Nogomet

Dalićeve brige: Nositelji igre nisu svi u punom pogonu, ali nameću se i nova imena

Jan Šneler • utorak, 18.02.2020.
Dalićeve brige: Nositelji igre nisu svi u punom pogonu, ali nameću se i nova imena
Foto: Pixsell

Ostalo je još manje od četiri mjeseca do početka Europskog prvenstva te smo odlučili promotriti 41 potencijalnog igrača koji bi mogao nastupiti na predstojećem Euru. S obzirom na trenutno stanje i formu, izbornik Zlatko Dalić trebao bi imati slatke brige…

Vratari

Dominik Livaković - Standardan je u Dinamu, barem u onim utakmicama u kojima ga Nenad Bjelica ne odmara. Apsolutno prvi vratar Hrvatske i samo ga ozljeda može maknuti s pozicije jedinice.

Simon Sluga - Od početka ove godine propustio samo jednu utakmicu i to protiv Millwalla na Novu godinu. Ponovno standardan na vratima Luton Towna što je jako važno za vratara koji je još uvijek u mladim godinama. Slugi je tek 26 i možda bi s vremenom trebao razmisliti o nekom jačem klubu.

Lovre Kalinić - Konačno i neke dobre vijesti za Kalinića. Nakon što je proveo teških pola godine u Aston Villi, posudba u Toulouse se isplatila. Počeo je braniti, odradio solidno četiri utakmice, ali je zbog ozljede propustio posljednju utakmicu. U svakom slučaju, predobar je Kalinić vratar da bi sjedio na klupi. Uostalom radi se o vrataru koji je prije tri godine bio najbolji u Belgiji.

Obrana

Dejan Lovren - Situacija nije kritična, ali nije niti bajna. Lovren ne igra za Liverpool, propustio je dosta utakmica zbog ozljeda, a u posljednjim susretima prosjedio je na klupi. Za očekivati je da će ga Jurgen Klopp više stavljati u igru kada Liverpool osigura naslov i to će Lovrenu biti potrebno. Ovakvim tempom pitanje je kakav bi došao na Euro.

Domagoj Vida - Standardan u Bešiktašu kojem puno znači te ga nisu htjeli pustiti ovu zimu. Dobre su vijesti da igra jako puno što za Zlatka Dalića znači kako može bar na jednog od dvojice prvih stopera apsolutno računati.

Tin Jedvaj - On je također standardan u Augsburgu i skupio je sasvim solidnu minutažu ovu sezonu. Dosta ga rotira trener, ali najčešće igra na poziciji stopera što i nije loša vijest za Hrvatsku s obzirom na to da na toj poziciji treba imati dobru zamjenu.

Borna Barišić - Jedan od miljenika Stevena Gerrarda, lijevi bek Rangersa koji je važan kotačić u igri trenutno drugoplasirane momčadi Škotske. S obzirom na trenutno stanje, Barišić bi trebao biti prva opcija Dalića za poziciju lijevog beka.

Šime Vrsaljko - Nominalno bio bi nezamjenjiv na poziciji desnog beka, ali teška ozljeda koljena donijela mu je podužu pauzu. Vraća se polako u Atletico Madridu i dobiva sve veću minutažu. Još je dovoljno vremena ostalo do priprema da uđe u formu i ponovno zauzme svoju prirodnu poziciju.

Dino Perić - Reći ćemo samo da je velika šteta što neće igrati na Europskom prvenstvu. Imao je solidnu polusezonu, krenuo dobro na proljeće, ali dogodila se ozljeda koljena protiv Osijeka. Kako stvari stoje, Perića očekuje oporavak i početkom iduće sezone.

Duje Ćaleta-Car - Igra redovito za Marseille koji je drugi u Ligue 1, odrađuje solidan posao na poziciji stopera i trenutno je u puno boljoj poziciji nego Lovren. Ako će se Dalić voditi onom da igraju samo redoviti, stoperski par morao bi biti Vida – Ćaleta-Car.

Marin Pongračić - Njegove odlične igre u Red Bull Salzburgu donijele su mu bogati transfer u Wolfsburg. Nažalost, već u drugom susretu zaradio je isključenje, ali definitivno je igrač na kojeg treba računati.

Karlo Bartolec - Na poziciji desnog beka koji je problematičan Hrvatskoj, Bartolec bi mogao biti dobra opcija. U Kopenhagenu je više-manje stalan, ali bi trebao što više igrati kako bi zadobio Dalićevo povjerenje.

Domagoj Bradarić - Sjajni 20-godišnji lijevi bek počeo je sezonu jako dobro u Lilleu, ali u posljednje vrijeme sve manje igra. Ukoliko se Dalić odluči za klasičnog beka, realno je da bi na toj poziciji trebao birati između Bradarića i Barišića.

