Zimski sportovi

Na današnji dan: Crosby u 68. minuti finala ostvario kanadski san

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 28.02.2020.
Na današnji dan: Crosby u 68. minuti finala ostvario kanadski san

Za sve Kanađane središnji događaj Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru bio je turnir u hokeju na ledu. Kanada je sanjala zlato na svom ledu i da su domaćini mogli mijenjati sva odličja za to jedno zlatno, to bi i učinili...

Kada spomene finalni dvoboj turnira u hokeju na ledu na Olimpijskim igrama u Vancouveru, navući ćete osmjeh kod svakog Kanađanina. Nikada nijedna pobjeda nije im bila toliko slatka i toliko slavljena kao ta finalna protiv SAD-a. Upisana je na dramatičan način što dodatno povećava njenu vrijednost, a nagrada je bilo zlato kojeg su Kanađani najviše željeli.

Nije im to bilo prvo zlato, osvojili su ga i osam godina ranije u Salt Lake Cityju, ali ovo je ostvareno na domaćem ledu. 1988. godine vladala je slična euforija, samo što je domaćin ZOI bio Calgary, ali tamo Kanađani nisu uspjeli. Završili su tek kao četvrti iza Sovjetskog Saveza, Finske i Švedske.

To nikako nisu htjeli ponoviti u Vancouveru i pritisak je bio ogroman. Toliki da u skupini nisu uspjeli u 60 minuta slomiti Švicarce pa su morali i u osminu finala. Tamo su pregazili Njemačku pa u četvrtfinalu nadigrali Rusiju da bi u polufinalu vodili tešku bitku sa Slovačkom i slavili s 3:2.

Uslijedila je ta utakmica, za Kanađane i danas utakmica nad utakmicama. Toews i Perry do 28. minute doveli su Kanadu do prednosti 2:0 i SAD je bio u problemima.

Vrlo je važan pogodak uslijedio u 33. minuti kada Kesler smanjuje na 2:1 nakon čega je uslijedio pritisak prema golu Luonga. On se isplatio 25 sekundi prije kraja kada Zach Parise zabija za 2:2 i produžetak.

Drama je bila na vrhuncu, dvorana je uzavrela, a eksplodirala je u 68. minuti kada je Sidney Crosby zabio za 3:2 i zlato Kanade.

Bilo je još velikih finala, odličnih utakmica, ali nijedna s toliko emocija kao ova finalna u Vancouveru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!