Nogomet

Črnko: 'Rezova za sljedeće mjesece mora biti, no oni će sačuvati i klub i sve ljude u sustavu'

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 14.04.2020.
Črnko: 'Rezova za sljedeće mjesece mora biti, no oni će sačuvati i klub i sve ljude u sustavu'
Foto: Pixsell

Predsjednik Gorice Nenad Črnko iznio je svoja razmišljanja o cjelokupnoj situaciji u nogometu, o virusu koji je zaustavio život kakav smo do sada poznavali i komentirao planove kluba za budućnost.

Aktualna situacija diljem svijeta zatekla je sve pa tako i predsjednika Gorice Nenada Črnka. I on se kao i svi ostali mora prilagođavati novonastaloj situaciji.

"Iskreno, ovako nešto nitko nije mogao ni sanjati. No, ovo su situacije koje preko noći prerastaju u velike životne prekretnice i onaj tko kaže da je bio spreman na tako nešto je lud. Mislim da su se mjere nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade RH pokazale itekako dobrima i iako ja spadam u skupinu onih koji idu glavom kroz zid i u sve idem s velikom dozom rizika, prilagodio sam se, ostali smo doma, pronašli neke nove aktivnosti i konačno mogu reći da imam godišnji nakon punih 20 godina. Dobra je stvar što sam uz sve situacije uspio i nekoliko „generalki“ napraviti ili ih još radim u kući, dvorištu… Pa se uz sve to često prisjetim i stare uzrečice kako iz svakog zla ispadne i nešto dobro", kaže Črnko za klupsku stranicu.

I dok traje ova neviđena kriza, u Gorici se odrađuje ono što se može i koliko se može odraditi na stadionu, ujedno se i odrađuje.

"Moramo biti svjesni da je ova kriza dosta toga osakatila, a mjerama prema građanima koje je provela Vlada gotovo su opustošeni porezni prihodi gradova i županija što je direktno utjecalo i na sport. Koliko god da smo postavili buduće troškove u iznimno progresivnu racionalizaciju, neke stvari se jednostavno moraju odraditi zbog toga da umanjimo potrebu budućih saniranja šteta, ali većina stvari poput led ekrana u velikoj dvorani, sjedalica na istoku je plaćena još u prosincu i siječnju i sada se samo dovršava. Kvarcni pijesak spada u obavezu i kad su krize jer se njime čuvaju tereni, a i investicija nije velika jer strojeve imamo, tako da smo maksimalno racionalizirali. Morat ćemo još pronaći neka sredstva za samo nužne radove poput proširenja nosača velikog led semafora jer novi moduli kupljeni još u prosincu samo što nisu stigli, izolacije jednog dijela istoka gdje curi voda, te zamjene nužnih dijelova busenova na terenima, ali siguran sam da ćemo sve vrlo brzo završiti."

Situacija je u svim kolektivima teška pa tako i u Gorici te je za očekivati kako će i u ovom prvoligašu biti rezova.

"Ovo je situacija koja će promijeniti mnogo toga ne samo u Gorici, već u ekonomiji, gospodarstvu i društvu općenito. Nemoguće je procijeniti u kojim razmjerima i koliko će biti štete, jer mnogo toga ovisi kada i za koliko dana, tjedana ili mjeseci ćemo se ponovno vraćati u normalu u gospodarstvu, pa onda i u nogometu prvo s treninzima pa utakmicama. Tek tada ćemo znati približno točne procjene financijske štete, ali i one će ovisiti o mnogo parametara, a jedan od osnovnih je taj hoće li taj povratak imati uzlaznu putanju u svim segmentima ili ćemo imati povrat pandemije, što nikako neću ni zamišljati kao mogući scenarij. Hrvatski profesionalni nogomet opstaje iz pet najvažnijih segmenata: prodaja ulaznica, sponzori, TV prava, transferi i solidarnost Uefe (koja se ostvaruje ulaskom nekog od naših klubova u skupinu Lige prvaka). Proračunski prihodi se u ukupnim budžetima profesionalnih klubova kreću pet do deset posto ukupnih potreba. I kada preko noći ostanete bez prva četiri, UEFA solidarnost dolazi u studenome, ostaje vam tek onih 5-10% proračunskih sredstava koja su također smanjena za pedeset i više posto, doslovno shvatite da ste na 3-5% potrebnih sredstava za egzistenciju kluba. No, mi smo već neke izvanredne korake i financijske injekcije koje neće biti dostatne ali će ublažiti krizu, dogovorili s našim litavskim partnerima i u ovom trenutku mogu bez fige u džepu reći da nam je to partnerstvo nešto najbolje što nam se dogodilo posljednjih godina, te da će upravo ta konekcija i naša dugoročna politika stabilnosti pomoći da Gorica opstane i da iz svega izađemo prvenstveno normalni. Napravili smo i novi, krizni financijski plan, još uvijek razgovaramo i kalkuliramo svi zajedno, no, za nas je najvažnije da klub uredno podmiruje svoje obaveze. Svjesni smo svi realnosti da nakon potpuno isplaćenih obaveza za veljaču, rezova za sljedeće mjesece mora biti, no, oni će sačuvati i klub i sve ljude koji funkcioniraju unutar sustava na duže vrijeme."

I škola nogometa je u mirovanju.

"Da, mislim da ovakve stvari najviše pogađaju djecu koja možda još ne shvaćaju sve ozbiljno, a onda i roditelje koji moraju djecu zadržati doma. Nisam previše siguran da ćemo i kada i ako popustimo mjere moći održati sva natjecanja u svim selekcijama da bi se lige završile, bliže sam onome da je proljetni dio za klince završen, iako treba još sačekati tri do četiri tjedna. Članarinu smo ukinuli s 1. ožujkom i smatramo da je to jedino logično i do daljnjeg se ne naplaćuje. I trenutno je to nebitna stavka u cijelom sustavu, ja bih radije da svi ostanemo zdravi i da se vratimo što prije na terene, a sve ostalo, pa tako i članarine tek kad se sve vrati u koliko toliko normalno funkcioniranje."

Vrlo je teško nešto planirati za budućnost, a dosad napravljeno Črnka čini zadovoljnim.

"Prvo treba biti realan i vidjeti hoćemo li uopće nastaviti sezonu. Nakon toga je pitanje kada i u kojim uvjetima, a vrlo je realno da ako će se uopće i razmišljati o nastavku da to bude u potpuno zatvorenim sustavima bez gledatelja. Kao što sam rekao prije, treba biti iskren i odmah se pomiriti s činjenicom da ništa više neće biti isto, no, o samom rezultatu u konačnici će odlučivati koliko je koji klub uspio stabilizirati situaciju i koliko će igrači psihološki izaći jaki iz svega toga. Sve ostalo su nijanse. Ja i dalje, ukoliko se natjecanje nastavi, očekujem iz preostalih deset utakmica svih deset pobjeda, ali kod mene je to normalno, jer ja uvijek prije početka sezone kažem da je moja ambicija u svakoj utakmici pobijediti. Realno, bio bih zadovoljan da se barem uključimo u borbu za petu poziciju i da barem malo zakuhamo i tu borbu, pa makar na kraju ostali na šestoj poziciji koju čvrsto držimo i sada. Treba biti realan i priznati da smo odradili dvije sezone iz snova i da smo prebacili sva očekivanja javnosti unazad dvije godine."

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!