Košarka

Na današnji dan: 'Lijepa kao Meeksova trica Zvezdi!'

Matej Kačan • petak, 03.04.2020.
Na današnji dan: 'Lijepa kao Meeksova trica Zvezdi!'

Na današnji dan 2003. godine KK Zadar je u ljubljanskom Tivoliju ostvario jednu od najvećih pobjeda u povijesti kluba i to protiv Crvene zvezde nakon trice Michaela Meeksa u posljednjoj sekundi...

"Zar je već 17 godina prošlo", upitat će se Zadrani i ljubitelji hrvatske košarke kad im spomenete tu večer trećeg travnja u Ljubljani. Drugo izdanje regionalne Goodyear lige se u prvim danima travnja svelo na četiri slova na završnom turniru u Tivoliju.

Prvu je sezonu osvojila Olimpija, a u polufinalu te sezona 2002/03 su se susreli Zadar i Crvena zvezda. Već je to za mladu i poletnu ekipu Zadra bio ogroman uspjeh. Mlada momčad predvođena briljantnim Markom Popovićem odigrala je sezonu iznad očekivanja te se na Final Four plasirala tek u posljednjem kolu regularnog dijela sezone pobjedom protiv Krke.

Polufinale je donijelo moćnu Zvezdu koja je završila prva na tablici nakon velike kontroverze tek dva tjedna prije. Naime, u Beogradu je ubijen Zoran Đinđić, u gradu je zavladalo opsadno stanje i izraelski Maccabi je odbio igrati u Beogradu.

Pobjeda je pripisana Zvezdi koja je tako ostvarila pobjedu viška nad Izraelcima te je dobila ono što se na papiru činilo kao lakšeg protivnika u polufinalu. No s time se neće složiti Popović, Michael Meeks, a na kraju krajeva i Delije.

Baš su navijači Zvezde u Tivoli ušli u poluvremenu te su odmah počeli raditi probleme. kulminiralo je sve kad su u trećoj dionici počeli bacati baklje te su pogodili zadarsku klupu, a susret je prekinut. I to na 90 minuta, u trenucima kad je Zvezda igrala bolje i vodila s devet razlike.

Delije su iz dvorane izbačene, a susret se nastavio. Proradio je onaj zadarski "dišpet", a veličanstveni Popović je odlučio kako Zadar tog vikenda ima osvojiti veliki trofej. Gotovo je sam dovukao Zadar s minusa od sedam razlike do egala, a 23 sekunde do kraja Zadar gubi pola koša i ima napad.

No Hrvoje Perinčić radi faul u napadu, a za Zvezdu tek jedno bacanje zabija Jovan Koprivica. Vodi Zvezda dva razlike i odlučuje braniti zadnji napad. Loptu je u ruke, naravno, uzeo Popović koji je čekao, čekao, a onda pet sekundi prije kraja krenuo u prodor.

Probio je prvu liniju po lijevoj strani sredine, braniči su rotirali, a Pop je osjetio višak te je u lijevom korneru našao Meeksa. Kanađanin do tog trenutka nije imao dobru šutersku večer te je tricu gađao s 0/3, ali je onu četvrtu, mitsku, zabio.

Pobijedio je Zadar sa 78:77, a komentator Slavko Cvitković je uzviknuo onu legendarnu: "Ima Boga!"

Popović je zabio 30 poena, ali je u ključnom napadu odlučio dodati za vjerojatno najveću asistenciju svoje karijere. Nije niti tu došao kraj zadarskoj bajci jer će dva dana kasnije u velikom finalu pasti i ponos Izraela, Maccabi iz Tel-Aviva koji će godinu nakon osvojiti i Euroligu.

"Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan", svakako je vrijedilo tih dana kad cijeli grad nije spavao, a fasade zgrada u gradu košarke i dan danas krase grafiti koji podsjećaju na taj mitski treći travnja. Zato je najljepša stvar koju Zadranin može poručiti djevojci da je "lijepa kao Meeksova trica Zvezdi."

#ostanitedoma

FOTO: Screenshot/Youtube

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!