Ostali sportovi

Pozdravite novog poglavicu NFL-a: Patrick Mahomes i Chiefsi izveli veliki preokret za Super Bowl naslov

Matej Kačan • ponedjeljak, 03.02.2020.
Pozdravite novog poglavicu NFL-a: Patrick Mahomes i Chiefsi izveli veliki preokret za Super Bowl naslov

Kansas City Chiefsi su pobjednici 54. Super Bowla i jubilarne stote NFL sezone. U velikom finalu u Miamiju su s 31:20 bili bolji od San Francisco 49ersa nakon velikog preokreta u posljednjoj četvrtini...

Velika dodavanja, sjajna probijanja, presječene lopte, preokrete i sjajan koncert Shakire i Jennifer Lopez vidjeli smo u Super Bowlu LIV, velikoj završnici jubilarne stote sezone NFL-a. Na kraju se okrunio novi kralj, nova poglavica lige - sjajni Patrick Mahomes.

Mahomes je dan prije Super Bowla prestao biti aktualni MVP lige, ali će tu titulu rado zamijeniti za prsten koji je zaradio i titulu MVP-a Super Bowla. Njegovi Chiefsi su osvojili svoj prvi naslov nakon četvrtog Super Bowla i titule 1969., a svoj prvi naslov uzeo je i do danas najveći trener bez naslova, Andy Reid kojemu se napokon osmjehnuo brk.

Ono što je još slađe je to da su Chiefsi do pobjede došli tako što su gubili 20:10 u posljednjoj četvrtini da bi izveli veliki preokret. Tako su postali jedina ekipa koja je gubila s 10 poena ili više u četvrtoj dionici, a da je došla do naslova, a koja se ne zove Patriotsi. Također, putovanje kroz doigravanje Chiefsa je posebno jer su jedina ekipa koja je došla do naslova, a da je u sve tri utakmice play offa gubila s 10 ili više poena razlike.

Prve poene u velikom finalu ipak su stavili Ninersi koji su došli na protivničkih 38 yardi s kojih je Robbie Gould pogodio field goal za 3:0. Odgovorili su Chiefsi s polaganjem za 7:3, a u posljednjoj akciji za poene je u end zonu ušao upravo sam Mahomes. U idućoj akciji vidjeli smo prvu veliku igračku pogrešku jer se Jimmy Garoppolo odlučio riješiti lopte umjesto da primi sack, a to je nanjušio Bashaud Breeland koji je presjekao pokušaj dodavanja, ili bolje rečeno rješavanja.

Drugu dionicu su Chiefsi otvorili field goalom s 31 yarda za povećanje vodstva na 10:3, ali se u sljedećem napadu Garoppolo iskupio. Prošlo je nekoliko trčanja Mosterta i Colemana, a to je otvorilo prostor da Garoppolo odigra nekoliko play action akcija tj. da lažira uručivanje lopte trkačima za dodavanje. Jedno takvo je prošlo za 15 yardi, a uhvatio ga je Kyle Juszczy. Pokušaj za dodatni poen je bio dobar i imamo izjednačenje.

Imali su 49ersi komotnu situaciju da na poluvrijeme odu s vodstvom jer su brzo natjerali protivnika na punt pri 10:10, ali su pokazali očajnu kontrolu sata. Trener Kyle Shanahan propustio je zvati time-out pri kraju poluvremena kako bi zaustavio sat te je 49ersima iscurilo vrijeme bez da su uspjeli doći do pokušaja za poene pa se na poluvrijeme ide s izjednačenih 10:10.

Kako je krenulo drugo poluvrijeme, činilo se kako će 49ersi do svog šestog naslova kojim bi se izjednačili s Patriotsima i Steelersima. Mahomes je u dva napada Chiefsa u nizu bacio presječenu loptu i mnogi su u tim trenucima mislili kako se mlada zvijezda slomila pod pritiskom i pukla kad je bilo najvažnije. Iskoristio je to napad San Francisca za još jedan field goal te Mostertovo polaganje za 20:10 s kojima se i ušlo u posljednju dionicu.

Nakon druge presječene lopte, napad su imali 49ersi, ali su ih Chiefsi nakon samo pet akcija natjerali na punt i povratak u obranu. Loptu je na osam minuta do kraja uzeo Mahomes i pod hitno su njegovoj ekipi trebali nekakvi poeni. I onda se dogodila akcija koja je bezizlaznu situaciju pretvorila u euforiju za navijače Kansasa i potez koji će se prikazivati na TV špicama još godinama i desetljećima.

