Rukomet

Mrđen: 'Moramo biti oprezni, ovo Prvenstvo pokazalo je da samo imena ne donose rezultat'

Branimir Korać • srijeda, 15.01.2020.
Mrđen: 'Moramo biti oprezni, ovo Prvenstvo pokazalo je da samo imena ne donose rezultat'
Foto: Pixsell

Hrvatska rukometna reprezentacija odradila je prvu fazu natjecanja na Europskom prvenstvu i preselila je u Beč gdje će igrati u glavnoj rundi. O onome što se događalo i što će se događati, razgovarali smo s Goranom Mrđenom...

Goran Mrđen bivši je izbornik ženske rukometne reprezentacije i nekadašnji trener Podravke. Nakon što je najveći dio karijere radio s djevojkama, a danas je trener rukometaša Bjelovara. U rukometu je jako dugo, nakon igračke karijere upisao je Višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i zadržao se u ovom sportu.

I ovo Europsko prvenstvo prati vrlo pozorno, a s nastupom Hrvatske u prvoj fazi natjecanja je zadovoljan.

"Hrvatska je prošla superiorno, u svakoj utakmici imala je i boljih i lošijih trenutaka, ali generalno gledano bila je dominantna. No to je i očekivano s obzirom da je i prije početka Prvenstva označena favoritom. Od ostalih reprezentacija u skupini očekivao sam više od Srbije, no to je njihov problem. Vjerovao sam da bi mogla ozbiljnije zaprijetiti i zakuhati ostalim reprezentacijama", ističe Mrđen za Sportnet.

Posebno je zadovoljan izdanjem hrvatske obrane.

"Obrana i Šego na golu. Ponekad je potrebno da te golman podigne, a Šego i obrana u sinergiji plus Domagoj Duvnjak to i rade. To što Duvnjak igra je maestralno. Njih trojica u vanjskoj liniji nisu mogli progurati loptu pokraj njega. On je taj koji radi razliku čak i više nego vratar. Kontranapadi i laki golovi dolaze više iz oduzetih lopti iz terena nego kada vratar obrani."

Luka Stepančić igrao je dosta, zamjene za njega nema.

"Imali smo mi i Peru Metličića koji je gurao po 60 minuta. Uvijek je to upitno, nekada je pitanje je li igra previše, nekada igra li premalo... Treba odmoriti kada se to može, ali imamo mi igrača koji će uskočiti poput Karačića ili Cindrića koji mogu igrati i s te strane."

Od mlađih igrača posebno ga se dojmio David Mandić.

"Mandić je prvo lijevo krilo nakon Kaleba koje može odigrati tog halfa i prednjeg, dobar je u kontri, možda je u prvoj utakmici potvrdio da mu nedostaje još malo iskustva kada je dobio ona dva isključenja. Tu je i Šarac koji je pokazao da ima kvalitetu, on steče iskustvo samim tim što je sudionik."

Problem je ozljeda Marića, a Mamićeva eksplozija ne bi bila iznenađenje.

"Mamić ne bi bio nikakvo iznenađenje jer je već igrao na velikim natjecanjima dobro, a ne treba naglašavati koliko bi nam dobro došla njegova eksplozija. Nadajmo se da će biti pravi adut za drugi krug. Žao mi je Marića koji je fantastičan napadač. Daje sve od sebe, jako se trudi, ali ozljede ga ne zaobilaze. No imamo tu Musu koji igra u dva smjera dobro, Šipić je sjajan napadač, tu je i Brozović koji je igrač drugačijih kvaliteta..."

U drugom krugu Hrvatskoj dolaze reprezentacije iz skupine B gdje su igrale Austrija i Češka.

"Austrija je domaćin i igra dobro. Moramo biti oprezni, ovo Prvenstvo pokazalo je da imena ne donose rezultat. Vidjeli ste susrete između Francuske i Portugala ili Švedske i Slovenije. Nisu oni bezvezni. Makedonci na žalost nisu uspjeli, ali puno puta su prolazili vrlo tijesno, teško je tako održavati kontinuitet. No drago mi je vidjeti da netko nastupa s toliko emocija u tom sportu."

Bit će jako teško sa Španjolcima i Njemačkom, bez obzira što Njemačka ne briljira.

"Španjolci su moćni, prvaci su, ali s Njemačkom je uvijek teško. Nadam se da će s Austrijom sve proći dobro i da ćemo onda protiv Njemačke biti pravi. Imaju vrhunske vratare i nipošto ne smijemo razbraniti Wolffa. Nekako imamo sustav igre koji njima baš i ne odgovara, imali smo tu kreativnost na koju nisu imali odgovor. Španjolci opet imaju vrhunskog trenera u Riberi, imaju sustav, vrhunske individualce, da ugasiš svjetlo znali bi tko gdje treba stajati. Imali smo mi i s njima dobrih utakmica."

Dobra vijest mogla bi biti što se igra zadnja utakmica sa Španjolcima. I zbog njihovih godina kada će već imati šest utakmica u nogama, ali i zbog psihološkog poticaja ako tu pobijediš pa ideš u polufinale.

"Svakako, bilo bi lijepo da s njima igramo utakmicu u kojoj samo biramo protivnika. Teško je igrati turnirski sustav, tu morate biti svjesni da će vam kad-tad doći jedna lošija utakmica."

Portugal je lijepa priča donjeg dijela ždrijeba.

"Portugal je dobar, njegove sve ekipe su dobre, od reprezentativnih selekcija pa vidimo i klubova koji igraju u Europi. U mladim kategorijama su stvarno jako dobri, polako ih je sustav izdignuo. I u ženskom rukometu također imaju dobre igračice. Dosta su uložili, imaju sportski gen, dobri su."

S Portugalom je dalje otišla Norveška koja njeguje sustav koji je sada dao i rezultat.

"Myrhol je bio bitan u tranziciji, odrađivao je ogroman posao bez lopte. Međutim stvarno su uigrani i jako dobro znaju što i kako. Drže taj ritam u tranziciji, svi u kolektivnoj igri su sjajno. Stvorili su sustav koji godinama funkcionira, igraju doma i imaju veliku šansu za otići daleko."

Danas je velika bitka za drugu poziciju u skupini iz koje je Island izborio prolaz.

"Island je pokazao dobro lice, možda malo i iznenađujuće. Danska ovisi o njemu, a Island opet ovdje treba pobjedu za prenošenje bodova. Sigurno neće tankirati i izbacivati Dance, igrat će za bodove. Mađari igraju bolje nego ranije, čak je i taj rezultat još bolji. Protiv Danske su bili bliže pobjedi, možda su konačno napravili iskorak."

Sloveniju i Švedsku vidi kao jake kandidate za dobar plasman.

"Slovenija ima taj specifičan rukomet sa Zarabecom, Bombačem, imaju šut, dobru obranu i uvijek igraju jako dobro. Imaju kvalitetu. Protiv Poljske je bila očekivano bolja, ali dobiti Švedsku u Göteborgu je za naklon. Stvarno igraju dobro i mogu sa svakim. Švedska je izvrsna, na onom Prvenstvu kod nas možda su igrali i najljepši rukomet, vrlo kvalitetan i vrlo učinkovit. Vratari su im sjajni i kada uđu dobro u utakmicu, onda su problem. Možda je problem ta ozljeda Lagergrena jer nemaju pravu alternativu na toj strani, on im je prevažan."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!