Košarka

Žuti kreću na vezana gostovanja: 'Bit će fizički teško, ali nema više mjesta kalkulacijama'

Matej Kačan • četvrtak, 16.01.2020.
Žuti kreću na vezana gostovanja: 'Bit će fizički teško, ali nema više mjesta kalkulacijama'

Prije vezanih gostovanja u Sarajevu i Zadru pred novinare su na Gripama stali igrač Žutih Darko Bajo te trener Ivica Skelin...

Split kreće na dvostruko gostovanje pa će prvo u četvrtak igrati u Sarajevu sa Sparsima, a samo dan kasnije i kod Zadra u sklopu domaće lige. Na konferenciji za medije prije puta prvi je na novinarska pitanja odgovarao Darko Bajo koji je u kratkom roku postao jedan od najbitnijih igrača momčadi.

"Maksimalno sam zadovoljan u Splitu s društvom i odnosom kluba prema meni. Sa svojim igrama sam nezadovoljan, ne bi niti bilo normalno da jesam. U Sarajevo idemo maksimalno koncentrirani, bez kalkulacija. Čeka nas važna utakmica, a onda odmah drugi dan u Zadru težak susret u koji također moramo ući maksimalno koncentrirani da izvućemo maksimum iz tog susreta. Nikad prije nisam igrao dvije seniorske utakmice unutar 24 sata, možda tek neke turnire u mlađim kategorijama. Nikad nisam igrao u tako kratkom razmaku s putovanjima, ali trebao dati sve od sebe i ne izmišljati opravdanja. Bio sam u Sarajevu tri godine te znam ljude u klubu i nekoliko igrača, to je momčad koja ima dobrih igrača."

Iako je brzo postao jedan od najboljih strijelaca kod Splićana, Bajo i dalje želi napredovati i vidi elemente igre koji nisu na zadovoljavajućoj razini.

"Osobno nisam zadovoljan obranom i radnim dijelom igre te skokom, ali i napad može biti bolji. Nisam očekivao da ću odmah u startu voditi ekipu po poenima, ali je sama igra dovela do toga. Otvorilo se jer su me suigrači pronalazili u dobrim situacijama. Kao momčad smo svi dobri, pogotovo mi mladi smo dobri jedni s drugima, suigrači su mi dosta pomogli u prilagodbi."

Nakon pitanja o sebi i prilagodbi u novom klubu, došao je red i na razlog za ovu konferenciju - najavu dva važna susreta.

"U Zadru nas čeka druga utakmica koju treba pobijediti, ali prvo razmišljamo o Sparsima koji su nam prvi problem i to je utakmica koju treba dobiti ako želimo ići među četiri prve ekipe. To nam je motivacija jer vidimo za što smo sposobni i koliko nam malo fali. Pobjeda nad Cibonom nas je dosta napunila sa samopouzdanjem te nam je dala vjetar u leđa. No ne treba razmišljati o tome, treba gledati naprijed. Vjerujem da se možemo potući za trofeje sa Zadrom i Cibonom kad se posložimo i uigramo."

Nakon svog mladog igrača, pred novinare je stao trener Ivica Skelin koji je svjestan zahtjevnog ritma, ali opravdanja se ne traže.

"Nema potrebe više komentirati Cibonu jer se okrećemo novim obavezama. Bit će fizički zahtjevno, ali idemo jednu po jednu utakmicu. U ABA ligi je jasna situacija, nema prostora za kalkulacije niti vremena. Ako se želimo uključiti u borbu za vrh, onda moramo pobijediti. Sparsi su digli svoju igru te su dobili dva ozbiljna suparnika, i to Sutjesku koja ima kvalitetu za top četiri u gostima i Borac doma. Unutarnja linija im je snažna i ako im se dopusti igra blizu koša upast ćemo u probleme. Krila su im atletična i visoka te dobro trče, a sve skupa su atletski dobra ekipa."

Kako će onda Split odgovoriti na tu agresivnu i atletski moćnu igru sarajevske momčadi? Splitski strateg smatra da se na trku treba odgovoriti trkom.

"Mi prije svega moramo trčati više od njih i kontrolirati skok, pogotovo obrambeni. AKo želimo trčati moramo i skakati. U napadu ćemo pokušati što više kombinirati i dolaziti do otvorenog šuta od kojeg ovisimo. Moramo ubrzati igru, izbjegvati usporavanje i teške šuteve."

Prošli su već tjedni otkako je objavljeno kako se Mario Delaš vratio u staro jato, ali još nije odigrao ni minute. Skelin je zato ponovno morao objasniti situaciju oko novog igrača.

"Mario Delaš je s nama u ekipi te je licenciran utakmice. On se vraća nakon ozljede i traži inozemni angažman. Trenira s nama već mjesec dana u punom trenažnom procesu i dogovor je da ako nade klub u inozemstvu bude slobodan, a ako ne, onda će s nama participirati u utakmicama ABA lige. U domaćem prvenstvu želimo dati minute mlađima poput Vrgoča te tu nema smisla da Delaš igra."

Split je posljednjih tjedana podigao razinu igre, a uz pojačanja se ekipa kompletirala te se podigla forma. Sve je kulminiralo slavljem protiv Cibone na Gripama, ali euforije nema jer u domaćem prvenstvu slijedi susret s jednako jakim suparnikom.

"Opasnost da ekipa, a pogotovo mladi polete nakon Cibone je velika, ali to uvelike ovisi o njima i o njihovoj zrelosti. Ja kao trener od njih tražim da kao profesionalci gledaju na danas i sutra, a da zaborave sto je bilo jučer. Nema više razmišljanja o Ciboni i okrećemo se nimalo jednostavnim obavezama. Zadar je momčad u rangu Cibone, to su dvije momčadi koje su favoriti u hrvatskom prvenstvu što su i pokazale. Zadar ima kvalitetu i pod košem i vani te sjajnog Amerikanca koji može riješiti susret sam. Oni uvijek, a posebno kući igraju nadahnuto i u stanju su unakaziti svaku ekipu. To su pokazali i u ABA gdje su sve favorite kući dobili, a neke i s velikom razlikom. Imaju vatrenu publiku i kada se to uzme u obzir to je najteže gostovanje za našu momčad, ali ćemo se koncetrirati i ne razmišljati o umoru."

Utakmica sa Sparsima na rasporedu je u Sarajevu u četvrtak u 18 sati, dok će Splićani dan kasnije u isto vrijeme gostovati kod Zadra.

FOTO: Široki/Domagoj Ledić

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!