Nogomet

Nogometni vikend od Gladbacha pa do Jadrana

Sportnet • petak, 06.03.2020.
Nogometni vikend od Gladbacha pa do Jadrana

Koronavirus još uvijek nije uspjela zaustaviti nogometnu Europu, pa ćemo tako i ovog vikenda svjedočiti važnim dvobojima za plasman, gradskim derbijima, odmjeravanju snaga između dvije Borussije i Jadranskom derbiju.

AUTOR: I.W.

ATALANTA – LAZIO

prva talijanska liga, subota 18:00

Prošloga vikenda ipak nismo vidjeli veliki derbi Juve – Inter, tako da je to iskoristio Lazio i pobjedom protiv Bologne izbio na prvo mjesto. Mnogi još uvijek ne mogu vjerovati svojim očima kad pogledaju tablicu i predviđaju mu skori pad, ali Lazio iz kola u kolo prkosi najavama i prognozama, te ne popušta u sad već zastrašujućem nizu od 18 pobjeda u posljednja 22 prvoligaška susreta. Preostale četiri utakmice su završile neriješeno. U Bergamu ih očekuje možda najspektakularnija talijanska momčad, također u solidnom nizu s 13 od 15 mogućih bodova u posljednjih pet utakmica. Najesen su u Rimu podijelili bodove rezultatom 3:3, nakon što je Atalanta nakon pola sata vodila 3:0. Vjerujem da nas i ovaj put očekuje sjajna utakmica.

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH – BORUSSIA DORTMUND

prva njemačka liga, subota 18:30

Kada bi pitali mojeg oca, postoji samo jedna Borussia: ona iz M'gladbacha. Što se tiče one iz Dortmunda, odmahnuo bi rukom, ma to su neki novajlije. Prvoimenovana Borussia je uz Bayern dominirala njemačkim nogometom dvadesetak godina do kraja osamdesetih, kada je uslijedio strmi pad, ispadanja u drugu ligu i tek su se u posljednje vrijeme etablirali kao viša srednja klasa. Za mene i sve one koji se osjećaju mlado, kad se spomene Borussia, misli se na onu iz Dortmunda, u mojem slučaju konkretno još na onu iz Hitzfeldovih početaka na žuto-crnoj klupi, s Nedom Zelićem, Zorcom, Tretschokom, Chapuisatom i Povlsenom. Ovoga trenutka dvije Borussije zauzimaju treće i četvrto mjesto i dijele ih samo dva boda, stoga i Borussen Derby obećava uzbuđenja. Domaći će biti posebno motivirani prekinuti niz od čak deset susreta bez pobjede protiv imenjaka.

CLUB BRUGGE – CERCLE BRUGGE

prva belgijska liga, subota 20:00

Brugse stadsderby se igra već 120 godina, a intenzitet ne jenjava iako je Club nesuporedivo uspješniji klub, ne samo u gradu, već i u zemlji. U međusobnim utakmicama je pobijedio ravno 100 puta (Cercle samo 31), te osvojio 15 naslova prvaka, uz samo tri Cercleova, od čega onaj posljednji naslov prvaka potječe iz već pretpovijesne 1930. godine. Klubovi dijele isti Jan Breydel stadion, a zanimljivo je da je najbolji strijelac Cerclea u gradskim derbijima naš preminuli Josip Weber sa sedam golova. Ove sezone Club hita prema novom naslovu prvaka, a Cercle je ostvario zanimljivu seriju od četiri pobjede koje su ga uzdigle sa samog dna ljestvice.

