Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Dvobroj

Matej Kačan • utorak, 07.01.2020.
Any Given Tuesday: Dvobroj
Foto: EPA

Eto nas, uz isprike čitateljima, nakon pauze za Staru godinu i zato imamo mnogo posla: spomenut ćemo par najbitnijih susreta 17. tjedna, Wild Card rundu i najaviti konferencijska polufinala...

Ono što smo ostali dužni iz tjedna pauze je rasplet regularne sezone i slike doigravanja. Kad vidimo i rasplet doigravanja dvije najvažnije utakmice ispali su Dolphinsi kod Patriotsa te veliki divizijski derbi 49ersa i Seahawksa.

AFC

Kao što veli pisac Bill Bryson u prologu svoje sjajne knjige "Kratka povijest gotovo svega": "Dobro nam došli. I čestitam! Veoma mi je drago da ste uspjeli. Znam da vam nije bilo lako stići čak dovde. Zapravo, mislim da je bilo teže nego što mislite. Za početak, da bi ste vi sada bili tu, bilijuni lutajućih atoma morali su se udružiti na komplicirani, veoma zahtjevan način kako bi vas stvorili. To je toliko poseban i naročit sklop da do sad nijednom prije nije bio iskušan, a postojat će samo ovaj, jedini put."

Bryson, naravno, priča o postupku i složenosti razvoja čovjeka i ljudskog tijela. Ono što bih ja dodao jest da su se ti atomi baš svima nama udružili u točki vremena da postoji sport i liga zvani NFL, da je izmišljen neki internet preko kojeg ga možemo pratiti i da baš mi imamo sreću ili nesreću svjedočiti padu najveće dinastije tog sporta ikad. Kroz milijarde godina kroz koje smo se mogli materijalizirati u milijardama oblika, mi smo baš ljudi u vremenu u kojem Patriotsi više nisu sila. Čudesno.

Dakle, Patriotsi su u posljednjem tjednu kod kuće izgubili od Miami Dolphinsa u nevjerojatnoj maniri. Junak Dolphinsa opet je bio Ryan "Fitzmagic Fitzpatrick s 320 bačenih yardi i jednim bačenim TD-om, onim pobjede vrijednim za Mikea Gesickog. Opet su Patsi i taj napad štekali, ali je ovaj put i napad Dolpihnsa našao načina za probiti obranu branitelja naslova. Tako su Patriotsi prvi put nakon 10(!!!) godina poslani u Wild Card rundu, a ono što se dogodilo tamo će vas šokirati!

No prije toga moramo odraditi ostatak AFC raspleta. Ravensi su, usprkos tome što su osigurali prvo mjesto, autoritativno zgazili Steelerse s 28:10 što je gurnulo Titanse na šesto mjesto i u doigravanje bez obzira na njihov rezultat. Titansi si nisu htjeli dopustiti da o drugima ovise pa su si sami sudbinu riješili pobjedom nad Texansima. Tako su u Wild Card Rundi slobodni bili Chiefsi i Ravensi, dok smo dobili dvoboje Texansa i Billsa te Patriotsa i Titansa.

U subotu je prvi na rasporedu bio dvoboj Billsa i Texansa. Da je prošli tjedan bilo AGT-a (još jednom isprike čitateljima) tj. da sam se bavio prognozama rekao bih vam da će ovo biti utakmica koju će morati dobiti Deshaun Watson. Jednostavno, Billsi i Kyle Allen nisu napad koji će vas dobiti sam već će utakmicu utjerati u blato i obrane. Tu je jednostavno napad Texansa morao isplivati. Rekao bih vam i da Watsonu ne vjerujem toliko i da prednost dajem Billsima.

I u prvom dijelu bio sam apsolutno u pravu, bravo ja! Billsi su odmah otvorili s TD-om, dodali su još dva FG-a, obrana je funkcionirala savršeno i na poluvremenu su Texansi djelovali razbijeno uz 13:0 za Billse. No u drugom poluvremenu smo gledali skroz drugu sliku. Nakon još jednog FG-a za 16:0 pass rush Billsa je stao, OL Texansa je proradila i odjednom je Watson dobio malo zraka što je iskoristio za 19 neodgovorenih poena u nizu.

Uspjeli su Billsi još jednimm FG-om izboriti produžetak, ali su tamo opet stali napadi. Puntali su Texansi i Billsi su ponovo imali sve u svojim rukama da bi i oni nakon devet akcija za manje od 30 yardi morali puntati. Lopta je opet stigla Watsonu koji je svoj napad doveo do pozicije za Fairbairn može imali lagan posao s 28 yardi za pobjedu Houstona.

Ruku na srce, utakmica je kvalitetom, a pogotovo playcallingom bila loša, a rezultat je u datom trenutku kontrolirao onaj čija je ofanzivna linija funkcionirala bolje. I to je to. No, da je bilo uzbudljivo, brate bilo je. Idealan početak doigravanja.

