Nogomet

Sramotno i tužno sa svih strana

Branimir Korać • četvrtak, 26.03.2020.
Sramotno i tužno sa svih strana
Foto: Pixsell

Dinamovi igrači na čelu sa stručnim stožerom nisu pristali na smanjenje plaće i onda je stigla osveta. Uprava je otpustila kompletan stručni stožer Nenada Bjelice...

Još su svježe slike na četvrto kolo Lige prvaka i 90. minuti. Dinamo je vodio protiv Šahtara 3:1 i imao širom otvorena vrata proljeća u Europi, drugog u nizu nakon što je Nenad Bjelica probio tu psihološku barijeru godinu dana ranije kroz Europsku ligu. Međutim Šahtar se čudesno vratio, ostao neporažen na nevjerojatan način i tu su nekako stvari krenule nizbrdo.

U naredne dvije utakmice Dinamo nije imao nikakve šanse, spletom okolnosti ostao je i bez trećeg mjesta i dodatnih milijuna na računu. Tijekom zime prodan je Dani Olmo i to ne za onoliko za koliko su se u Dinamu nadali, ispalo se iz Kupa protiv Rijeke, Bjelica je zaradio jednomjesečnu suspenziju zbog sukoba sa sucem Zebecom, nervoza se nepotrebno gomilala i stvarala.

Tada se sve glasnije spominjalo kako u Dinamu ne bi imali ništa protiv odlaska Bjelice iz kluba bez obzira što je napravio toliko toga dobroga. Za ovaj klub ništa čudno, kroz povijest su često treneri kojima je rasla popularnost postajali nepoželjni i prijetnja, pa zašto bi nekog začudilo da se povijest ponavlja.

Uslijedila je ova pandemija koja mijenja cijeli svijet i odnose u njemu, a ne samo situaciju u jednom klubu. Jasno je kako će svi klubovi imati problema s poslovanjem i da će se morati jako dobro presložiti da im se ne dogodi krah jer jednog dana kada pandemija nestane i sport se opet pokrene, neće biti baš jednostavno pronaći sponzore jer je sve ovo ujedno i ogroman udarac za sva gospodarstva.

Dinamo ne treba kriviti zbog pokušaja smanjivanja davanja jer logično, to se mora u nekoj mjeri napraviti, ali način na koji je sve odrađeno podsjeća na diktaturu i odrađeno je vrlo loše. Kako se kaže, putra na glavi u cijeloj priči ima i prva momčad jer u ovim teškim trenucima za sve, igrači su morali pokazati više empatije i pristati ponijeti teret.

Cijelu priču ne znamo, možemo samo nagađati jer je nametnut embargo i koliko god smo pokušavali, do službenih izjava nismo uspjeli doći. Ali svi su razočarani i u dobroj mjeri ljuti. Klub je objavio kako igrači i stručni stožer nisu pristali na smanjenje koje je nametnuto i uistinu drastično jer im se garantira trenutno samo trećina plaće plus trećina nekada u budućnosti, ali nije rečeno jesu li oni ponudili manji postotak i drugačiji dogovor.

Moralo se razgovarati konkretnije i konstruktivnije, ovako je na ogromnom gubitku samo Dinamo. Dugo se radilo na tome da dođe ovdje gdje je, Bjelica i ti ljudi kojima je osvetnički i jako ružno uručen otkaz nose ogromne zasluge za to, a neprihvaćanjem odluke kluba, sve je jednostavno prekriženo, a Bjelica poslan na izlazna vrata.

Bjelici otkaz nije uručen, ali zar itko vjeruje da bi on nakon svega ovog mogao ostati? Dinamo se još jednom riješio trenera koji je postao "opasno popularan" i miljenik navijača, a to se u Maksimiru nikada nije toleriralo.

Trenutna atmosfera oko kluba i u njemu je jako loša. Igrači su ostali neugodno iznenađeni visinom ugovora koji se htio skinuti, odbili su to i ostali bez kompletnog stručnog stožera, a vjerojatno i bez trenera kojeg iznimno cijene i koji ih je lansirao ovako visoko.

Sigurno se ugodno ne osjećaju niti oni iz druge momčadi koji su redom smanjili svoja primanja i pristali na uvjete kluba, dok oni koji višestruko više zarađuju nisu htjeli pristati na uvjete kluba.

U svakom slučaju ružan dan u Maksimiru i težak udarac i klubu i momčadi i navijačima, baš svima. Čelnici kluba morali su pokazati više fleksibilnosti i konstruktivnije pristupiti cijelom problemu, a udariti na neviđeni način. Igrači i stručni stožer trebali su također pokazati fleksibilnost i sudjelovati u ovom rezanju na kontruktivniji način. Sve ono dobro što se stvaralo, sada je ozbiljno narušeno.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!