Rukomet

Šoštarić: "Crna Gora je specifična jer rijetko koja reprezentacija ulazi s toliko emocija u sve utakmice"

Branimir Korać • četvrtak, 09.01.2020.
Šoštarić: "Crna Gora je specifična jer rijetko koja reprezentacija ulazi s toliko emocija u sve utakmice"
Foto: Pixsell

Hrvatska otvara nastup na Europskom prvenstvu u rukometu susretom protiv Crne Gore. Na papiru to izgleda jednostavno, ali izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić ne slaže se da će biti lako. U razgovoru za Sportnet secira Crnu Goru koju vidi kao ozbiljnog protivnika...

Moramo ići korak po korak i svaku sljedeću utakmicu vidjeti kao ključnu, konstantno poručuju iz hrvatske reprezentacije. Tako je u ovom trenutku večerašnji dvoboj protiv Crne Gore utakmica biti lili ne biti i ona na koju se bacaju sve karte.

"Slažem se s Duvnjakom koji je stavio sve na prvu utakmicu s Crnom Gorom. Možda neki misle i kao da bi nam trebalo biti lakše u ovom dijelu ždrijeba, ali nije to baš tako jednostavno. To je Europsko prvenstvo i svi tu daju sve od sebe. Crna Gora je gubila u tim prijateljskim utakmicama, ali one nisu bitne i njih ne treba gledati, ovo je nešto sasvim drugo", kaže Nenad Šoštarić za Sportnet.

Šoštarić dobro poznaje Crnu Goru i smatra je kao vrlo neugodnog protivnika koji se nipošto ne smije podcijeniti. Uostalom, pobjeđivala je i Švedsku, Dansku, a to nije tako lako.

"Crna Gora je specifična jer rijetko koja reprezentacija ulazi s toliko emocija u sve utakmice. To su uglavnom igrači koji igraju u inozemstvu, a imaju hendikep da su bez trojice vrlo bitnih igrača. Simović im je glavni u obrani, Vujović je jedno od boljih lijevih krila u Europi, a nema ni Božovića. No barem su odlično pokriveni što se tiče vanjske linije jer tu su Lipovina, Čavor, Anđelić, Ševaljević, na pivotu su Kankaraš i Vuk Lazović, Lasica je na desnom krilu... Vrlo su dobri na golu gdje imaju Simića koji je jedan od najboljih golmana Bundeslige pa su tu i iskusni Mijušković i Ristanović iz Zagreba... Nipošto ne treba zaboraviti da su dobili Dansku, ranije i Švedsku, iskusna je to reprezentacija koja ima kvalitetu. Igraju obrane 6-0, 5-1 i duboku 3-2-1, ali ne vjerujem da će to igrati protiv nas već 6-0 i 5-1. Opasni su i u igri šest na šest gdje imaju dobre šutere izvana i treba biti jako oprezan s njima. Bez obzira na sve i što čitam da Lipovina kaže kako je Bjelorusija najjača, mislim da se oni ipak malo više okreću utakmicama s Bjelorusijom i Srbijom."

I Šoštarić ističe kako je ključ hrvatskog uspjeha obrana. Ona definitivno mora biti bolja.

"Mi apsolutno moramo krenuti od obrane koja mora biti puno kvalitetnija nego na Croatia kupu. S kvalitetnijom obranom i naši golmani dobit će više šanse za odraditi dobar posao. U samom napadu moramo biti dobri, imamo taj problem s desnim vanjskim gdje moramo biti jako pametni i dobro dozirati Luku Stepančića, vidjeti kada je vrijeme za igru, a kada za odmor. No imamo tu i Zlaju Horvata, pa i dešnjake. Ljudi kod nas često zaboravljaju da je Francuska svoje najveće uspjehe ostvarila sa Jeromeom Fernandezom na desnom vanjskom."

U prvom susretu dana u hrvatskoj skupini sastaju se Srbija i Bjelorusija.

"Kod Srbije uvijek nešto fali, kao kada imate sjajne sastojke za jelo, ali nije dovoljno slano. To je sada dosta mlada reprezentacija, stalno dolaze neki novi igrači i vjeruju da mogu puno toga. Imaju dva izuzetna golmana i kompletno odličnu postavu. Bjelorusija je uglavnom Meškov Brest plus SKA Minsk. Im kontinuitet i to je jako, jako ozbiljna reprezentacija. Na turniru u Poljskoj bili su prvi u konkurenciji Poljske, Španjolske B koja je imala ostale igrače s popisa 28 te Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nije bilo baš tako jednostavno doći do prvog mjesta. Možda je tu Poljska malo razočarala. Ona se pokušava vratiti nakon odlaska one zlatne generacije, ali tu se vidi koliki je problem velikog broja stranih igrača u Kielceu i Wisli. Tu u biti možeš birati ili klub ili reprezentacija, oni su ovako izabrali. Bjelorusija je crni labud, jako opasna reprezentacija. kada ima svoj dan, može dobiti svakog, ali isto tako može i izgubiti od svakoga. Možda malo upada u oči kako Bjelorusi ipak hladno profesionalno odrađuju taj posao, nema žara i one borbenosti, to je nešto što mi nedostaje."

U drugoj skupini u akciji su Španjolci protiv Latvije.

"Španjolci tu ne bi smjeli imati problema. Latvija će sigurno dati sve od sebe, ali Španjolska je klasa. Još će se dizati kako turnir bude odmicao i doći će u pravu formu."

Njemačkoj pak ne vjeruje toliko iako je svjestan kvalitete.

"Njemačka ima velikih problema s ozljedama. Vratili su na gol Bittera umjesto Heinevettera, imaju kvalitetne pivote i ta linija je snažna i obrambena. Dosta će ovisiti o formi Wolfa. Njemačka je uporna, dosadna, bit će tu opet igrača koji će iskočiti i iznenaditi. Prva utakmica ne bi smjela biti problem, a oni moraju kroz te utakmice dizati formu. No sumnjam da može napraviti nešto više, problem Njemačke je Bundesliga gdje je ritam kakav je. Jednostavno nemam osjećaj da su oni ti."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!