Nogomet

Nove optužbe za mito oko dodjele SP 2018. i 2022.

Matej Kačan • utorak, 07.04.2020.
Nove optužbe za mito oko dodjele SP 2018. i 2022.
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) objavilo je novi dokument u sklopu dugogodišnje istraživanje korupcije unutar Fife. Dokument iznosi cijeli niz novih optužbi za mito pri dodjeli organizacija SP u Rusiji i Kataru...

Delegati Rusije i Katara su nudili i davali mito za glasove prilikom procesa koji je na kraju ishodio organizacijama Svjetskih prvenstava 2018. i 202. baš u tim zemljama. Nije to neka velika novost jer dugogodišnja istraga američkog Ministarstva pravosuđa periodički izbaci neki dokument s novim imenima i kriminalnim radnjama.

Najnoviji dokument su državni tužitelji izbacili u ponedjeljak u New Yorku, a u njemu se uz više visokih nogometnih dužnosnika optužuju i dva člana Foxa. Navodi se da su mito u zamjenu za glasove u korist Katara primili bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Ricardo Tixeira te bivši predsjednik CONMEBOL-a, danas pokojni Nicolas Leoz.

Jack Warner je optužen za primanje mita za glasove u korist Rusije za 2018. Bivši podpredsjednik Fife i predsjednik CONCACAF-a je primio čak pet milijuna dolara uplata. Također za Rusiju, optužen je i Gvatemalac Rafael Salgulero koji je i sam priznao mito, ali je sad navedena i svota, milijun dolara.

Optužbe su zahvatile i prodaju TV prava jer su optužena dva člana uprave "21st Century Foxa", filmskog studija i medijske kuće danas u vlasništvu "Disneyja" koji su nudili mito u zamjenu za povjerljive informacije u vezi Fifine distribucije TV prava za Prvenstva 2018. i 2022. na američkom kontinentu.

Foxovi Hernan Lopez i Carlos Martinez su mito nudili dužnosnicima južnoameričkog CONMEBOL-a i to i za TV prava za Copa Libertadores. Također, optuženi su i dužnosnici još nekih medijskih korporacija i tvrtki koje se bave sportskim marketingom pa afera polako izlazi iz okvira samog glasanja te poprima i šire, medijske razmjere. Sporna je i prodaja TV prava za domaće utakmice Kvalifikacija za SP 2018. i 2022. koje su se igrale na Karibima, a za to se krivim još 2015. izjasnio tadašnji predsjednik CONCACAF-a Jeffrey Webb.

DOJ navodi da je korupcija duboko ukorijenjena u nogometu, a objašnjavaju se i načini uplata preko fiktivnih računa i lažnih tvrtki te offshore računa u poreznim oazama. Fox je u licitaciji pobijedio ESPN za američka TV prava za SP 2018. i 2022., a pomicanjem SP U Kataru na zimu je dobio i prava za veliko SP 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

ESPN je držao američka TV prava za Prvenstva od 1994. do 2014. Nei od odvjetnika optuženih su se javili te su dokument komentirali, a Lopezov odvjetnik tvrdi da se njegov klijent "jedva čeka braniti na sudu jer ne može vjerovati da je DOJ iznio tako tanak slučaj za koji je dokaz tek jedan odlomak koji ga ne optužuje za ništa nečasno."

#ostanitedoma

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!