Ostali sportovi

Any Given Tuesday: A sad adio, do rujna

Matej Kačan • utorak, 04.02.2020.
Any Given Tuesday: A sad adio, do rujna

NFL sezona je gotova, Chiefsi su novi prvaci, a Mahomes je opravdao svoj status iduće velike stvari koja će se dogoditi ligi. Vrijeme je za posljednji Any Given Tuesday sezone koji će poslužiti za presjek i oproštaj...

Završila je i jubilarna stota NFL sezona, a s njom nažalost i jubilarna prva godina ovih naših neozbiljnih druženja. Što se samog Super Bowla tiče, u par rečenica bi mogli kazati kako je ovo bio možda i najbolji SB unazad nekoliko sezona, a da su Chiefsi srušili onu maksimu o obranama i naslovima.

49ersi su cijelu sezonu igrali ponajbolju obranu lige, imali su sjajan secondary gdje su duboka dodavanja branila dva safetyja te Richard Sherman u izolaciji uz sjajan pritisak na protivničkog QB-a uz obrambenog novaka godine Nicka Bosu. I nije im bilo dovoljno jer je Patrick Mahomes u osam minuta briljantnog napada srušio sve.

Treći za 15 i ono dodavanje za 44 yarda je potez koji će se prepričavati i vrtjeti na uvodnim špicama te highlight reelovima, ali je baš ta akcija i ono dodavanja za Watkinsa baš preko Shermana dokazala kako je ovaj napad Chiefsa u stanju nadmašiti i takav elitni secondary.

Tako je Andy Reid nakon 15 godina i poraza od Patriotsa sa Eaglesima uz brdo poraza nadomak Super Bowla dobio iskupljenje i zacementirao svoje mjesto među najvećima. Do sad je bio najveći trener koji nema prsten, a sad je jedan od najvećih napadačkih umova u povijesti ovog sporta, ali i pobjednik. Chiefsi imaju naslov 50 godina, a Mahomes s nepunih 25 godina može u Disneyland.

Dan prije Super Bowla Mahomes je prestao biti vladajući MVP lige, ali će rado tu titulu prepustiti Lamaru Jacksonu u odnosu na ono što je zauzvrat dobio. I pojava te eksplozija Jacksona su svojevrsna promjena paradigme. Jackson je uz Deshauna Watsona lice novog QB-a i onoga što će se od istih tražiti.

Pad Toma Bradyja i Drewa Breesa i njihova rana ispadanja možda nisu njihova krivnja, ali nekako metaforički i poetski označavaju kraj pocket passer quarterbackova, dok su Jackson i Watson jedno novo lice. Nekakva pomirba dva stila je rani kandidat za MVP-a Russell Wilson, ali i sam Mahomes koji je više navrata pokazao da itekako zna izaći iz pocketa i potrčati te izvesti action read, ali i sam ući u end zonu i primiti udarac kad je potrebno.

Dakako, "starci" sigurno nisu rekli svoju zadnju. Brady je u reklami koja se vrtjela na Super Bowlu rekao kako "ne ide nigdje", Saintsi s Breesom i ofenzivnim MVP-jem sezone (koliko god suludo bilo da je Jackson jednoglasni MVP, ali nije napadački igrač sezone) Michaelom Thomasom sigurno pucaju na najviše, a i Packersi su sve iznenadili natprosječnom sezonom u kojoj ni Aaron Rodgers nije trebao biti svemirac za NFC finale.

Od važnijih individualnih nagradu za defenzivnog MVP-a dobio je CB Patriotsa Stephon Gilmore koji je tako dobio nagradu za defacto čitavu obranu Patriotsa koja je većinu sezone djelovala povijesno te je nosila Bradyja i deficitaran napad. Ofenzivni novak godine je QB Cardinalsa Kyler Murray koji je tako s Bosom opravdao visoke izbore na draftu, dok je povratnik godine Ryan Tannehill kojeg smo dovoljno nahvalili u prošlim izdanjima kad smo pričali o renesansi Titansa u doigravanju.

Titansi, Ravensi i Packersi tako spadaju u red najugodnijih iznenađenja sezone, a na suprotnom spektru bi mogli izdvojiti sigurno Cowboyse i Eaglese na koje smo potrošili dovoljno slova, ali i Ramse koji su od Super Bowl ekipe ispali van doigravanja te Brownsi, ako su Brownsi uopće ikakvo iznenađenje. Svake godine nemoguć hype i svake godine se sve ispuše nakon tri tjedna. Ali hej, njihov doprinos ove sezone je svakako jedan od sočnijih fajtova sa Steelersima.

Kad smo već kod takvih stvari, jedna od većih uživancija je bila pratiti Antonia Browna što vjerojatno i nije baš lijepo od nas jer čovjek pokazuje da nije baš pri sebi i treba mu pomoć. Neki su viđali duhove, nekima smo se rugali pa su pokazali da mogu biti i ozbiljne ekipe (gledam na vas Dolphinsi), svjedočili smo padu Imperije iako se Tomica s tim neće složiti, a poznavajući Tomicu vjerojatno je i u pravu. Slijedi nam draft pa free agency nakon kojeg će nam biti jasnije što očekivati od naredne sezone.

Koja će nas uvesti u novo desetljeće i narednih (nadamo se) sto godina lijepog nam sporta. I to uz novog poglavicu, možda i veliko rivalstvo Mahomesa i Jacksona, novu paradigmu i svašta novog. Bilo je lijepo družiti se s vama, nadam se da će nam za sedam mjeseci biti još i ljepše.

P.S. dobra je Shakira tehnički, zna učiniti pravi show. Al ne dolazi ni blizu auri dive i vladanja stageom kakvu ima "Jenny from the block" kad god se pojavi na pozornici. S tom mišlju i prigodnim video klipom se opraštamo:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bboyshr05.02.2020. u 18:05
    Ups, moje isprike...zivim na drugoj strani bare pa mozda nije bilo na naslovnoj kad sam se probudio u ponedjeljak. Bravo i samo naprijed!
    bboyshr
  • Dario_SNet05.02.2020. u 09:54
    https://sportnet.rtl.hr/vijesti/534537/ostali-sportovi-nfl/pozdravite-novog-poglavicu-nfl-a-patrick-mahomes-i-chiefsi-izveli-veliki-preokret-za-super-bowl-naslov/ Ovaj članak si propustio?
    Dario_SNet
  • bboyshr04.02.2020. u 21:01
    Zahvalan na ovakvom sadrzaju...medjutim tesko je biti entuzijastican za clanak koji je objavljen vise od 24 sata nakon dogadjaja. Zelim vam vise ozbiljnosti u sljedecoj sezoni
    bboyshr