Nogomet

Nogometni vikend od Londona do Trabzona

Sportnet • petak, 14.02.2020.
Nogometni vikend od Londona do Trabzona

Od danas pa sve do ponedjeljka, nogometna Europa će nam pružiti mnoštvo zanimljivih utakmica. Zimske pauze su gotove i u ligama koje ih prakticiraju, tako da je cijeli kontinent osim krajnjeg sjevera u punom pogonu. Čekaju nas klasični nacionalni derbiji, sudari ekipa s vrha tablice, tradicionalna rivalstva i još mnogo toga.

AUTOR: I.W.

RED BULL SALZBURG – LASK

Austrijska prva liga, petak 19:00

Austrijanci će odigrati 19. kolo, a najviše zanimanja će izazvati dvoboj između dva prvoplasirana kluba. RB Salzburg je do sada neporažen u prvenstvu i zabio je 29 golova više od Laska, ali bježi mu samo dva boda. U domaćim redovima nema više Haalanda, Pongračića i Minamina, tri bitna igrača početne momčadi. Može li Lask to iskoristiti? Jesenski susret u Linzu je završio rezultatom 2:2.

WEST BROMWICH ALBION – NOTTINGHAM FOREST

Engleska druga liga, subota 13:30

Samo jedan klub se može "pohvaliti" time kako je nekad bio prvak Europe, a danas nikako da se vrati barem u prvoligaško društvo. Nekadašnji europski prvak Nottingham Forest igra jubilarnu dvadesetu uzastopnu sezonu izvan prve lige. U međuvremenu su iskusili i traumu ponižavajućeg iskustva ispadanja u treću ligu. U tih posljednjih dvadeset godina, samo su tri puta uopće ušli u doigravanje za povratak u najviši rang. Ove sezone su Šumari ozbiljnija momčad, pa je ekipa nekadašnjeg odličnog igrača Sabrija Lamouchija trenutno na petom mjestu i na samo dva boda od pozicije koja ih vraća u prvoligaško društvo. Prije nekoliko dana su glatko potukli baš drugoplasirani Leeds United 2:0. S druge strane, momčad Slavena Bilića se izgleda izvukla iz velike krize na prijelomu godine i s tri uzastopne pobjede ostala na prvom mjestu, pa čak i malo pobjegla pratiteljima. Utakmica koja bi mogla barem naznačiti kako će se raspleti borba na vrhu Championshipa. Posljednju međusobnu utakmicu, na samom početku sezone, je dobio Albion u gostima s 2:1.

LEVSKI – CSKA SOFIJA

Bugarska prva liga, subota 13:45

Ludogorec hita prema devetom uzastopnom naslovu prvaka u Bugarskoj, ali najveći derbi u zemlji naravno ostaje onaj između plave i crvene strane ne samo Sofije, već i cijele zemlje. Dva najtrofenija bugarska kluba koji igraju "Večnoto derbi" su osvojila ukupno 57 naslova prvaka svoje zemlje. Ove sezone oba kluba pokušavaju prekinuti dominaciju Ludogoreca. Levski će derbi dočekati na drugom mjestu, s četiri boda više od vječitog rivala, ali pet iza prvoplasiranog Ludogoreca, tako da im je pobjeda važna ne samo zbog rivaliteta s gradskim suparnikom, već i zbog nastavka potjere za zelenima iz Ludogoreca. Prvi ovosezonski vječiti derbi na jesen je završio 2:2.

