Nogomet

Afrički nogometaši oštro: 'Afrika nije laboratorij'

Matej Kačan • petak, 03.04.2020.
Afrički nogometaši oštro: 'Afrika nije laboratorij'

Dva francuska liječnika su podigla mnogo bure izjavama kako bi se eksperimentalni lijekovi za koronavirus trebali testirati u Africi, a na to su odgovorili Samuel Eto'o, Didier Drogba i Demba Ba...

Odnos Francuske i mnogih afričkih zemalja bi se zbog kolonijalne prošlosti u najmanju ruku mogao nazvati kompliciranjem, ali je sigurno da Francuzi i dalje imaju velik utjecaj u Africi. Ovaj tjedan su mnogo prašine podigla dvojica francuskih doktora koji su dali izjave koje su uzburkale duhove u kolijevci čovječanstva.

Predstojnik klinike za reanimaciju u jednoj pariškoj bolnici Jean-Paul Mira te direktor francuskog Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje Camille Locht su na francuskoj televiziji izjavili kako bi se testiranje lijekova za koronavirus trebalo obaviti u Africi.

"Ako dopustite da budem provokativan, zašto eksperimentalne lijekove protiv koronavirusa ne bismo testirali u Africi? To se već radilo u nekim istraživanjima AIDS-a. Razmišljamo o studiji BCG cjepiva u Africi. Postoji prijedlog i ozbiljno se razmišlja", rekli su znanstvenici.

Naravno, to je izazvalo mnoštvo reakcija, a javile su se tri afričke nogometne legende. Najoštriji je bio Samuel Eto'o koji je liječnike nazvao pogrdnim nazivom, a dodao je kako Afrikanci nisu zamorci.

"Nemojte uzimati Afrikance za zamorce, to je odvratno. Afrički čelnici moraju biti odgovorni za zaštitu svog naroda. Neka nas Bog zaštiti", napisao je Eto'o.

"Neshvatljivo je da ovo moramo trpjeti. Afrika nije laboratorij za testiranje. Želio bih da se ograde od ovih zlonamjernih, lažnih i nadasve rasističkih izjava. Pomozite nam da spasimo Afriku od aktualnog COVID-19 i da izgladimo krivulju", dodao je Didier Drogba.

Javio se i bivši igrač Chelseaja, a trenutni napadač Bašakšehira, Senegalac Demba Ba koji je kazao kako bijelci na Zapadu vjeruju da su toliko superiorniji te su glupost i rasizam norma.

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!