SIVASSPOR – GALATASARAY

prva turska liga, nedjelja 17:00

O Galati smo posljednji put pisali uoči velikog derbija protiv Fenerbahčea. Igrači Fatiha Terima su derbi dobili uvjerljivo s 3:1, dobili su i sljedeću utakmicu s 3:0 i sada su u strahopoštovanja vrijednoj seriji od osam uzastopnih pobjeda. Taj niz ih je doveo na treće mjesto i samo bod zaostatka za prvoplasiranim Bašakšehirom. S druge strane, Sivasspor je u prvenstvo krenuo dobro, pa prebacio u višu brzinu, da bi u jedanaestom kolu zasjeo na prvo mjesto koje je držao sljedećih jedanaest utakmica. Onda su došla četiri susreta u kojima su osvojili samo dva boda i pali su na četvrto mjesto. U posljednja dva kola je ekipa iz dubokih dubina Male Azije opet osvojila maksimalan broj bodova i nadaju se da je to početak novog pozitivnog niza. Jesenas je Galatasaray pobijedio s 3:2.

SLAVIA – SPARTA

prva češka liga, nedjelja 17:00

Pražske derby i najveći češki nogometni derbi će se odigrati po 295. put. Prva utakmica se odigrala davne 1896. godine i završila je 0:0. Zapravo je Sparta dala jedan gol, ali pravila u ondašnja naivna i nevina vremena su određivala da se kapetani oba kluba moraju složiti oko rezultata kako bi susret bio službeno registriran. Ha ha, da vidim danas to pravilo! Bilo kako bilo, kapetan Slavije se nije složio s tim da je Sparta dala gol, utakmica je registrirana rezultatom 0:0, tako da je odmah izbilo neprijateljstvo između dvije momčadi. Toliko su se naljutili jedni na druge da su sljedećih jedanaest godina odbijali igrati međusobne utakmice i to u vrijeme kada je u Pragu postojalo ukupno tri nogometna kluba (treći je bio klub praških Nijemaca, a on je pak odbijao igrati s Česima, kao i oni s njim). Kako bi igrači ostali u formi, i Sparta i Slavia su počele putovati po zemlji, odigravale su egzibicijske utakmice protiv ad hoc okupljenih protivnika, pokazivale znatiželjnicima što je to nogomet i kako se igra i tako zapravo širile sport diljem zemlje. Sparta je do danas ostala klub narodnih masa, klub jednako voljen i nevoljen širom Češke. Slavia je nastala kao nogometna sekcija nacionalističkog Literarnog i debatnog kluba Slavia i sve oko nje, od imena i boje dresa do grba je bila direktna provokacija i prst u oko Beču i Habsburzima. Dugo je vrijedilo da je Slavia više gradski, praški klub, klub više klase, vrlo često u opoziciji prema vlasti, klub umjetnika, inteligencije, disidenata svake vrste. Danas te razlike u navijačkom korpusu više nisu toliko izražene. Kad se sve zbroji u zadnje 124 godine, Sparta ima više trofeja, ali u posljednje vrijeme je Slavia u velikom zamahu i zanosu. Obrana naslova prvaka je gotovo osigurana, dok će Sparta muku mučiti da se uopće plasira u Europu jer se ovog trenutka nalazi na sedmom mjestu. Bodovna razlika na ljestvici iznosi ogromna 23 boda.

RIJEKA – HAJDUK

prva hrvatska liga, nedjelja 17:30

Eto nam i Jadranskog derbija. Kad vam dođe neki stranac u posjet, pa vas pita koju utakmicu biste mu preporučili da pogleda – ovo je jedna od onih na samom vrhu liste. Jadranski derbi je sve ono najbolje i najgore od hrvatskog nogometa. Prvi je odigran 1946, kada je Hajduk na Plinari s 1:0 dobio ondašnji Kvarner. Danas više nema Plinare, ali ni Kantride. Na početku je Rujevica izgledala kao nova neosvojiva tvrđava, ali u zadnjih pet utakmica je to fifti-fifti: po jedna pobjeda svakome i tri remija. Razlika na tablici je samo jedan bod, posljednji međusobni susret je završio s brutalnih 4:0 Rijeke na Poljudu, tako da je spektakl zagarantiran. Klasik.

