Ostali sportovi

Any Given Monday: Novi termin, isto ruho

Matej Kačan • ponedjeljak, 13.01.2020.
Any Given Monday: Novi termin, isto ruho

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Zato pregled NFL vikenda mijenja termin, a posljedično i ime, ali ostaje jednako neprofesionalan i (nadamo se) zabavan...

Moram vam priznati, u isto vrijeme mi postaje sve slađe i sve gorče pisati ove preglede. Kako se približavamo kraju ima sve manje utakmica i sve su zanimljivije jer, naravno, ostaju najbolje ekipe, a to znači da se možemo detaljnije posvetiti svakoj pa tu i tamo i reći štogod pametnog, a da ne gubimo vrijeme na spominjanje svih 15 susreta tjedno i gubljenje po nebitnim ekipama.

Istovremeno, to znači da se ne možemo rugati trash ekipama i da su tekstovi sve ozbiljniji pa nemam čim sakriti svoje nedovoljno poznavanje i stručnost ovog sporta. Nemate vi pojma kako je napisati ovih nekoliko odlomaka i to potpisati svojim imenom, a da sa svakim tjednom i tekstom raste mogućnost da ispadnem glup. Naravno, najgore mi je što svaki novi tjedan i otpadanje ekipa znači da se približavamo Super Bowlu i da će ova naša tjedna druženja uskoro doći kraju što se ove sezone tiče.

No pustimo sentimente jer smo imali vraški dobru Divisional rundu. Ili ti ga konferencijska polufinala, ili ti ga, za nas navikle na europski sustav turnira i liga, četvrtfinale NFL-a. Nakon preokreta, mnoštva grešaka, ali i sjajnih poteza ostala je velika četvorka.

U AFC finalu čeka nas dvoboj Titansa i Chiefsa, dok će bitku za NFC voditi 49ersi i Packersi pa valja proći kroz odigrane dvoboje i ponešto pokušati najaviti. Znam, znam, danas je rukomet i valjda nema za Hrvate atraktivnijeg protivnika, ali odvojite ipak par minuta prije nego vas uhvati kaubojska euforija.

Subota je donijela prve susrete, a cijelu su priči otvorili Vikingsi i 49ersi. Nismo ovdje predviđali neka iznenađenja pa ih nije niti bilo. Ninersi su jednostavno kompletna ekipa koja te može dobiti na svaki način, dok su Vikingsi tek prosječno dobra ekipa s ruba doigravanja koja je bljeskom sredila Saintse.

Tako se utakmica i odigrala. Ninersi su ispravno procijenili da je bolje pustiti Kirka Cousinsa da pokuša ponoviti partiju protiv Saintsa nego dozvoliti Dalvinu Cooku da isprobija obranu, a sami su u napadu uspjeli postići ono što su Vikingsima oduzeli.

Tako je Jimmy Garoppolo bacio loptu tek 19 puta, a svoje je hvatače pogodio 11 za čak 131 yard. Jimmy-G je bacao malo, ali kad je trebalo i bilo otvoreno, dok su s druge strane Tevin Coleman i Raheem Mostert skupa natukli preko 160 yardi trčanjem uz dva TD-a. Garoppolo skoro da nije ni bacao loptu u drugom dijelu, a nije bilo niti potrebno jer su Ninersi u trećoj dionici uspjeli postići TD iz napada u kojem su samo trčali.

S druge strane je ponajbolji RB ove sezone Dalvin Cook istrčao tek 18 yardi u devet nošenja što je bilo ispod svake razine, a omjer akcija bacanjem i trčanjem od 29/10 u korist bacanja govori o tome na što su natjerani Vikngsi. Protiv secondaryja 49ersa nikad nije dobro bacati, a to će dobro naučiti i Cousins koji je bacio jedan TD, ali mu i jednu loptu presjekao stari lisac Richard Sherman.

Ninersi su tako uzeli utakmicu na jedan, pa rekao bih rutinski, ali ne spektakularan način. I to je dobro jer ekipe koje teže spektaklu često i ispadnu spektakularno, kao primjerice Ravensi u drugom subotnjem dvoboju.

