Nogomet

Nema nikakve dileme: Nogomet i City ulaze u novu eru

Petar Jenjić • nedjelja, 16.02.2020.
Nema nikakve dileme: Nogomet i City ulaze u novu eru

Vijest koja je došla iz Uefe kako Manchester City naredne dvije sezone neće igrati europska natjecanja potresla je nogometni svijet i navela mnoge na razmišljanje hoće li nogomet ući u novu eru…

Definitivno, od sljedeće sezone ništa neće biti isto. Jasno, ako uzmemo u obzir da će Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei potvrditi odluku Uefinih tijela o dvogodišnjoj suspenziji Manchester Cityja iz Uefinih europskih natjecanja. Novčanu kaznu od 30 milijuna eura gotovo nitko ni ne spominje. To je Cityju puno manji problem. Nogomet definitivno neće izgledati isto sljedeće godine.

Rui Pinto, osnivač Football Leaksa koji je razotkrio niz afera u nogometu i kojemu se trenutno zbog odavanja tajni, pristupa dokumentima i ilegalnim dijeljenjem povjerljivih informacija sudi u Portugalu, povjerio je relevantne podatke javnosti na temelju kojih je Uefino stručno tijelo donijelo ovu vrlo snažnu odluku. Činjenice su neminovne i pokazale su kako je City namjerno obmanjivao Uefu, zaobilaznim putevima „varao“ financijski fair-play i izgledno je kako će CAS potvrditi odluku Uefe.

Što to znači za Manchester City?

U najboljem slučaju gubitak nekoliko stotina milijuna eura od sponzora, ulaznica, medijskih prava i nagrade Uefe. U najgorem slučaju, nezamisliv financijski gubitak i ugrozu brenda koji su strpljivo gradili godinama usprkos velikom neslaganju većine navijača drugih klubova. Situacija je prilično zamršena. Ako se potvrdi odluka Uefe, sljedeće europsko klupsko natjecanje, City će vidjeti u sezoni 2022./23., odnosno na ljeto 2022. godine.

Misija kluba bilo je osvajanje Lige prvaka jer su sve što su mogli u Engleskoj osvojili. Sada im taj san bježi još dvije sezone. Mnogi igrači sigurno nisu zamišljali da će doći u momčad koja neće igrati niti jedno europsko natjecanje. Prilično je jasno kako će Uprava teško zadržati neke igrače koji jednostavno nemaju prevelik osjećaj povezanosti s klubom i ne žele čekati dvije godine i igrati praktički za naslov koji su već osvajali.

Sjetimo se Juventusa. Dobar dio igrača otišao je iz Stare Dame kada su poslani u Serie B, a ostali su samo oni kojima je Juventus značio više od nogometnog kluba i neki koji vjerojatno nisu mogli dobiti bolji angažman. Situacija nije do kraja ista, ali je prilično jasno kako vjerojatno neki igrači već kontaktiraju s agentima i ispipavaju teren za ljetni transfer.

Tu je i pozicija Pepa Guardiole koji je prije mjesec dana rekao da sigurno ostaje u klubu. Međutim, sada je situacija bitno drugačija i premda bi bio veliki heroj navijača Cityja, teško je očekivati da će španjolski trener ostati na klupi posramljenog engleskog kluba. Interesa ne nedostaje, a Guardiola bi morao ostati u momčadi dvije sezone bez nastupa u Ligi prvaka koju silno želi ponovno osvojiti. Teško je zamisliti kakav bi motiv imao da ostane u Manchester Cityju.

2. Što to znači za nogomet?

Odluka Uefe je velika, nezamisliva. Ranije su se momčadi izbacivale iz europskih natjecanja, ali to nisu bile ekipe ovog nivoa. Milan nije isti slučaj jer je ta odluka donesena u dogovoru s klubom i radilo se o svojevrsnom kompromisu. Ovo je bez premca presedan koji bi mogao utjerati strah u kosti mnogih klubova.

Nemojmo se zavaravati da je nešto skrivio samo City. Već mnogi pišu kako je pitanje vremena kada će i PSG doći pod povećalo Uefe, a sigurno je da i mnogi španjolski i engleski klubovi ne mogu mirno spavati. Nogomet je biznis vrijedan ne milijune i milijarde nego trilijune dolara. Svaki segment je važan, od prodaje ulaznica, istraživanja tržišta, marketinga pa sve do izgleda dresova i klupskih obilježja.

Ovu odluku Uefe možemo smatrati povijesnom jer je prvi korak prema nekom pravednijem sustavu u kojem svi moraju jednako odgovarati za posljedice svojeg djelovanja. Jasno da je iluzija očekivati da će od ljeta i nove sezone nogomet biti pošteniji i romantičniji. Naravno da neće, ali i ova odluka daje za pravo onima koji su vječiti optimisti da uskliknu kako uvijek ima nade.

Ulazimo definitivno u novu eru. Do prije nekoliko godina vrh Uefe i Fife bio je premrežen ljudima koji su bez imalo srama i zadrške sudjelovali u korupcijskim aferama. Danas smo pak svjedoci da krovna europska nogometna organizacija ide u borbu protiv jednog od najvećih i financijskih najmoćnijih svjetskih klubova. Samo to je dovoljan razlog da kao ljubitelji nogometa pozdravimo ovu odluku i poželimo da još niz takvih slučajeva bude procesuiran.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!