Chiefsi su na svojih 35 yardi imali treći pokušaj za 15, a onda je Mahomes bacio bombu od 44 yarda za Tyrekea Hilla koji je srušen na 21 yardu do cilja. Nakon toga je obrana 49ersa napravila još jednu veliku grešku, prekršaj ometanja dodavanja pa Chiefsi dolaze na sam rub end zone, a od tamo Mahomes baca za Travisa Kelcea i rezultat je nakon dodatnog boda 20:17.

Nakon napada se iskazala i obrana Chiefsa koja je za samo minutu potjerala napad San Francisca s terena, a loptu u ruke je opet uzeo večerašnji junak i novo lice NFL-a. "Poglavica" Mahomes je imao sve vrijeme ovog svijeta i nije se morao žuriti, ali nije to njegov stil. Ovi Chiefsi pobjeđuju i uz to pružaju spektakl, a baš tako spektakularno bilo je još jedno dodavanje Mahomesa koje je s polovice terena primaklo Chiefse na 10 yardi od cilja.

Približio se tada Mahomes trčanjem na četiri yarda, a onda se dogodio još jedan potez o kojem će se pričati i koji će provlačiti repove. Damian Williams se dao u trk, a točno na rubu end zone je pružio loptu u ruci kako bi ona prešla crtu za polaganje, no gotovo istovremeno je iskoračio iz terena. Na terenu je suđeno kako touchdown vrijedi, no išlo se u pregledavanje snimke. Kao što Al Pacino u filmu "Any Given Sunday" kaže, football je sport u kojem odlučuju inči i milimetri.

Ovaj put su milimetri bili naklonjeni Chiefsima jer suci u snimci nisu našli nepobitan dokaz koji bi preokrenuo odluku pa su se igrači San Francisca odjednom našli u situaciji da gube te su oni bili ti koji moraju očajnički hvatati zaostatak. Bila je to prava "make or break" situacija za Jimmyja Garoppola. Cijeli teret utakmice najvećeg uloga pao je na leđa QB-a pristiglog iz Patriotsa gdje je učio od najvećih Toma Bradyja i Billa Belichicka, ali očito Garoppolo još nije na toj razini.

Promašio je Garoppolo tri dodavanja u nizu, a na očajničkom četvrtom pokušaju je srušen i lopta se na minutu i pol do kraja vratila Chiefsima. To je značilo da je utakmica praktički gotova, ali Damien Williams nije izdržao, a da ne istrči još 38 yardi za novi touchdown i velikih 31:20. Posljednji napad 49ersa ionako je bio samo formalnost, ali neka uđe u zapisnik da je tu Garoppolo bacio još jednu presječenu loptu, i to za možda i najljepše presijecanje koje je izveo Kendall Fuller.

Tako je nakon ponajboljeg Super Bowla posljednjih godina Mahomes postao najmlađi igrač ikad koji je osvojio MVP naslov i naslov prvaka uz titulu MVP-a Super Bowla. Gotovo je nestvarno da novi vladar NFL-a ima tek 24 godine te je sigurno da će poglavica Mahomes biti jedan od vladara lige u narednih deset, a možda i više godina. Kao što se i očekivalo, utakmica se svela na praktički jednu loptu, a Mahomes je susret završio s dva bačena i jednim istrčanim polganjem uz dvije presječene lopte i 286 bačenih yardi. Njegov quarterback kolega s druge strane je također bacio dva presječena dodavanja, ali uz TD manje i 219 yardi.

Nije ovakvoj utakmici nedostajao ni zvjezdani potpis. Prije samog susreta je NFL za svojih 100 godina predstavila 100 najvećih igrača i trenera u povijesti pa su tribine bile pune legendi ovog sporta, a u gledalištu i ložama nije oskudijevalo ni pop zvijezdi kao što su Beyonce i Jay-Z ili živuća legenda Beatlesa Paul McCartney. Tradicionalni koncert u poluvremenu su odradile Shakira i Jennifer Lopez koje su, u skladu s lokacijom odigravanja, donijele latino štih, a već društvene mreže bruje o ponajboljem showu u posljednjih par godina.

Tako smo, nekako poetski, zaključili prvih 100 godina NFL-a i proteklo desetljeće, a u novih 100 i deset godina ulazimo s novim vladarom lige, a nadamo se i budućim velikanom ovog sporta.

NFL, Super Bowl 54:
Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers 31:20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!