MANCHESTER UNITED – MANCHESTER CITY

prva engleska liga, nedjelja 17:30

Ovo je pravi Metuzalem među gradskim derbijima, budući da se prva međusobna utakmica odigrala 1881. godine. Doduše, zapravo su igrali St.Mark's protiv Newton Heatha. Prva ligaška utakmica (zapravo drugoligaška jer su oba kluba tada još bili članovi druge lige) je odigrana trinaest godina kasnije, a još desetak godina im je trebalo da se to konačno odigra pod današnjim nazivima klubova. Imali su dakle sasvim dovoljno vremena stvoriti pravo gradsko suparništvo, u valovima su bili jači malo jedni, pa malo drugi, ali sveukupno je crveni dio Manchestera nedvojbeno rezultatski puno uspješniji, a dominiraju i u međusobnom skoru s dvadesetak pobjeda više. U ovoj fazi sezone, Liverpool je previše odmakao, tako da City više ne može prema gore, a realno su prejaki za ostatak lige, tako da ne mogu niti prema dolje. United pod Solskjaerom je već mjesecima u poziciji da je dva poraza daleko od definitivnog zaključka da Ole definitivno nije to što se traži. Ispod Liverpoola, Cityja i djelomično Leicestera imamo desetak kluba na nekoliko bodova razlike i United tu figurira kao jedan od boljih. Četvrto mjesto je daleko samo tri boda, a za sljedeću sezonu Lige prvaka će možda biti dovoljno i trenutno peto. U posljednja dva mjeseca su odigrali međusobno tri utakmice (dvije u Liga kupu) i United je dobio dvije, obje u gostima.

ŠIROKI BRIJEG – ZRINJSKI

prva liga Bosne i Hercegovine, nedjelja 18:00

Hercegovački derbi dva hrvatska kluba se igra od 1994. godine. Zrinjski je inače klub s najviše naslova prvaka lige BiH, ali trenutno je pet bodova iza prvoplasiranog Sarajeva, dok se Široki nalazi na sredini ljestvice, sa šest bodova zaostatka iza svojeg velikog rivala. U posljednih deset međusobnih utakmica, Široki ima pet pobjeda, dok Zrinjski ima dvije. S obje strane nas čeka nekoliko dobro poznatih nogometnih lica: Luis Ibanez, Mario Tičinović, Dinko Horkaš, Tomislav Barbarić, Damir Zlomislić, Dario Rugašević, Damir Šovšić u dresu gostiju, te između ostalih Petar Franjić, Toni Jović i Dražen Bagarić (njegova ozljeda je veliki hendikep za Široki) u dresu Plavih. Posljednji susret je završio pobjedom Širokog 3:1.

STUTTGART – ARMINIA BIELEFELD

druga njemačka liga, ponedjeljak 20:30

Njemački drugoligaši otvaraju posljednjih deset kola. VfB našeg Borne Sose, te recimo Holgera Badstubera i Marija Gomeza se pokušava vratiti u prvu ligu, svoje prirodno okruženje. Publika ih nije napustila i puni skoro do vrha Mercedes-Benz Arenu (imaju prosjek od 51 437 gledatelja po utakmici. U drugoj ligi.). Nedavno su doveli novog trenera, Amerikanca Pellegrina Matarazza. Očito talijanskog porijekla, Matarazzo se rodio u New Jerseyju, ali je nogometni život proveo u Njemačkoj, uglavnom u trećoj ligi, te je nakon igračke karijere nastavio s trenerskim poslom, pa je preko trenera juniora u Nürnbergu i Hoffenheimu dobio prvu priliku samostalno voditi momčad baš u Stuttgartu velikih ambicija. Trenutno se nalaze na drugom mjestu sa šest bodova zaostatka za prvoplasiranom Arminijom. Oni su pak pozitivno iznenađenje sezone i nitko ih u ovako kasnoj fazi prvenstva nije očekivao na prvom mjestu. Ekipu bez velikih imena i zvijezda vodi 61-godišnji Uwe Neuhaus, prethodno dugogodišnji trener Uniona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!