EP 2020., Skupina C, 1. kolo, 09.01.2020, 20:30 h
Španjolska
Španjolska 33:22 Latvija

Povijesni nastup Latvije okončan visokim porazom od aktualnog europskog prvaka

Mihaela Bradovski • četvrtak, 09.01.2020.
Povijesni nastup Latvije okončan visokim porazom od aktualnog europskog prvaka
Foto: FaH

Prvo kolo u skupini C Europskog rukometnog prvenstva donijelo je dvije uvjerljive pobjede Njemačke i Španjolske nad debitantima Nizozemskom i Latvijom. Branitelj naslova upisao je 33:22 pobjedu, a niti drugi susret u Trondheim Spektrum Areni nije prošao bez crvenog kartona...

Nakon što je Nizozemska u prvom dvoboju dana u Trondheimu pružila dobar otpor Njemačkoj tijekom prve polovice susreta, hrabro je u svoj prvi ikad nastup na europskim prvenstvima krenula i reprezentacija Latvije. Izabranici Armandsa Uščinsa predvođeni od starta raspoloženim Kukšom osam su minuta svoju mrežu držali netaknutom.

Vratar latvijskog sastava u tim je početnim minutama upisao pet obrana, a prvi ga je svladao Sole s linije sedam metara. Latvijski rukometaši uspješno su usporili španjolsku igru pa je tako sastav Jordija Ribere na svoj premijerni pogodak iz igre čekao gotovo punih deset minuta. S druge strane, osim Kukše, u pravom su elementu bili Jurdzs i Krištopans.

U posljednjih desetak minuta prvog dijela Španjolska je polako uspijevala ubrzati ritam, približiti se igri kakvoj teži i iz jednog takvog kontranapada Morros je u 23. minuti pogodio za 10:8. Latvija protiv takve Španjolske nije imala šanse bez obzira na izdanje svog vratara. Do odlaska na odmor Riberin je sastav stigao do +3, ali je u nastavak morao bez Maquede koji je u 25. minuti zaradio direktan crveni i hlađenje na tribini.

U drugoj minuti nastavka za Maquedom je na tribine otišao i Morros, još jednom nakon što je sudački par iz Danske tražio provjeru snimke, a za ukupno treći crveni karton u ovoj skupini nakon što je u prvom susretu svoj nastup prije vremena završio i Gensheimer. Iako su je pogocima u narednih desetak minuta vukli gotovo jedino Jurdzs i Krištopans Latvija se na dva, odnosno tri zaostatka držala sve do 42. minute kada je za +4 pogodio Sole.

Ipak, kako je i bilo za očekivati, debitantski sastav iz minute u minutu počeo je posustajati pa je tako u narednih šest minuta branitelj naslova stigao na prag dvoznamenkaste prednosti; u 50. je minuti za 26:17 precizan bio Fernandez. Ono što španjolskoj vrsti nije pošlo za rukom u idućem napadu ostvarila je dvije minute prije kraja. Točku na i postavio je upravo Fernandez, najbolji strijelac pobjedničkog sastava s pet pogodaka, za visoko +10 slavlje svoje momčadi.

Sole i Gomez postigli su četiri zgoditka, dok su Perez de Vargas i Corrales zajedničkim snagama stigli do 13 obrana. Iako su Morros i Maqueda zaradili crvene kartone ostatak društvo pod Riberinim ravnanjem nije zaradio niti jedno isključenje. S druge strane, Latvija je provela deset minuta s igračem manje. Kukša je do kraja skupio 11 obrana, a što se latvijskog napada tiče, Krištopans se zaustavio na sedam, a Jurdzs na pet pogodaka.

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

EP 2020., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka34:23Nizozemska
Španjolska33:22Latvija
1Španjolska 3102:73+296
2Njemačka 388:83+54
3Nizozemska 380:94-142
4Latvija 373:93-200

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!