Nogomet

Na današnji dan: Osnovan najstariji bugarski nogometni klub

Jan Šneler • četvrtak, 12.03.2020.
Na današnji dan: Osnovan najstariji bugarski nogometni klub
Foto: Bruno Karadža

Prije točno 108 godina, na današnji dan osnovan je najstariji aktivni klub u Bugarskoj Botev Plovdiv koji se trenutno natječe u najvišem rangu bugarskog nogometa...

Ranih godina 20. stoljeća diljem Europe nastaju nogometni klubovi. Slična situacija bila je u Hrvatskoj (osnivanje Segeste, Hajduka, zagrebačkih klubova), ali i u Bugarskoj gdje je na današnji dan prije točno 108 godina osnovan Botev Plovdiv.

Kao što mu i samo ime kaže, klub se nalazi u gradu Plovdivu u središnjoj Bugarskoj. Plovdiv ima oko 350 tisuća stanovnika i drugi je grad po veličini u Bugarskoj. Što se tiče prvog dijela imena (Botev), njega je klub dobio po nacionalnoj ikoni Bugarske Hristu Botevu.

Botev je bio revolucionar koji se borio protiv Otomanske okupacije njegove zemlje. Zanimljivo, vrlo usko surađivao je se Vasilijem Levskim po kojemu se zove poznati nogometni klub iz Sofije. Botev je bio bugarski nacionalist, pjesnik i jedan od eminentnih intelektualaca svog doba.

Tijekom godina komunističke vlasti u Bugarskoj, klub je mijenjao često ime, ali među navijačima je uvijek ostao Botev. Po bugarskom junaku nazvan je i stadion koji prima oko 20 tisuća gledatelja i kao većina istočnoeuropskih stadiona ima onaj karakteristični oblik bez natkrivenih tribina.

Što se tiče uspjeha kluba u novijoj povijesti, navijači pamte osvajanje Kupa Bugarske i Superkupa 2017. godine. Osvajali su i dva naslova prvaka Bugarske, ali posljednji davne 1967. godine. Što se tiče europskih natjecanja, najveći uspjeh definitivno im je četvrtfinale Kupa pobjednika kupova iz 1963. godine.

Posljednjih godina, kada su nastupali, većinom su ispadali u ranim fazama kvalifikacija. Zadnji put, prije tri sezone, ispali su u trećem pretkolu Europske lige od portugalskog Maritima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!