Nakon što su Titansi konstantnim trčanjima, obranom i valjanjem u blatu stavili točku na kraj dinastije Patriotsa, istim su oružjem odgodili stvaranje jedne nove dinastije predvođene Lamarom Jacksonom. U svom Baltimoreu Ravensi su pometeni s terena, a "Action" Jackson je postao mlak i samozatajan kao "Psihološka drama" Jackson. Kad pogledate statistiku 365 yardi bacanjem i 143 trčanjem svakako nije loše, ali dojam je bio da su Ravensi potpuno zaštopani.

[Titans Film Room] Earl Thomas: “Those guys didn’t seem too interested in tackling [Henry]. I think our mindset is a little different.” Also Earl Thomas: from r/nfl

Dodajmo tome i da su Gus Edwards i Mark Ingram zajedno trčali za tek 42 yarda, dok je Jackson imao više presječenih lopti od TD-ova i jasno vam je što se događalo. Inače za quarterbackove koji su jaki u trčanju kažu da ih se može dobiti ako ih natjerate na bacanje, ali je Jackson dobar dio sezone prkosio tome jer je i bacački odradio sjajnu sezonu.

No u doigravanju moraš nešto riskirati i birati manje zlo i to se Titansima isplatilo pa je Jackson morao bacati loptu čak 59 puta te je takvim forsiranjem i otvaranjem ruta obrana Titansa oduzela Ravensima najjače oružje, taj nepredvidivi option read kada Jackson trčanjem kažnjava rupe koje se otvaraju većim fokusiranjem na hvatače. Možda bi u nekoj drugoj situaciji Lamar to iskažnjavao s 400 bačenih yardi i 4-5 polaganja, ali subota nije bila taj dan.

S druge strane, Derrick Henry je opet uništio svog protivnika. Spiritualni nasljednik i reinkarnacija mladog Beast Modea je loptu nosio 30 puta za skoro 200 yardi, ali je ostao bez TD-a jer je Ryan Tannehill bacao malo, ali je bacao kratko i nadasve slatko. Tannehill je loptu u zrak uputio tek 14 puta za samo 88 yardi, ali i dva TD-a uz jedan vlasititi trčanjem (ili ti ga QB sneakom), dok je i sam Henry bacio jednu loptu u end zonu za 3 yarde i TD.

Tako su Titansi izbacili najveću ekipu desetljeća i najbolju ovosezonsku ekipu, a da im je QB bacio 160 yardi. U dvije utakmice ukupno. Momčad koja se do zadnjeg kola kilavila i borila s desetkovanim Steelersima tako je odjednom najveći hit lige i svi željno iščekuju što će Titansi spremiti za atomski napad Chiefsa.

Tako je subota dala za pravo onima koji se drže nekih NBA maksima. Kako vjerujem da je većina nas NFL fanova tu došla nekakvim prirodnim preljevom iz NBA u drugi veliki američki sport, svi znamo za ona nepisana pravila da napad osvaja utakmice, a obrana prvenstva te da možeš imati sjajan napad, ali se u doigravanju smanji broj poena te dominira obrana i trčanje. Pa eto vam, divisional subota je bila idealan dan za vas.

Utakmica Chiefsa i Texansa u nedjelju zato je potpuno obrnula narativ. Kansas City je u utakmicu krenuo kao da su se specijalni timovi i hvatači večer prije napili i sutradan doručkovali u dva popodne u brzoj menzi SC-a. Tri lopte su im ispale na trećem downu, a specijalnim timovima je blokiran punt te vraćen fumble nakon punta Texansa.

Tako su Texansi poveli s nestvarnih 24:0 bez da su odigrali išta posebno. Brzo su se Chiefsi pribrali. Dobro, možda je pribrali preblaga riječ jer je KC postigao tri polaganja u tri minute te je s 28 poena zaredom do poluvremena okrenuo susret, a serija se zaustavila na 41:0 u trećoj dionici. Sve je na kraju završilo na 51:31 tako da nemamo što pametno za reći.