A onda je u noći stigao red na ono što smo svi čekali. Osjećalo se nešto kroz cijelu sezonu u zraku, upozoravali smo na ozbiljne nedostatke u igri Patriotsa i da je ta obrana više produkt laganog rasporeda, ali se na glas nije smjelo reći. Čuo se tu i tamo tek pokoji šapat koji je govorio ono što bi trebalo odzvanjati: "Patriotsi nisu ONI Patriotsi, TB je loš i protiv Titansa nisu favoriti". Možda prošli tjedan (opet isprike!) ne bih bio toliko hrabar da vam preporučim da koju kunu viška stavite na Titanse, ali bih vam sigurno rekao da poena neće baš biti u izobilju.

I bi tako. Titansi su potpuno odustali od bacanja pa je Ryan Tannehill poslao loptu u zrak tek 15 puta, a heroj je bio Derrick Henry. Čovjek je svoju plaću uz bonuse zaradio jer je jadničak morao trčati čak 34 puta za 182 yarda i jedan TD. Stigao je ipak Tannehill baciti jedan TD za Anthonyja Firskera i to je bilo tih 14 poena u prvom dijelu. Kod Patriotsa je Brady bio čisto okej, ali to nije bio onaj Brady. Nije bacio nijedan TD, već je Julian Edelman morao trčati za svoj.

Stigli su Patsi uz to do još dva FG-a pa je na poluvremenu bilo 14:13, a onda je drugi dio potpuni festival očajnih napada te isti rezultat ostaje do posljednjeg napada. Tamo je Tom Brady dinastiju Patriotsa završio tako što je bacio "Pick-6", presječenu lopta koja je vraćena za TD Titansa i velikih 20:13. Kakav način za završiti jednu dominaciju, jednu eru, a moguće i svoju karijeru u jednom gradu. Brady želi igrati još, Bill Belichick ga vjerojatno više ne želi i bit će to vruće proljeće u New Englandu.

Thank y’all and honestly thank the jets from r/Tennesseetitans

Tako ćemo u konferencijskim polufinalima gledati Titanse protiv Ravensa te Chiefse protiv Texansa. Ravensi s Titansima ne bi trebali imati problema. U drugoj polovici sezone Ravensima nitko nije mogao ništa, taj napad se ne može pročitati jer se sve temelji na option readu, a Lamar Jackson čovjek je koji može sve i siguran je MVP. Titansi su napravili dovoljno i, iako se sigurno neće predati, put u Baltimore mogao bi biti izlet.

Chiefsi i Texansi donose dvoboj dvije sjajne mlade QB zvijezde. Watson je na mahove maestralan, bio je MVP kandidat, ali je u drugom dijelu sezone malo pao. Paralelno s tim, Texansi su u nekoliko utakmica pokazali veliku ranjivost, a sve su u prvom poluvremenu Wild Carda ogolili Billsi. Chiefsi su regularnu sezonu završili uraganski, a još strašnije je to da Patrick Mahomes nakon povratka nije spektakularan. Ako su ga zaliječili i ako će biti onaj pravi, onda Chiefsi imaju pola pobjede u džepu. Mogao bi ovo biti festival poena.

NFC

Rasplet u NFC-u je ovisio o dvoboju Seahawksa i 49ersa, što je bio i zadnji susret stote regularne sezone, ali i desetljeća. Poetski. Packersi su igrali loše protiv Lionsa, ali su okrenuli te pobjedili FG-om asona Crosbyja i tako su si osigurali odmor čak i prije ishoda posljednje utakmice, a za prednost domaćeg terena u možebitnom finalu trebala im je pobjeda Seahawksa.

Pobjedom Packersa izvisili su jadni Saintsi koji su razvalili Pantherse, ali su svejedno s 13-3 pali na treće mjesto i morali na Vikingse. Eaglesi su osigurali treće mjesto pobjedom nad Giantsima te je sve palo na derbi divizije da podjeli karte na prvom, drugom i petom mjestu. Za Ninerse ulog nije mogao biti veći, razlika između pobjede i poraza bila je prvo ili peto mjesto prije doigravanja. Ili igraš sve vani ili jednu odmaraš i igraš sve doma.

This Sunday's Hawks v Niners Ultrabowl will not only decide most of the NFC playoff seeding picture, not only be the final NFL game of the year, not only the final NFL game of the decade, but also the final regular season game of the 100th season of the NFL. And #24 will be playing in it. from r/Seahawks

Sve je stalo u par inča. Nakon početnog vodstva Ninersa od 13:0 Hawksi se vraćaju, a touchdownom je stadion skoro srušio Marshawn Lynch. Poslovično najbučnija publika u ligi polako je stvarala delirij kako su se Seahawksi vraćali, a posljednji napad je bio vrhunac drame. Pri 26:21 za Ninerse Russ Wilson i njegov napad su došli do 12 yardi na polovici San Francisca, a na četvrtom za 10 u bezizlaznoj situaciji Wilson dodavanje pronalazi Ursuu kojemu su inč ili dva nedostajali za touchdown. Imaju Seahawksi četiri nova pokušaja na manje od yarda za pobjedu, a Wilson spikea loptu da zaustavi vrijeme.

