Tenis

Raonić šokirao Tsitsipasa i izborio meč protiv Čilića, Federer izvukao nemoguće

Matej Kačan • petak, 24.01.2020.
Raonić šokirao Tsitsipasa i izborio meč protiv Čilića, Federer izvukao nemoguće

Osim meča Marina Čilića i Roberta Bautiste-Aguta, još je sedam mečeva igrano u petak u trećem kolu Australian Opena...

U dvoboju 14. i 27. igrača svijeta Diego Schwartzman nije imao većih problema protiv srpskog tenisača Dušana Lajovića. Nakon 6:2 i 6:3 u prva dva seta, Lajović je veći otpor pružio tek u trećem setu koji je trajao preko sat vremena i koji je otišao u tie-break.

Čudnovat je bio treći set jer smo u prvih sedam gemova vidjeli čak šest oduzimanja servisa, po tri sa svake strane. U trinaestoj igri je Lajović poveo sa 6:4 te je imao tri set lopte, ali je Argentinac okrenuo i s 9:7 uzeo meč te prošao u osminu finala u kojoj će igrati s Novakom Đokovićem.

Đoković kao glavni favorit turnira nije imao nikakvih problema protiv Japanca Yoshihita Nishioke. Đokoviću je za svaki set trebalo po pola sata pa je za 90 minuta riješio svoje obaveze i prošao među najboljih 16 sa 6:2, 6:2 i 6:3.

U osmini finala igrat će i Mađar Marton Fucsovics koji nastavlja sa sigurnim igrama nakon što je u prvom kolu šokirao Denisa Šapovalova. Amerikanac Tommy Paul očito nije bio težak zalogaj pa je 67. igrač svijeta dozvolio Paulu tek šest gemova za 6:1, 6:1 i 6:4 za nešto manje od dva sata igre, a u osmini finala slijedi mu meč s legendarnim Rogerom Federerom koji je izvukao nemoguće u posljednjem meču dana.

Federer je u osminu finala prošao mnogo teže od očekivanog jer se u posljednjem meču dana dugo mučio s Australcem Johnom Millmanom koji je pružio sjajan otpor i odveo meč u peti set. Poveo je Millman s 1:0, ali Federer okreće sa 7:6 i 6:4. Nije se dao Australac pa uzima četvrti set sa 6:4, a u petom je setu imao break prednosti pri 2:1.

No Federer nije dopustio Australcu da tu prednost obrani pa odmah vraća na 2:2 te svatko drži svoj servis do super tie-braka. U samom finišu meča Federer je izvukao nemoguće. Millman je poveo 8:4 u igri do 10 poena, ali onda Švicarac pokazuje zašto ga mnogi smatraju najvećim ikad. Demonstrirao je Federer ogromnu mentalnu snagu i najbolju igru kad je bilo najteže te osvaja šest poena u nizu za 10:8 i osminu finala.

Veliko iznenađenje je u američkom dvoboju priredio Tennys Sandgren. Stoti igrač svijeta kojemu ime savršeno odgovara profesiji koju je izabrao je s tri puta po 6:4 svladao sunarodnjaka Sama Querreyja koji je u prvom kolu izbacio hrvatskog predstavnika Bornu Ćorića. U prva dva seta Sandgrenu je trebao po break, dok je u trećem bilo više drame jer je Querrey dva puta gubio i vraćao svoj servis, dok za treći povratak nije imao snage.

Sandgren će u osmini finala snage odmjeriti s Fabiom Fogninijem koji je u tri seta svladao Argentinca Guida Pellu. Najveća se borba vodila u prvom setu koji je Pella čuvanjem svog servisa doveo do tie-breaka, ali tamo nije osvojio niti poen. To je očito psihički poljuljalo Argentina koji je nakon solidnog ulaska u drugi set izgubio dva servis gema u nizu da bi u trećem dvaput "brejkao" Fogninija, ali mu je ovaj vratio tri puta za 6:4 i prolazak među 16.

Svog protivnika u osmini finala saznao je i Marin Čilić. Hrvatski tenisač će igrati protiv Kanađanina Miloša Raonića koji poprilično iznenađujuće nije prepustio niti set šestom igraču svijeta Stefanosu Tsitsipasu. U prvom setu se činilo da je sve spremno za tie-break jer do 11. igre nitko nije ni imao break loptu, ali je baš tada Raonić uspio oduzeti servis grčkog tenisača za 7:5.

U drugom setu je Raonić "brejkao" Tsitsipasa već u prvom gemu i tu je prednost zadržao do samog kraja i 6:4, a treći set je išao do tie-breaka u kojem je Kanađanin s vrlo uvjerljivih 7:2 izborio meč s hrvatskim predstavnikom.

Australian Open (M), 3. kolo:
D. Schwartzman - D. Lajović 6:2, 6:3, 7:6
M. Fucsovics - T. Paul 6:1, 6:1, 6:4
N. Đoković - Y. Nishioka 6:3, 6:2, 6:2
T. Sandgren - S. Querrey 6:4, 6:4, 6:4
M. Raonić - S. Tsitsipas 7:5, 6:4, 7:6
F. Fognini - G. Pella 7:6, 6:2, 6:3
R. Federer - J. Millman 4:6, 7:6, 6:4, 4:6, 7:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!