Nikola Katić - Suigrač Barišića iz Rangersa, još jedan od Gerrardovih miljenika i stoper čije kvalitete su neupitne. Očiglednim izbivanjem Perića, otvara se prostor za Katića. Konkurencija je široka, obrambeno je Hrvatska dobra, ali bit će prilika na proljeće da pokuša dokazati Daliću da zaslužuje barem širi popis.

Mile Škorić - Kapetan Osijeka je solidan igrač, dobrih kvaliteta za HT Prvu ligu, ali trenutno bez obzira na veliku minutažu, neće moći izgurati Lovrena, Vidu, Jedvaja ili Ćaletu-Cara. Izgledno je da će Škorić naći mjesto u sastavu tek u slučaju nekih većih povreda.

Dario Melnjak - Odigrao je svih 20 utakmica za Rizespor ove sezone i to mu je veliki adut za predstojeće Europsko prvenstvo. U ovom trenutku Barišić i Bradarić su u prednosti, ali bez obzira na nešto lošiju poziciju turskog kluba, Melnjak je definitivno ime koje treba imati na radaru. Pitanje je može li se samo tako odbaciti igrač koji je standardan u svojem sastavu.

Marin Leovac - Ne igra niti u Dinamu koliko bi htio i vjerojatno se neće naći niti na širem Dalićevom spisku za turnir u Kataru. Na poziciji lijevog beka konkurencija je jaka i tu Leovac teško može računati na priliku.

Antonio Milić - U drugoligaškom Rayu Vallecanu se dobro snašao, ima solidnu minutažu, ali u reprezentaciji je gužva na toj poziciji. Objektivno, u konkurenciji stopera velik broj igrača je ispred njega.

Josip Juranović - Jedan od onih koji je redovit u svom klubu, kapetan je Hajduka i objektivno u slučaju da se Dalić odluči za njega kao zamjenskog desnog beka, neće pogriješiti. Ako ovako nastavi i ne bude imao problema s ozljedama, lako bi se mogao naći na popisu.

Filip Benković - Da smo prije par godina pisali ovaj članak, rekli bismo da je Benković sigurno unutra, možda čak i u prvoj postavi. Puno je obećavao, ali u Leicesteru i Celticu se nije naigrao, a tek je stigao u Bristol City i treba vidjeti kako će proći polusezona. Teško je očekivati da će se naći na bilo kakvom popisu Dalića, barem ne za ovo Europsko prvenstvo.

Vezni red

Luka Modrić - Nakon manjih problema s ozljedama na početku sezone, postao ponovno standardan u Realu i ako neće biti nikakvih problema, bit će spreman za Europsko prvenstvo što je svakako važna vijest za Dalića.

Marcelo Brozović - Bez pretjerivanja možemo reći trenutno najtraženiji hrvatski igrač. Apsolutni vladar sredine terena, standardan u Interu, od nedavno ponio i kapetansku vrpcu. U svakom slučaju u pravoj formi i nezamjenjiv u prvih 11 Hrvatske.

Mateo Kovačić - Iznimno cijenjen od strane Franka Lamparda, dobro se osjeća u Chelseaju i to je izuzetno važno za Hrvatsku. Više-manje standardan član prvih 11 i svakako jedan od kandidata za prvih 11.

Ivan Rakitić - Iako se ne čini da je toliko nezadovoljan, sigurno nije sretan minutažom u Barceloni. Od nezamjenjivog člana prve postave, postao je zamjena iako u posljednje vrijeme sve više igra. Vjeruje se da će napustiti Barcelonu na ljeto, ali još uvijek dobiva dovoljno minuta da Dalić ne bude zabrinut.

Milan Badelj - Što se tiče Badelja, bio je standardan u prvom dijelu sezone, ali od početka ove godine odigrao svega 49 minuta. Čak pet susreta proveo je na klupi za pričuve i u slučaju da želi imati ozbiljniju ulogu na ljeto, trebao bi povratiti status prvotimca.

Mario Pašalić - Gian Piero Gasperini ga je često znao koristiti kao super sub, ali Pašalić se u posljednje vrijeme prometnuo u važnu kariku Atalante. Dobro igra ove sezone i ako ne bude ozljeda, bit će sigurno u 23 za Euro.

Nikola Vlašić - Dok je trajala sezona u Rusiji, bio je nezamjenjiv u CSKA Moskvi. Za par dana počinje nastavak sezone tako da bi Vlašića ponovno trebali gledati u važnoj ulozi. U kvalifikacijama pokazao koliko je važan ne samo kao zamjena ili alternativa, već i kao prvo ime u napadačkim akcijama.

