Košarka

Bugarskoj triler protiv Latvije u 50 minuta, Švedska svladala Tursku

Matej Kačan • ponedjeljak, 24.02.2020.
Bugarskoj triler protiv Latvije u 50 minuta, Švedska svladala Tursku
Foto: Pixsell

Ponedjeljak je donio završetak prvog prozora kvalifikacija za Eurobasket 2021., a uz susret Hrvatske i Nizozemske se odigralo još osam susreta od kojih su neki donijeli velike drame i iznenađenja...

Triler u dva produžetka su u Botevgradu odigrale Bugarska i Latvija. Latvija je u regularnom dijelu imala velikih 83:76 na 25 sekundi prije kraja, ali su Bugari sve uspjeli nadoknaditi. Junak je nakon serije slobodnih bacanja bio Stanimir Marinov koji je pogodio tricu od table na pet sekundi prije kraja za 85:85.

I u produžetku je Latvija u posljednju minutu ušla s vodstvom 96:94, ali je slobodna bacanja pogodio Yordan Minchev te se otišlo i u drugih dodanih pet minuta. U drugom je produžetku Bugarska od početka preuzela minimalno vodstvo, a potez utakmice je izveo Dee Bost koji je na 13 sekundi do kraja pri 105:103 za Bugare s centra pogodio tricu uz dodatno bacanje za konačno rješenje susreta koji je završio 110:104.

Bost je ubacio 26 poena uz osam dodavanja kod Bugara, a 20 poena je dodao Chavdar Kostov. Kod Latvije je 27 ubacio Martins Meiers, a sedam manje je zabio Mareks Mejeris.

U istoj je grupi Grčka u Tuzli 30 minuta bila uvjerljiva protiv BiH da bi domaćin u posljednjoj dionici smanjio razliku za čak 11 poena. No to nije bilo dovoljno i Grci slave sa 70:65. 17 je kod Grčke zabio Dimitrios Agravanis, dok je isti broj poena kod domaćina postigao Milan Milošević.

Nikakvih problema u grupi A nije imao Izrael koji je s 87:63 uvjerljivo svladao Rumunjsku uz 21 poen i osam skokova Denija Avdije. Jednako su uvjerljivi bili i Dario Gjergja i njegovi Belgijanci koji su na 2-0 skočili uvjerljivom 88:72 pobjedom kod Danske kojoj nije pomoglo ni 20:10 u posljednjoj dionici. Jonathan Tabu je s 22 poena, osam skokova i sedam dodavanja vodio Gjergjine trupe do druge pobjede.

Preokret su u Vilniusu izveli Litvanci koji su u drugoj dionici gubili i 15 poena razlike da bi sa sjajnih 35 poena u posljednjih deset minuta došli do preokreta i 97:89 pobjede protiv Češke. Litva je tako isprala gorak okus poraza od Belgije, a vodio ju je Eimantas Bendžius koji je zabio 26 poena od čega šest iz trica u velikom preokretu. Česima nije pomoglo ni 26 koševa Vojtecha Hrubana.

Vrlo neugodan poraz su Francuzi doživjeli u prvom kolu od Njemačke, ali su se uspješno oporavili te su na domaćem terenu s uvjerljivih 85:66 svladali Crnogorce koji su se držali u prvom, ali su potpuno pali u drugom dijelu.

15 poena je kod Francuza ubacio Guerschon Yabusele, dok je kod Crnogoraca najbolji bio bek Budućnosti Nikola Ivanović s 24 poena i savršenih 5/5 s trice.

U hrvatskoj grupi D je Švedska pokazala kako nije bezazlena reprezentacija usprkos blijedom izdanju u Zagrebu. Turcima su najveći klubovi pustili euroligaše Balbayja i Mahmutoglua, ali im niti to nije pomoglo da ne upišu dva poraza. Vodili su Šveđani kroz većinu susreta, a serija i povratak Turske u posljednjoj dionici nije uspio.

Završilo je 87:80, a Šveđane je vodio sjajni Ludvig Hakanson koji je ubacio sedam trica i 23 poena. Kod Turske je 23 ubacio Sertac Sanli, a Mahmutoglu je zabio 17.

Ipak je pokraj svega najveće iznenađenje dana pripalo momčadi Velike Britanije u posljednjem susretu dana i prvog kvalifikacijskog prozora. U Newcastle su stigli Nijemci koji su očito opijeni pobjedom protiv Francuske olako shvatili drugog protivnika, a to je domaćin iskoristio za šokantnu pobjedu.

Kao da dobra druga dionica i vodstvo Velike Britanije nisu bili dovoljno upozorenje, Nijemci su domaćinu u zadnjih deset minuta dozvolili seriju od 25:12 i veliki preokret za 81:73 pobjedu. Luke Nelson bio je maestralan kod Britanaca s 26 poena (četiri trice), a 24 je god gostiju upisao Andreas Obst.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021., drugo kolo:
Izrael - Rumunjska 87:63
Bugarska - Latvija 110:104
Danska - Belgija 72:88
Litva - Češka 97:89
Francuska - Crna Gora 85:66
Švedska - Turska 87:80
Bosna i Hercegovina - Grčka 65:70
Velika Britanija - Njemačka 81:73

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!