Rukomet

Luka Žvižej: 'Kada se Hrvatska oslobodila nervoze, pokazala je svoju snagu'

Branimir Korać • petak, 10.01.2020.
Luka Žvižej: 'Kada se Hrvatska oslobodila nervoze, pokazala je svoju snagu'
Foto: Davor Sajko

Bivši slovenski reprezentativac i bivši igrač Teke, Barcelone, Szegeda i Mindena, Luka Žvižej, danas je pomoćni trener mlade slovenske reprezentacije, a kao i ostatak rukometnog svijeta prati događanja na Europskom prvenstvu...

Luka Žvižej je najbolji strijelac slovenske rukometne reprezentacije svih vremena, a prije nešto više od dva mjeseca na spektaklu u Celju on i Uroš Zorman i službeno su završili karijeru.

U tom spektaklu nastupili su Zormanova ekipa protiv Žvižejove, za Zormana su igrali Beno Lapajne, Jose Javier Hombrados, Arpad Šterbik, Ognjen Backović, Vedran Zrnić, Uroš Bregar, Talant Dušebajev, Jure Dolenec, Sebastian Skube, Mirza Džomba, Boštjan Ficko, Momir Ilić, Julen Aguinagalde, Dragan Gajić, Zoran Lubej, Petar Metličić, Matej Gaber, Miha Zarabec, Manuel Štrlek, Zoran Jovićić, Uroš Bundalo i Dean Bombač, a za Žvižeja Gorazd Škof, Urban Lesjak, Ivan Gajić, Rok Praznik, Renato Vugrinec, Aleš Pajovič, Blaž Janc, Igor Vori, Davor Dominiković, Roman Pungartnik, Patrik Čavar, Žikica Milosavljević, Laszlo Nagy, Sergej Rutenka, Miha Žvižej, Tilen Kodrin, Ivano Balić, Tomaž Tomšič i Nenad Bilbija.

"Osjećaj je bio nevjerojatan, biti u takvom društvu na terenu, uz obitelj na tribini i sa svim navijačima u mom gradu, u mojoj dvorani. Nezaboravno! Biti s onima s kojima sam htio završiti s igranjem! Sve je bilo na najvišem nivou, i ekipa Sportanzo, koja je to organizirala, mogu reći samo moj naklon", kaže Žvižej za Sportnet.

Žvižej je ostao u rukometu i sada je pomoćni trener reprezentacije godišta 2002.

"Upravo smo bili na turniru u Mađarskoj, jednu utakmicu smo dobili, a dvije izgubili, ali dobili smo ono što smo tražili, da vidimo gdje smo u ovom trenutku. Na ljeto imamo Europsko prvenstvo u Celju."

Naravno, Žvižej prati Europsko prvenstvo gdje je jučer je startala i Hrvatska, protiv Crne Gore dva različita poluvremena, ali ishod očekivan.

"Da, na početku normalna neka mala nervoza i dok su Crnogorci imali snage, držali su i rezultat, ali po mom mišljenju, kada se Hrvatska oslobodila malo te početne nervoze, pokazala je svoju snagu i na kraju očekivan rezultat."

S druge strane Srbija nije uspjela zaprijetiti Bjelorusiji koja je posebno u drugom poluvremenu izgledala jako dobro, Kuleš i Karalek klasa za sebe, lakoćom su stigli do pobjede i uz malu minutažu Puhouskog.

"Bjelorusija jako dobra ekipa, s dobrim pojedincima (vrlo dobri mladi igrači i par iskusnijih) koji već duže vrijeme igraju i po jakim klubovima u Ligi prvaka. To je reprezentacija sa stalnim nastupima na velikim natjecanjima. S druge strane Srbija s jako dobrim pojedincima, a kao ekipi nedostaje im još malo, da budu jaki i kao reprezentacija."

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj Njemačkoj, sjećamo se koliko je problema imala u Poljskoj i otišla je do kraja, sada opet ima ogroman broj izostanaka bitnih igrača, Nizozemska nije neki veliki pokazatelj, ali treba i nju toliko dobiti?

"Pa dobro govorimo o Njemačkoj, koja ima najjaču ligu. Istina je da su u zadnji trenutak izgubili desne bekove, ali opet imaju jaku momčad, koja će gađati najviše pozicije. Nizozemska je u kvalifikacijama pokazala super predstave i pokazala se kao prava ekipa, ali nema toliko iskustva još na velikim natjecanjima. Opet nije za podcjenjivanje."

Danas kreće Slovenija, protivnik je Poljska, promjena izbornika, sigurno i promjene u sustavu igre, ali Poljska se nekako čini kao dobar izbor za prvog protivnika, ipak nakon odlaska zlatne generacije nije više onako moćna. Naravno, ne treba podcijeniti Syprzaka, Moryta i društvo...

"Normalno, nema nikakvog podcjenjivanja na Euru. Tu su sve ekipe jake, pogotovo te prve utakmice, svi kreću od nule. Poljska nije ista kao što je bila, ali su zato mladi s pojedincima s iskustvom. A Slovenija kod koje je zapuhao novi vjetar, s promjenom izbornika, svaka promjena donosi nešto novo. Momci kažu da je sve ok, da su maksimalno motivirani, A Ljubo je normalno dodao nešto novo, što će pomoći Sloveniji da dođe do dobrih rezultata."

U drugom susretu u skupini jaka Švedska koja cilja zlato kreće protiv Schmidove Švicarske... Andy Schmid napokon na velikom natjecanju.

"Švedska je jaka, a još je i kod kuce i sigurno će napraviti sve da digne Göteborg na noge i da joj bude lakše u naredne dvije utakmice. Andy Schmid i društvo s Portnerom na golu imaju potencijal, ali mislim da je tu Švedska u prednosti."

Francuska protiv Portugala, Francuzi su se već jednom opekli s Portugalcima, ali sada nema Duartea što je za Portugal veliki hendikep.

"Portugal je već ozbiljna ekipa i daleko od autsajdera! Jesu se Francuzi opekli jednom s njima, ali na Euru nema kiksa i kao favoriti moraju pokazati zašto ih se stavlja u krug favorita."

Norveškoj nedostaje Myrhol, klasa na terenu, vođa i uz Sagosena ključan igrač, koliki će to biti hendikep? Protiv BiH ipak ne bi trebalo biti problema.

"Myrhol je legenda ne samo Norveške nego svjetskog rukometa, ali opet imaju jaku momčad i oni također igraju na domaćem terenu. Volio bi da BiH bude iznenađenje na Europskom prvenstvu. Imaju dobre igrače i ja im želim kao svim reprezentacijama s naših prostora da budu što bolje!"

I za kraj vrlo izjednačena skupina B, Sjeverna Makedonija, Austrija, Češka i Ukrajina, koga vidite u drugom krugu?

"Volio bih da prođu Makedonci i naravno Aleša Pajoviča s Austrijom i vjerujem da će i tako biti. Navijam sigurno za ove dvije ekipe!"

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!