Publika je već na rubu ekstaze, a zna se tko je tajno oružje. Na teren ulazi Beast Mode, čovjek koji se vratio i kojeg je nemoguće srušiti. Postigne li TD za pobjedu, vjerojatno imamo novi potres u Seattleu. I što se dogodi? Seahawksi nisu uspjeli snapati loptu i sviran je delay of game koji će možda u široj slici za Seahawkse značiti razliku između ulaska i neulaska u Super Bowl. Do kraja je s pet yardi trebalo bacati jer bi trčanjem iscurilo vrijeme. Wilson nije pronašao nikoga i Seahawksi u doigravanje idu s petog mjesta. Ninersi su prvi, a Packersi drugi i čekaju rezultate Wild Card runde.

/r/NFL be like from r/GreenBayPackers

A koja se tek drama odvila tamo. Saintsi su ni krivi ni dužni izvisili, ali protiv Vikingsa koji su ipak prosječna momčad nisu trebali imati problema. Vikingsi u regularnoj sezoni nisu mogli ni prismrdjeti Packersima koje mnogi nazivaju "najgorom 13-3 momčadi ikad", a dobijali su ih i Bearsi koji su ponajveće razočarenje sezone. No od početka se vidjelo da je Drew Brees indisponiran. Po statistici to nije baš grozno, ali znate onaj osjećaj kad gledate neku ekipu i kad god dobiju loptu ste uvjereni da će odmarširati do kraja? The Saints are the first 13-3 team in NFL history to lose in the wildcard round. from r/nfl

To je osjećaj koji je većina nas imala zadnjih sezona kad god bi Brady, Brees ili Aaron Rodgers uzeli loptu. Pa u nedjelju sam imao upravo suprotan osjećaj. Kad god bi Saintsi imali napad bio sam uvjeren da neće do kraja, jer to je bila muka za svaki prvi down. Najbolji igrač Saintsa bio je švicarski nožić Taysom Hill koji je četiri puta trčao za 50 yardi, a isto toliko je postigao jednim bacanjem koje je "izvukao iz zadnjice".

Nekako su se obje ekipe dovukle do produžetka, a tamo je Kirk Cousins pokazao muda. Ona baš velika muda. Našao je Thielena bombom za 43 yarda, a onda je i kratkim dodavanjem donio TD i veliko iznenađenje za Vikingse. Eto ti u kakvom vremenu živimo, Brees i Brady lete u WC, a vječno osporavani Kapetan Kirk nosi lovorov vijenac heroja.

U drugom susretu nije bilo toliko drame i Seahawksi su dosta mirno iskontrolirali utakmicu na mali broj poena. U dvoboju dvije ekipe izrešetane ozljedama zadnje je rekla ozljeda kod Eaglesa pa je "pegula" Carson Wnetz zaradio potres mozga nakon tek osam minuta play-off karijere. U Phili više ne stanuje Sveti Nikola Nick Foles da kao rezervni QB čini čuda pa je posao Seahawksima uvelike olakšan. Dva TD-a bila su dovoljna za srediti Eaglese, a jedan je bio djelo Lyncha, dok je drugi Wilson bacio za junaka večero DK-a Metcalfa koji je uhvatio sedam lopti za čak 160 yardi, što je rekord za rookie hvatača u doigravanju.

U polufinalima ćemo tako gledati Ninerse protiv Vikinga i tu Ninersi ne bi trebali imati problema. Možemo se samo osjećati uskraćeni za dvoboj dvije 13-3 ekipe da su Saintsi pokazali svoje pravo lice. Packersi i Seahawksi su mano y mano podjednake ekipe, ali Packersi uz prednost domaćeg terena imaju jedan veliki missmatch na svojoj strani. Obrambena linija Seahawksa zna imati ogromnih problema u branjenju Wilsona, a tu bi se mogle pogostiti kolege Preston i Za'darius Smith. Nisam čovjek od klađenja pa vam neću sugerirati ništa, a mi se čitamo sljedeći tjedan.

(Laughs in Smith Brothers) from r/GreenBayPackers

Par servisnih informacija prije ovotjednog trash hita: Any Given Tuesday u naredna dva izdanja postaje Any Given Monday jer utakmica ponedjeljkom više nemamo, a Super Bowl će dobiti svoj izvještaj pa će zadnji pregled biti svojevrstan recap cijele sezone. Aj zdravo i sve najbolje u 2020.!

NFL, doigravanje:
Texans - Bills 22:19
Patriots - Titans 13:20
Saints - Vikings 20:26
Eagles - Seahawks 9:17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!