Marko Rog - Standardan je bio u Cagliariju i time opravdavao pozive Dalića za kvalifikacije. Ipak, sada je ozlijeđen i bit će potrebno puno rada i dobrih partija da uvjeri izbornika da zaslužuje biti na Europskom prvenstvu.

Filip Bradarić - Promijenio je tri kluba ove sezone, od Cagliarija preko Hajduka došao do Celte Vigo. Treba vidjeti kako će se snaći u Španjolskoj.

Mijo Caktaš - Caktaš svakako nije loš igrač, u dresu Hajduka pokazuje odlične igre, međutim ima nesreću što je Hrvatska na toj poziciji vrlo jaka. Moguće je da će dobiti pretpoziv ili da će konkurirati na širem popisu, ali bez obzira na minutažu, Dalić sigurno neće graditi igru oko njega.

Napad

Ivan Perišić - Ustoličio se u Bayernu, postao jedan od prvotimaca i onda je uslijedila neugodna ozljeda na treningu. Prema prvim informacijama, do sredine ožujka ga očekuje pauza, a tek potom slijede lagani treninzi. Ne očekuje se na travnjaku prije travnja. Ipak, Perišić ima kredita kod Dalića i teško je vjerovati da će ga hrvatski izbornik zaobići.

Ante Rebić - Transfer u Milan nije bio lagan, borio se dugo s minutažom koju je dobivao na kapaljku. Ipak, u posljednje vrijeme igra sve bolje, oduševljava navijače i postaje jedna od udarnih igala Milana. Ako ovako nastavi, mogli bismo na Euru imati Rebića u pravoj formi.

Bruno Petković - Jedinstven igrač u reprezentaciji, tehnički potkovaniji od Marija Mandžukića i jaka karika napada Hrvatske. Problem je što više nema toliko jakih utakmica, Dinamo je ispao iz Europe i Kupa, ali Petkoviću motivacije ionako ne nedostaje. Za sada zadovoljavajuć nastavak sezone što se tiče individualnih brojki.

Andrej Kramarić - Ozljeda koljena je iza njega i Kramarić se vratio u punom sjaju. Igra redovito, sve više zabija u Hoffenheimu i to je ono što veseli. Hrvatska ne može egzistirati na jednom klasičnom napadaču i Kramarića Dalić treba.

Josip Brekalo - Još jedan od onih na koje se ozbiljno računa u budućnosti, ali definitivno bi trebao biti i na Europskom prvenstvu ovoga ljeta. U Wolfsburgu bilježi dobre brojke, iako češće ulazi kao zamjena. Kvalifikacije su pokazale koliko može, ali je svakako uzbudljiva činjenica da ima tek 21 godinu i da još puno može napredovati.

Mislav Oršić - Najbolji strijelac Dinama ove sezone, igrač koji je i u Ligi prvaka pokazao kolike su mu kvalitete. Slično kao Petković, nema više jakih utakmica u kojima može impresionirati Dalića, ali kao zamjena bi bio i više nego koristan.

Marko Pjaca - Slično kao Benković, puno obećavao, ali nažalost problema ima puno. U Juventusu se nije naigrao i uz to je vukao tešku ozljedu ligamenata. Prešao u Anderlecht koji u ovom trenutku ne spada u najuži vrh belgijskog nogometa. Za njega je dobro da igra, ali Europsko prvenstvo će jako teško vidjeti.

Ante Budimir - Iako je nakon odlaska iz Intera i Lokomotive bio zaboravljen, Budimir se sjajno snašao u Mallorci koja je otkupila njegov ugovor. Ove sezone postigao je osam pogodaka u La Ligi i s obzirom na to da je najbolji strijelac svoje momčadi, mogao bi dobiti poziv Dalića za pripremne utakmice.

Alen Halilović - Igra više nego ranije, u Heerenveenu skuplja određenu minutažu, ali sve skupa to je premalo da bi ga se uopće moglo sagledavati u kontekstu reprezentacije. Posljednju utakmicu za Vatrene odigrao je na jesen protiv Tunisa i pitanje je kad će sljedeću.

Antonio Čolak - Najbolji igrač Rijeke, napadač s iskustvom igranja u Njemačkoj svakako nije loša opcija za rezervnu varijantu u slučaju da otpadne netko od prvotimaca.

Mirko Marić - Ime koje nećete rijetko čuti, međutim radi se o trenutno najboljem strijelcu HT Prve lige. Uz 16 pogodaka upisao je i pet asistencija, ima tek 24 godine i definitivno treba pratiti kako će se nadalje razvijati. Sjetimo se kako je i Petković stigao u HT Prvu ligu s podsmijehom, pa danas pričamo o još boljem Mandžukiću.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!