Nismo očekivali da će Texansi pružiti dobar otpor Chiefsima, očekivali smo mnoštvo poena i to se ostvarilo. Početno vodstvo Texansa se ostvarilo zahvaljujući greškama Kansasa, a ne neke dobre igre. Kad su hvatači Chiefsa počeli zadržavati lopte koje je laserski navođeno slao Patrick Mahomes utakmica je krenula u jednosmjernu ulicu. Prednjačio je Travis Kelce (ne Kelso, to je lik Ashtona Kutchera iz Ludih 70-ih) koji je u drugoj dionici upalio "full Gronk mode" te nas je podsjetio kako to izgleda kad elitni QB ima vezu s elitnim TE-om.

Tako su Chiefsi s četvrtinom zaostatka upalili motore i natukli 51 poen jadnim Texansima koji su, ruku na srce, možda trebali ispasti već od Billsa. No nema veze, ispadanjem Ravensa sada su Chiefsi vjerojatno favoriti za naslov, a Mahomes je ponovo 100% zdrav i precizan, a bome se i natrčao pa će se svatko, a prvo Titansi trebati pošteno oznojiti da bi zaustavili ovu mašinu od napada koja te melje bez milosti.

U posljednjoj utakmici vikenda na Lambeau Fieldu su se sukobile dvije ekipe s možda i najvećim nedostatcima, ali i ogromni rivali. I nije me briga, otvoreno priznajem da sam navijač Packersa i da sam ovu utakmicu čekao najviše iako je objektivno bila najslabija. Packersi su valjda najlošija ekipa koja je uspjela izgubiti samo tri puta i imati bye-week, dok su se i Seahawksi provlačili, a onda i pali pokošeni ozljedama.

Aron Roger selfie from r/GreenBayPackers

Packersi su odigrali utakmicu kakvu smo gledali već 10 puta ove godine. Sjajan napadački početak od negdje četvrtine i pol, onda dvije četvrtine ničega i drhtanje do zadnjih trenutaka dok stvar ne spasi obrana. I stvarno se pojavila obrana na konverziji za dva poena nakon polaganja Seahawksa. Da je to prošlo Seattle bi FG-om mogao doći do izjednačenja, ovako im je trebao TD do kojeg ipak nisu stigli. Seahawkse je do egala skoro sam samcat dovukao Russell Wilson koji je u trećoj četvrtini Packersima radio ono što Lamar nije uspio Titansima.

Na kraju je stvar spasio Aaron Rodgers (odnedavno preimenovan u meme Aron Roger) koji je napadom izmuzao sat i izvadio dva sjajna bacanja na dugim trećim pokušajima od kojih će se Jimmy Graham i njegovo hvatanje za prvi down prepričavati tjednima i o njemu će se polemizirati jer nije baš jasno je li uhvatio potrebnih 10 yardi. Stavit ćemo screenshot pa procijenite sami.

Packersi tako uz #winugly stvarno pobjeđuju na ružan način, ali dok ide ne diraj. I nemojte reći da nitko nije očekivao, moram se malo pohvaliti i izreklamirati. Što se tiče junaka, uz Rodgersa tu su bili dežurni krivci Aaron Jones i Davante Adams, dok nas je kod Seahawksa Marshawn Lynch podsjetio da može ići u penziju još sedam puta, ali će uvijek biti jedan od najboljih RB-ova koje je nemoguće srušiti.

I što nam je ostalo? Najave tj. prilika da ispadnemo glupi i da pokažemo da nemamo pojma o prognozama i footballu. Ali ipak: Chiefsi će razbiti Titanse jer obrana koja je srušila Patse i Ravense može iskontrolirati ekipu kojoj je jedan dio jači, ali će teško zatomiti Mahomesa,a da napad usput zabije dovoljno.

49ersi i Packersi su već u San Franciscu igrali ove sezone i bilo je vrlo ružno po Green Bay, ali očekujemo nešto tvrđu i tjesniju utakmicu. Mahomes vs. Rodgers Super Bowl zvuči predobro da bi bilo istinito pa zato trpajte pare na Chiefse i 49erse. I naravno, glazbeni broj:

NFL, divisional runda:
49ers - Vikings 27:10
Ravens - Titans 12:28
Chiefs - Texans 51:31
Packers - Seahawks 28:23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!