Nogomet

Dambrauskas: 'U Litvi je najveći izazov za svakog trenera motivacija igrača, ovdje je posve drugačije'

Mihaela Bradovski • srijeda, 15.04.2020.
Dambrauskas: 'U Litvi je najveći izazov za svakog trenera motivacija igrača, ovdje je posve drugačije'
Foto: Pixsell

Valdas Dambrauskas je perspektivni litavski stručnjak koji je na klupi Gorice zamijenio Sergeja Jakirovića. Dambrauskas je vodio Goricu u samo tri utakmice, praktički tek počeo s radom kada ga je prekinula pandemija koronavirusa...

Svima nedostaje zajednički rad i sve ono što sport nosi sa sobom pa tako i Valdasu Dambrauskasu. Trener Goričana simpatično uspoređuje koliko je sada jasno kako smo mnogo toga uzimali zdravo za gotovo.

"Svima onima koji su navikli raditi i funkcionirati u timskom okruženju sve ovo itekako nedostaje. Nedostaju mi travnjak, lopta i emocije koje nogomet sa sobom nosi. Tek sada kada imamo na raspolaganju za gledati samo bjeloruski nogomet jasno nam je koliko smo uzimali zdravo za gotovo što smo mogli bezbroj utakmica dnevno gledati", kaže Dambrauskas za Sportske novosti.

Dambrauskas je igračima podijelio zadatke i prati kako ih odrađuju.

"Naporno smo radili do trenutka kada smo bili prisiljeni stati zbog svega što se događalo. Ne smijemo misliti tu sada samo na sebe, moramo pratiti upute kao i ostatak društva."

Ovo vrijeme bez treninga i utakmica, Dambrauskas provodi u proučavanju sljedećih protivnika Goričana.

"Najviše vremena provodim gledajući utakmice hrvatske lige, ali i drugih liga. Jednom dnevno izađem na zrak do trgovine, a u ostatku dana čitam i slušam glazbu. U Litvi je slična situacija kao i ovdje, a ovo mi je najduže razdoblje što provodim bez djece i supruge."

Uspoređujući hrvatski i litavski nogomet, Dambrauskas ističe kako je ovdje puno viša razina nogometa nego na Baltiku.

"Ovdje je puno viša kvaliteta. U Litvi je najveći izazov za svakog trenera motivacija igrača. U Hrvatskoj se na svakom koraku osjeti da je nogomet jako važna zabava i ako igrač ne odigra dobro, trener mu to neće prvi reći jer već sutradan mediji o tome pišu, navijači raspravljaju, a televizije analiziraju. Ovdje je posao trenera teži i zahtjevniji. U Hrvatskoj svaki igrač želi igrati od prve minute. Uvjeti u Gorici su dobri."

U Gorici je i jedan od najtalentiranijih Litavaca Paulius Golubickas.

"Kratko sam radio s njim, samo tri tjedna, a tretiram ga kao svakog drugog igrača. Kada sam došao, vidio sam da je ravnopravan svim igračima i jedino mu možda nedostaje malo više samopouzdanja, ali još je vrlo mlad i to će doći. Ima talent, ali talent je pet posto uspjeha, a rad 95 posto. Ako će imati glad i raditi, snovi mu mogu postati stvarnost."

#ostanitedoma

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!