FERENCVAROŠ – MOL FEHERVAR

Prva mađarska liga, subota 19:30

Ovaj susret prvoplasiranog i drugoplasiranog mađarske lige dolazi u vrlo delikatnom trenutku. Ferencvaroš ima tri boda prednosti, ali i dvije utakmice manje, tako da bi mu pobjeda osigurala vrlo miran nastavak prvenstva i možda "ubila" volju za daljnjom borbom kod gostiju iz Szekesfehervara. Fehervar je krenuo vrlo dobro u prvenstvo i vodio sve do za njih nesretnog trinaestog kola, kada ga je Fradi prestigao i od tada čvrsto preuzeo prvu poziciju. Susret je zanimljiv i zbog nekih naših nogometnih poznanstava: na klupi Fehervara sjedi bivši trener Hajduka Joan Carillo, koji je preuzeo momčad baš kada su kola krenula nizbrdo. Napad gostiju će u ovoj utakmici predvoditi još jedan bivši hajdukovac, Marko Futacs, a i dinamovci će tamo imati svojeg aduta u vidu Armina Hodžića. S druge strane, zeleno-bijele boje Fradija će braniti nekadašnji igrač Zadra i Istre, Marcel Heister. Prvi susret ove sezone su u gostima dobili igrači Ferencvaroša 2:1.

TRABZONSPOR – SIVASSPOR

Prva turska liga, nedjelja 14:00

Tablica turske lige danas izgleda vrlo neuobičajeno: tradicionalna moćna istanbulska trojka trenutno zauzima od petog od sedmog mjesta na ljestvici. Upravo ova utakmica je sudar između prvoplasiranog Sivasspora koji ima bod više, ali i utakmicu više od svojeg crnomorskog domaćina. Sivasspor je inače do prije nekoliko kola imao osjetniju prednost, ali je u zadnje tri utakmice osvojio samo dva boda, dok je Trabzon zabilježio sve tri pobjede, te je sad došao u priliku da u izravnom obračunu iskoristi očitu nervozu gostiju nenaviklih na život na vrhu prvenstvene ljestvice i da sam preuzme čelo. Tek smo u 22. kolu, ima se još puno za igrati, ali i prednost od tri-četiri boda sada može na kraju puno značiti. Prvi jesenji duel je dobio Sivasspor s 2:1.

SPARTAK TRNAVA – SLOVAN BRATISLAVA

Prva slovačka liga, nedjelja 15:00

Ovo je najveći slovački nogometni derbi (tzv. Tradične derby) i suparništvo koje traje još od davnih dana zajedničke čehoslovačke lige, kada su i Spartak i Slovan bili perjanice slovačkog nogometa. U samostalnoj slovačkoj ligi u međusobnoj podjeli trofeja jasno dominira Slovan, a tako će biti i ove sezone. Slovan već sada ima deset bodova prednosti ispred drugoplasirane Žiline i čak dvadeset i dva više od Spartaka na šestom mjestu. Međutim, tradicija je tu da se poštuje i gosti neće položiti oružje bez borbe. Ovo je inače i veliki navijački derbi u Slovačkoj, jedan od rijetkih.

BOHEMIANS – SLAVIA PRAG

Prva češka liga, nedjelja 17:00

Pripremite najbolje odijelo, nalaštite najfinije cipele, namirišite se najboljim parfemom jer počinje veliki gradski derbi! Dva tradicionalna praška rivala se naganjaju po nogometnim terenima već 115 godina, a od četrdesetih godina prošlog stoljeća obitavaju u istoj gradskoj četvrti – Vršovicama. Maleni (kapacitet 7000), trošni i po svemu retro stadion Bohemiansa - Doliček - od modernog svega desetak godina starog Slavijinog stadiona Eden dijele dvije tramvajske stanice. Rivalitet je ogroman, tradicionalan i u mnogim stvarima tipično navijački tvrdoglav, ali nije zloćudan jer se radi o ljudima koji žive u istoj četvrti i među sobom dijele iste ulice, trgovine, tramvaje, pivnice i krčme, a vrlo često i iste obitelji. Onaj zloćudniji rivalitet je rezerviran za odnos prema trećem praškom klubu – Sparti. Zeleno-bijeli nisu dobili svoje bijelo-crvene susjede već deset utakmica, a zadnja dva susreta su završila ukupnim rezultatom 0:7, što otprilike govori kakva je objektivna razlika u nogometnoj kvaliteti ovih godina, ali hej, to je ipak derbi, a tamo se događaju i veća čuda.

