Tenis

Poznate finalistice Dohe, Sabalenka i Kvitova igrat će za naslov

Matej Kačan • petak, 28.02.2020.
Poznate finalistice Dohe, Sabalenka i Kvitova igrat će za naslov

Poznate su sudionice finala WTA turnira u Dohi. Po prvi katarski naslov će pokušati doći Arina Sabalenka, dok će nakon iznenađenja u polufinalu Petra Kvitova ići po drugi naslov na ovom turniru nakon 2018...

U prvom polufinalu Arina Sabalenka nije imala previše problema protiv 46. igračice svijeta, Ruskinje Svetlane Kuznjecove. Bjeloruskinja je meč završila u dva seta za sat i 15 minuta vremena za prolazak u finale.

Dobro je Sabalenka krenula u meč te je povela s 2:0, ali je onda uslijedio period u kojem su tenisačice izmjenjivale breakove. U tri gema u nizu su tenisačice gubile servise, a iz tog je razdoblja kao pobjednica izašla Kuznjecova koja je Sabalenki oduzela dva servis gema pa je stigla do 3:3.

Tada su se servisi stabilizirali sve do desete igre u kojoj je Sabalenka na servisu Ruskinje napravila 0:40 i iskoristila prvu set loptu za 6:4 nakon 37 minuta u prvom setu. Drugi set je trajao tek minutu duže.

Dovoljna prednost je bila break Sabalenke u drugom gemu koji je i obranjen za 3:0 te je to bila prednost koju Bjeloruskinja više nije ispuštala do 6:3 za kraj meča i prolazak u finale.

U finalu će Sabalenka igrati s 11. igračicom svijeta i osmom nositeljicom turnira, Čehinjom Petrom Kvitovom. Ona je u drugom polufinalu iznenadila prvu nositeljicu i prvu igračicu svijeta Australku Ashleigh Barty. Kvitovoj je za pobjedu trebalo nešto manje od dva sata igre i tri seta.

Povela je Kvitova u prvom setu preko dobre igre na protivničkom servisu i dva breaka na prva dva servis gema Barty. Nije to ispuštala Čehinja pa je prvi set uzela sa 6:4, no u drugom je setu Barty pokazala zašto je na vrhu ženskog tenisa.

Australka je uzela tri gema u nizu te je povela s 4:1, a onda je napravila još jedan break za 6:2 i ekspresni povratak u meč. Treći je set krenuo sa sigurnim servisima pa je nakon četiri gema bilo 2:2.

No onda Kvitova radi break i na rubu je preokreta. No Barty je uspjela vratiti istom mjerom i, činilo se, spasiti se iz još jedne teške situacije. No nije sigurnost Australke dugo trajala jer Kvitova odmah vraća prednost oduzetog servisa za 4:3, a onda je istu prednost obranima za 5:3 i konačnih 6:4.

Tako će u finalu igrati Kvitova i Sabalenka u finalu u kojem ćemo saznati koja će tenisačica naslijediti Elise Mertens s titulom braniteljice naslova. Sabalenki bi to bio prvi naslov, dok je Kvitova naslov osvojila 2018. u finalu protiv Garbine Muguruze.

WTA Doha, polufinale:
Svetlana Kuznjecova (Rusija) - Arina Sabalenka (Bjelorusija, 9) 4:6, 3:6
Ashleigh Barty (Australija, 1) - Petra Kvitova (Češka, 8) 4:6, 6:2, 4:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!