenko. Sedamnaesta igračica svijeta nije imala težak posao te se s dva puta po 6:3 plasirala u osminu finala. Dobro je Tsurenko krenula s oduzimanjem serivsa Belgijanski, ali Mertens odmah vraća dva breka i uzima prvi set. Sličnu priču gledali smo i u drugom setu, Mertens je uzela Ukrajinki servis u trećoj i posljednjoj, devetoj igri te bez stresa nastavlja svoju avanturu u Kini.

Neugodno iznenađenje doživjela je Mihaela Cristea koja je izgubila od domaće predstavnice Xiyu Wang s 2:1 u setovima. 74. igračica svijeta osvojila je prvi set sa 6:3, ali 144. na WTA listi Wang koristi prednost domaćeg terena za furioznih 6:1 i 6:1 i prolazak dalje. Wang je Cristei oduzela servis odmah u trećem gemu prvog seta, ali je Rumunjka vratila sa svoja dva breaka. No Kineskinja nije isto dopustila u drugom i trećem setu te bez puno muke ide u osminu finala.

Veliko iznenađenje priredila je i ukrajinska veteranka Katerina Bondarenko. 33-godišnja Bondarenko je ispod tisućitog mjesta WTA liste, a s prilično laganih 6:4 i 6:1 je svladala Japanku Misaki Doi koja je u prvih 100 igračica svijeta. Doi tako u svojoj susjednoj zemlji ispada vrlo rano i na slab način otvara novu sezonu.

Slavenski dvoboj u šesnaestini finala odigrale su Ruskinja Ekaterina Aleksandrova i Čehinja Katerina Siniakova. Na kraju je nakon sat i pol tenisa dalje prošla Ruskinja koja leži na 35. mjestu svjetske ljetvice. Prvi set se prelomio u trećem, četvrtom i petom gemu kada su se zaredala tri breaka, a Aleksandrova je potpisala dva od ta tri te uzima prvi set. U drugom setu nije bilo toliko uzbuđenja pa je svaka igračica zadržavala svoj servis osim pete igre kad je Ruskinja breakom prelomila meč.

Susret Kineskinje Shuai Zhang i Poljakinje Linette je po WTA rankingsima trebao biti najneizvjesniji dvoboj šesnaestine finala, ali je Kineskinja "kod Kuće" poprilično sigurno odradila posao te je sa 6:4 i 6:2 deklasirala 43. igračicu svijeta. U prvom setu Zhang je trebala tek jedan break, dok su joj u drugom setu bila potrebna tri jer je Poljakinji sama prepustila svoj jedan servis.

Yafan Wang je u meč protiv Španjolke Sare Sorribes krenula poprilično nesigurno pa je Sorribes sa 6:1 uzela prvi set. No Kineskinja je brzo okrenula meč pa istom mjerom uzvraća već u drugom setu, a posao je zaključila sa 6:3 u odlučujućem, trećem setu. Po dva breaka su izmijenile igračice na startu trećeg seta, a ključno oduzimanje servisa je odradila Wang u osmoj igri za 5:3 te je završila posao za 6:3.

WTA Shenzen, 1/16 finale:
Tsurenko - Mertens 3:6, 3:6
Cristea - X. Wang 6:3, 1:6, 1:6
Bondarenko - Doi 6:4, 6:1
Siniakova - Aleksandrova 4:6, 4:6
Zhang - Linette 6:4, 6:2
Sorribes Tomo - Y. Wang 6:1, 1:6, 3:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!