Košarka

Dan pun iznenađenja na europskim parketima, Kokoškov pao protiv svoje bivše ekipe

Matej Kačan • nedjelja, 23.02.2020.
Dan pun iznenađenja na europskim parketima, Kokoškov pao protiv svoje bivše ekipe
Foto: Pixsell

Počelo je drugo kolo kvalifikacija za Eurobasket 2021., a utakmice u nedjelju su donijele mnogo iznenađenja, ali i preokreta diljem europskih parketa...

U skupini E nakon susreta u Beogradu imamo vodeću ekipu grupe, a na sveopće iznenađenje to je reprezentacija Gruzije. Srbija je dobro krenula u utakmicu te je vodila s velikih 28:18 nakon prve četvrtine i to na pogon sjajnog Partizanovca Ognjena Jaramaza.

No žilavi Gruzijci se nisu dali te su malo po malo smanjivali srpsku prednost. Tako je do poluvremena sedam razlike za Srbiju, a na ulasku u posljednjih deset minuta imamo egal i 67:65 za domaću ekipu. Očekivalo se da će izabranici Igora Kokoškova prelomiti protiv njegove bivše ekipe, ali se to nije dogodilo.

I nakon 6:0 serije Srbije za četiri razlike se Gruzija vraća tricama, a heroj Gruzije je naturalizirani Amerikanac Thaddus McFadden koji je u završnici zabio dvije trice te je asistirao za još dvije. Nakon 90:89 za Srbiju je Gruzija završila s 5:0 te je s 94:90 slavila veliku pobjedu.

McFadden je bio pokretačka snaga Gruzije s 33 poena uz sedam asistencija, a 23 je dodao Giorgi Šermandini. 27 je kod Srbije zabio Aleksa Avramović, a 22 je dodao Jaramaz.

Veliko iznenađenje je u Zaragozi priredila i Poljska koja je s uvjerljivih 80:69 na najbolji način isprala gorak okus tijesnog poraza od Izraela. Španjolci broje pobjedu protiv Rumunjske, ali će se zbog ovakve partije morati dobro zapitati.

Nakon početnog egala je Poljska odigrala sjajnih 20 minuta u drugoj i trećoj dionici koje je kombinirano dobila s 50:36 te je to bila dovoljna zaliha za sigurnu pobjedu protiv košarkaškog velikana.

Poljake je vodio Hrvatskoj dobro poznati naturalizirani bek A.J. Slaughter koji je ubacio 26 poena, a 17 je dodao Aaron Cel. 16 je u slaboj partiji poraženih ubacio Dani Diez.

Mađarski košarkaši su se očito pretplatili na pobjede u tijesnim završnicama na malo poena. Nakon iznenađenja protiv Slovenije, Mađari su sa 62:60 slavili kod Ukrajine te su sad na omjeru 2-0, dok je Ukrajina na 1-1 nakon pobjede protiv Austrije.

Cijeli susret je protekao u egalu i nitko nije uspio napraviti značajniju prednost, a pogled na statistiku s obje strane svjedoči o jako slaboj napadačkoj košarci uz niske postotke šuta. Mađarski junak je bio Rosco Allen koji je postigao posljednja tri poena za pobjednike. Prvo je jednim bacanjem postavio 60:58, a onda je i postigao polaganje za konačni rezultat i pobjedu.

Najbolji je strijelac Mađara bio David Vojvoda s 11 poena, ali uz loših 3/13 iz igre. Poen manje, ali uz tek pet potrošenih lopti je ubacio bivši centar Zadra Akos Keller. Kod Ukrajinaca su trojica igrača postigla po 12 poena.

Teže od očekivanog, ali ipak sigurno su pobjede ostvarili i Rusi koji su sa 77:67 svladali Sjevernu Makedoniju uz 23 poena, sedam skokova i četiri asistencije Vitalija Fridzona, a Slovenci su u Kopru došli do prve pobjede protiv Austrije s 85:78. Povukli su Jordan Morgan i Edo Murić s 19 poena, a 17 uz pet skokova i sedam dodavanja je ostvario Klemen Prepelič.

U posljednja dva susreta smo vidjeli preokrete u drugom poluvremenu. Estonija je u prvih 20 minuta sjajnom drugom dionicom imala Italiju na konopcima, ali je ipak europski velikan dobrom četvrtom četvrtinom okrenuo susret na svoju stranu te je slavio 87:81 u Tallinnu.

Michele Vitali je opet s 22 poena bio prvo ime Talijana, a 18 je dodao Giampaolo Ricci. Kod Estonaca je 22 ubacio Kristjan Kitsing, dok je poen manje ubacio Siim-Sander Vene.

Na pragu prve pobjede je bila i Švicarska na čijoj klupi kao pomoćnik sjedi i Andrej Štimac, a na terenu igra bivši Cibos Roberto Kovač. Imali su Švicarci i 15 poena na poluvremenu, ali su sredinom treće dionice Finci krenuli u seriju koja je najveći zamah uzela u posljednjoj četvrtini u kojoj je minus sedam pretvoreno u konačnih 69:64 za Finsku.

25 poena je ubacio Sasu Salin koji je poznato ime i s ABA parketa iz dresa Olimpije, dok je Marko Mlađan ubacio 12 kod Švicarske. Kovač je ubacio sedam poena uz očajan (1/8) šut iz igre.

Drugo kolo se nastavlja i u ponedjeljak, a u 19:30 će na teren u Nizozemskoj protiv domaćina izaći i hrvatska reprezentacija u potrazi za drugom pobjedom.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021., drugo kolo:
Španjolska - Poljska 69:80
Rusija - Makedonija 77:67
Estonija - Italija 81:87
Srbija - Gruzija 90:94
Švicarska - Finska 64:69
Slovenija - Austrija 85:78
Ukrajina - Mađarska 60:62

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Toni_Mont24.02.2020. u 06:17
    Europske reprezentacije na americki pogon. Bode oci
    Toni_Mont