Košarka

Gjergja s Belgijom deklasirao Litvu, Nizozemci i BiH do iznenađenja u gostima

Matej Kačan • petak, 21.02.2020.
Gjergja s Belgijom deklasirao Litvu, Nizozemci i BiH do iznenađenja u gostima
Foto: Pixsell

Završeno je prvo kolo kvalifikacija za Eurobasket 2021., a uz susret Hrvatske i Švedske je drugi dan donio mnoštvo iznenađenja i sjajnih susreta riješenih u drami...

U hrvatskoj grupi D je poprilično iznenađenje u Turskoj izazvala reprezentacija Nizozemske. Oranje su u Ankari 72:65 pobjedom Veljku Mršiću i njegovim igračima najavili što Hrvatsku čeka u ponedjeljak. Nakon 30 minuta egala je Nizozemska u potpunosti slomila Turke koji su u zadnjih 10 minuta postigli tek 11 poena.

Charlon Kloof je bio apsolutno maestralan kod Nizozemaca s 27 poena (pet trica) uz šest skokova, dok je 16 poena za 20 minuta ubacio bivši igrač Zadra Yannick Franke. Kod Turaka je s 20 poena najbolji bio kapetan Fenerbahčea Melih Mahmutoglu.

Dosta teže od očekivanog, ali ipak bez većih problema je u Patrasu Grčka nadvisila Bugarsku sa sigurnih 73:63. Nakon svakih deset minuta prednost Grka je polagano rasla do konačnih deset, ali se Bugari ni u jednom trenutku nisu predali i dopustili da se susret prelomi, a stigli su i na dva poena zaostatka u završnici. No Grci su izdržali te su 9:0 serijom u zadnje dvije minute priveli utakmicu na svoju stranu.

Lefteris Bochoridis je s 19 poena vodio Grčku, dok je 15 uz sedam skokova kod Bugara ubacio Dimitar Dimitrov. Dee Bost je zabio poen manje kod poraženih.

U istoj je grupi veliko iznenađenje priredila Bosna i Hercegovina koja je košem Adina Vrabca slavila kod Latvije sa 62:61. Vodila je Latvija kroz većinu susreta da bi BiH sjajnim otvaranjem posljednje dionice došla do sedam poena prednosti. No onda i Latvijci rade 8:0, a ispostavilo se da su im to jedini poeni u zadnjih deset minuta.

Vodila je Latvija 61:60, a onda je došlo do već spomenutog polaganja Vrabca za veliko slavlje BiH košarkaša. Osim Vrabca se istaknuo Edin Atić koji je ubacio 15 poena, dok su kod Latvije po 13 ubacili Martins Laksa i Martins Meiers.

Sigurni su kod kuće bili Crnogorci koji su u ranoj fazi susreta protiv Velike Britanije stvorili veliku prednost, a onda je bila dovoljna za pobjedu usprkos pokušaju povratka otočana u posljednjoj dionici. Završilo je 81:74, a najbolji je kod pobjednika bio Justin Cobbs s 19 poena. Kod Britanaca je 18 ubacio Ovie Soko.

U dvoboju dva europska teškaša je Njemačka na čijoj klupi kao pomoćnik sjedi i Silvano Poropat pomalo i iznenađujuće vrlo uvjerljivo nadvisila Francusku. Nakon egala u prvoj dionici i vodstva Francuza je ostatak susreta u potpunosti otišao na domaću stranu pa je završilo 83:69 za Nijemce u Vechti.

22 poena je kod Njemačke ubacio Robin Benzing, a 19 je dodao Joshiko Saibou. Kod poraženih je sa 16 poena prvo ime bio David Michineau.

Teže od očekivanog je u skupini C Češka kod kuće svladala Dansku. Vodili su Česi i dvoznamenkastom razlikom kroz drugo poluvrijeme, ali su se Danci u posljednjoj četvrtini u potpunosti vratili i zakomplicirali susret. Ipak je u završnici Češka izdržala, a junak je bio Vojtech Hruban koji je 18 sekundi do kraja pogodio bacanja za konačni rezultat i dva posjeda razlike.

Hrubanu su to bila dva od tek sedam poena, a najbolji strijelac Češke je bio Jaromir Bohačik sa 17 poena. Kod Danaca je 20 ubacio Gabriel Lundberg.

No priča dana je u posljednjem susretu ipak postao hrvatski trener Dario Gjergja koji je na klupi Belgije senzacionalno s autoritetom zgazio Litvu koja je u Mons Arenu došla u vrlo jakom i iskusnom sastavu. Kuzminskas, Mačiulis, Motiejunas i ostali su imena poznata mnogima u Europi, ali protiv Gjergjinih igrača nisu imali šanse.

Belgija je krenula s 23:9 u prvih deset minuta, a dalje je razlika samo rasla pa je na koncu treće na semaforu stajalo svemirskih 68:31. No tada je došlo do opuštanja pa je Litva u posljednjoj dionici istopila dobar dio razlike. Ipak na koncu stoji 86:65 za Belgiju u povijesnom uništavanju velike košarkaške nacije kao što je Litva.

Sjajan je s 21 poenom kod Belgije bio Retin Obasohan, dok je 18 dodao Jonathan Tabu. U blijedoj partiji Litvanaca je Motiejunas ubacio 17, dok je 15 zabio Kuzminskas.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021., prvo kolo:
Turska - Nizozemska 65:72
Grčka - Bugarska 73:63
Latvija - BiH 61:62
Crna Gora - Velika Britanija 81:74
Grčka - Francuska 83:69
Češka - Danska 75:71
Belgija - Litva 86:65

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Europsko prvenstvo 2021., kvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska72:56Švedska
Turska65:72Nizozemska
1Hrvatska 20+26
2Nizozemska 11-3
3Turska 01-7
4Švedska 01-16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!