Rukomet

Matematika: Hrvatska je jedina osigurala polufinale, ostali svi računaju

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 20.01.2020.
Matematika: Hrvatska je jedina osigurala polufinale, ostali svi računaju
Foto: Pixsell

Hrvatska je jedina reprezentacija koja je zasad sigurna u polufinalu Europskog prvenstva. Za očekivati je kako će vrlo brzo dobit društvo, možda već danas kada Španjolska igra svoj susret trećeg kola protiv Bjelorusije.

Što kome treba da bi izborio prolaz u polufinale? Hrvatskoj ne treba ništa, ona je jedina sigurna u tom društvu: ostali i dalje računaju.

Španjolska treba u naredna dva kola barem bod za osiguravanje prolaza, a moguće je proći i s dva poraza, no tada ovisi o drugim rezultatima.

Što se Njemačke tiče, ponovimo priču od jučer: Dakle, Hrvatska je siguran putnik u polufinale i u svakom krugu s Njemačkom, Njemačka loše prolazi. Njemačka ima loš omjer i sa Španjolskom, ali jedina nada za nju je da upravo sa Španjolcima uđe u krug.

Postoji samo jedna kombinacija koja Njemačku dovodi na drugo mjesto. Prema njoj Njemačka mora do kraja svladati Češku i Austriju što nije nerealno. Zatim dolazi kombinacija koja spada u sferu onog malo vjerojatnog.

Naime Bjelorusija mora pobijediti Španjolsku s točno sedam ili osam golova razlike. Ako pobijedi sa šest i manje, to uglavnom ide u prilog Španjolcima koji su s plus sedam svladali Njemačku, a Njemačka Bjelorusiju s plus osam. Ako Bjelorusi svladaju Španjolsku s devet i više razlike, to pak uglavnom ide njima u prilog.

Bjelorusija mora slaviti u zadnje dvije utakmice, a Španjolska mora izgubiti zadnje dvije utakmice. Ako Njemačka tu dođe do dvije pobjede, Bjelorusi da bi bili sigurni, moraju s deset razlike svladali Španjolsku.

Austrija i Češka ne mogu do polufinala.

U skupini II još je veći kaos i more je kombinacija.

Norveškoj bi bio dovoljan bod iz zadnjeg kola protiv Slovenije. Ako upiše pobjedu protiv Islanda, onda prolazi i s porazom do 13 razlike protiv Slovenije.

Mađarska može proći s obje pobjede, ali može i ispasti. Nepovoljan je scenarij da uz te pobjede, Slovenija svlada Norvešku, a Norveška Island. U tom slučaju stvara se krug u kojem je Mađarska najlošija osim ako Slovenija pobijedi Norvešku s 14 ili više golova razlike.

Slovenija je s dvije pobjede u polufinalu jer ne može biti najlošija u krugu koji bi se zatvarao.

Island prolazi dalje ako on i Portugal dobiju oba svoja meča, a Mađarska i Slovenija izgube svoje mečeve.

Portugal isto mora do pobjede u oba meča, ali to ne znači i prolaz već se i tu uključuje matematika.

Švedska više nema šanse.

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!