OSIJEK – DINAMO

Prva hrvatska liga, nedjelja 17:30

Jedan od klasika hrvatskog nogometa. Prva ligaška utakmica između ova dva kluba je odigrana u petom kolu davne sezone 1953/1954, kada je Dinamo u Maksimiru dobio ondašnji Proleter sa 6:2. Da ne dužim puno, ambiciozni domaćini u potjeri za drugim mjestom dočekuju "talijanski" Bjeličin Dinamo. Ovo je treći međusobni susret ove sezone, a rezultati su bili također a la italiana, 0:0 i 1:0 za Dinamo.

DINAMO BUKUREŠT – FCSB (STEAUA)

Prva rumunjska liga, nedjelja 19:00

Marele derbi (veliki derbi) će po 176. put zaokupiti pažnje cijele nogometne Rumunjske. Znamo sve o problemima Steaue koja je u sudskim procesima izgubila pravo na svoje ponosno ime, ali i kao FCSB (zvuči kao neka farmaceutska firma) ostaje jedan od vječitih aspiranata za naslov u domaćoj ligi. Nakon početnih problema, ove sezone s pristojne udaljenosti (trenutno je pet bodova razlike), prati prvoplasirani CFR Cluj i nada se da će prije ili kasnije ekipa iz Transilvanije zaredati s kiksevima. Na drugu stranu, Dinamo na svoju žalost nema tih problema i još jednu sezonu će završiti u opskurnosti sredine tablice. Rumunji imaju za odigrati još dva kola prije nego što se liga podijeli na TOP 6 koji će se boriti za prvaka i na preostalu osmoricu koja će probati ne ispasti iz lige i već je sad jasno da Dinamo nikako ne može u društvo najboljih šest momčadi. Za utjehu im preostaje napakostiti najvećem rivalu oduzimanjem pokojeg boda i mogu se uzdati u tradiciju koja je u ovom dvoboju nevjerojatno izjednačena: nakon 72 godine međusobnih susreta, Dinamo i Steaua su u međusobnim utakmicama izjednačeni po broju pobjeda, 59:59.

LAZIO – INTER

Prva talijanska liga, nedjelja 20:45

Prije početka sezone se očekivalo da će u ovo vrijeme Inter – s Conteom na klupi i s velikim pojačanjima – biti tu negdje oko vrha tablice. Međutim, nitko to nije očekivao od Lazija i njemu se prognozirala borba oko petog-šestog mjesta. Međutim, Simone Inzaghi je stvorio ekipu koja se, kako to izgleda sada, ravnopravno tuče za sam vrh talijanskog prvenstva. Nanizali su sjajnih 18 utakmica bez poraza u prvenstvu. Posljednji poraz su pretrpjeli sad već davnog 23. rujna i to baš protiv Intera (1:0). Samo su bod iza prvoplasiranih gostiju, imali su cijeli tjedan za odmor i pripremu (Inter je igrao polufinale kupa) i ovo je sad prilika da pokažu koliko su ozbiljni. Vjerujem da nas čeka spektakularna utakmica.

CHELSEA – MANCHESTER UNITED

Prva engleska liga, ponedjeljak 21:00

Morao sam "zagrabiti" u ponedjeljak, a da bih pronašao još jednu utakmicu iz najjačih liga po svojem guštu. Što da se kaže, do prije skoro deset godina su međusobne utakmice odlučivale o prvaku, a od tada je Manchester u stalnoj rekonstrukciji, dok se Chelsea doduše održao u vrhu sve donedavno, dok ga nisu potisnuli Manchester City i Liverpool. Danas je to utakmica bitna samo u borbi za četvrto mjesto, slavni Wenger Cup. Chelsea "pod sankcijama" i s Lampardom na klupi ove sezone gura neočekivano dobro i drži toliko ključno četvrto mjesto sa šest bodova prednosti ispred Uniteda koji je bodovno gledano bliže ispadanju iz lige nego trećem mjestu. Football, bloody hell, rekao bi jedan stari škotski filozof.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!