Ostali sportovi

Srbić: 'Ovo je jedina prava odluka', Đerek: 'Priželjkivala sam da se Igre ne održe ovo ljeto'

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 24.03.2020.
Srbić: 'Ovo je jedina prava odluka', Đerek: 'Priželjkivala sam da se Igre ne održe ovo ljeto'

I hrvatski gimnastičari pozdravili su odluku o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana...

Odgođene su Olimpijske igre u Tokiju! Svjetska pandemija COVID-19 uzdrmala je i najveće sportsko natjecanje koje se od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine trebalo održati u Japanu.

"Olimpijske igre u Tokiju odgođene su na najviše godinu dana, za ljeto 2021. godine", objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

"U ovim trenutnim okolnostima i na temelju informacija koje smo dobili od Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik MOO-a Thomas Bach i premijer Japana Shinzo Abe zaključili su da OI u Tokiju trebaju biti pomaknute za iza 2020. godine, ali najkasnije do ljeta 2021. godine a sve kako bi sačuvali zdravlje sportaša i svih uključenih u Igre", stoji u priopćenju MOO-a.

Guverner Tokija Yuriko Koike rekao je kako će se Igre koje će se održati sljedeće godine ipak zvati Tokio 2020.

"Ova odluka bit će veliko olakšanje za sve sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti normalno se pripremati za najveći sportski događaj na svijetu. Ova odgoda neće biti dulja od godine dana", rekla je japanska ministrica za OI Seiko Hashimoto.

Vijest o otkazivanju Olimpijskih igara u Tokiju prokometirao je i aktualni viceprvak svijeta i Europe na preči, hrvatski gimnastičar Tin Srbić.

"Ovu odluku smo svi očekivali i priželjkivali. Mislim da je to trenutno jedina prava odluka s obzirom na sve što se u svijetu događa. Nadam se da ćemo što prije izaći iz ovih nevolja, nastaviti normalan život. Ja sam trenutno doma, ostanite svi doma što je to više moguće da se ova situacija smiri, da možemo onda iduće godine svi zajedno uživati u Olimpijskim igrama i da mi sportaši možemo u pravoj formi predstavljati Hrvatsku", poručio je najbolji hrvatski sportaš u 2019.

I olimpijka Ana Đerek koja je baš kao Tin imala osiguranu vizu za Tokio, zadovoljna je ovakvom odlukom.

"Priželjkivala sam da se Igre ipak ne održe u planiranom terminu nego da se da dovoljno vremena ovome svemu da se smiri i da mi sportaši imamo dovoljno vremena da se normalno pripremimo za Igre. Mjesec, dva izbivanja iz dvorane u sportu na vrhunskoj razini je stvarno puno. Ja osobno ovako dugo nisam izbivala iz dvorane ni nakon najvećih ozljeda", komentirala je sjajna splitska gimnastičarka.

Bit će ovo prvi put da su jedne olimpijske igre odgođene u doba mira. Naime, do sada su dva svjetska rata uzrokovala odgode i otkazivanje Igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!