Rukomet

Karačić: 'Ako je netko zaslužio da nas povede u borbu za treće olimpijsko zlato, onda je to Červar'

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 17.04.2020.
Karačić: 'Ako je netko zaslužio da nas povede u borbu za treće olimpijsko zlato, onda je to Červar'
Foto: Pixsell

Poljska je među prvim europskim zemljama odlučila zaustaviti svoja rukometna prvenstva i proglasiti prvacima ekipe koje su u tom trenutku bile vodeće na ljestvici. Drugim riječima, to znači da su po još jedan naslov pored svog imena mogli upisati VIVE Kielce u muškoj i Perla Lubin u ženskoj konkurenciji.

Sastav iz Kielcea imao je naime tri boda više od Wisle iz Plocka, jedan susret manje, ali i pobjedu u gostima u međusobnom susretu. Perla je pak bila četiri boda ispred Zaglebia i za Poljake tu dilema nije bilo. Oni će sljedeće sezone biti njihovi predstavnici u Ligi prvaka.

Među onima koji slave naslov prvaka, od naših su Gabrijela Bešen i Valentina Blažević u Perli, odnosno Igor Karačić u Kielceu. Upravo s njim smo ovih dana protresli cijeli niz rukometnih tema u trenucima dok još traje dilema što će biti s rukometom ove sezone.

"Gledajući rast pandemije korona virusa (COVID -19), Poljska je rano proglasila jako strogu i rigoroznu karantenu za cijelu državu. Vrlo brzo i Savez je shvatio da od nastavka prvenstva nema ništa te nas proglasio prvacima. Žao mi je Wisle koja je imala dobru sezonu, posebno naših igrača u tom klubu (Ivan Stevanović, Lovro Mihić, Renato Sulić, Leon Šušnja, Jerko Matulić), ali realno mi smo bolji od njih. Imali smo tri boda više, još do kraja da se igralo, međusobni susret na našem terenu, vjerujem da bi ih bez problema pobijedili", kaže Igor Karačić.

Za vas sezona još nije završila?

"Naravno. Svi smo mi iz kluba nastavili trenirati u izolaciji koliko je to moguće jer čekamo odluku što će biti s Ligom prvaka. Iz kluba smo dobili detaljan plan treninga i on se stalno nadopunjava, tako da treniramo doma. Osim toga, mi iz reprezentacije imamo našeg dragog prof. Miljenka Raka koji nas svako jutro budi u devet sati WhatsApp porukom i vježbama koje trebamo odraditi taj dan. Uz sve to, znate da većina nas ima i neke svoje privatne individualne trenere, s kojima radi ili surađuje godinama, tako da se dosta trenira. Nije to naravno, ni blizu onoga što radimo kad smo u dvorani, posebno nam nedostaje rad s loptom, ali prilagođavamo se maksimalno onome što trenutačno imamo. I dakako, s nestrpljenjem čekamo da sve ovo s koronom završi, da konačno zaigramo."

EHF gotovo iz tjedna u tjedan mijenja raspored, odnosno pokušava naći način da se Liga prvaka završi. Trenutačno su u igri dva datuma za FINAL 4 – kraj kolovoza, 22. i 23., odnosno po novom, 28. i 29. prosinac 2020.

"Ja ih razumijem. Ali, isto tako znam da je zdravlje na prvom mjestu. I nisam siguran da će se uopće moći igrati u lipnju. A bez toga nema ni završnice. Vi vrlo dobro znate da mi tek trebamo odigrati osminu, pa tek onda četvrtfinale, da bi dobili četiri kluba za završnicu u Koelnu. Puno je to utakmica, putovanja. Ne znam koliko je to realno, svi ćemo mi morati dobiti barem dva-tri tjedna pravih ekipnih priprema da bismo mogli igrati. Nas čeka Celje u osmini finala i to je za nas dobar ždrijeb. Na drugoj strani, tu su i kvalifikacije reprezentacija za Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. godine. I tek sada se vidi koliko je bilo važno osvajanje srebra na Europskom prvenstvu, jer smo to izbjegli. Da ne govorim o tome, što će napraviti klubovi, odnosno igrači koji su promijenili sredine. Nezamislivo mi je da recimo potpišeš za neki novi klub i s njim igraš u polufinalu FINAL 4 u Koelnu. Za koga ćeš igrati, bivši ili novi klub? Kako će to prihvatiti navijači? Pa, ako hoćete dvojbeno je i igranje za Božić u Njemačkoj. EHF tu mora biti jako oprezan. Vjerujem da tamo ima pametnih ljudi, ali da će se ponešto pitati i klubove, odnosno Saveze, te da će se pronaći najbolje rješenje. Navodno bi se u petak, 24. travnja trebala donijeti konačna odluka. Pa, idemo se onda strpjeti, bit ćemo pametniji."

Kako ste se Vi snašli u Poljskoj. Koliko ste zadovoljni klubom?

"Jako sam zadovoljan. Grad je po mjeri, nije prevelik, ugodan je za život, i cijeli grad živi za rukomet. Ja sam silno želio raditi s Talantom Dujšebaevim i Urošom Zormanom koji su po meni među najboljim srednjim igračima u povijesti i mislim da mi je to jako koristilo. Kao i mnogi drugi rukometni klubovi, i Kielce ima financijskih problema, ali ja to za sada ne osjećam. Imamo sjajnog predsjednika Bertusa Servasa, odličnog čovjeka i prijatelja, mogu to slobodno reći, koji se jako trudi da sve to održi na visokom nivou. Naravno, da tu treba i pomoć grada. Kako će sve završiti, ne mogu reći. Ja imam ugovor na još dvije sezone nakon ove i zadovoljan sam."

Olimpijske igre su odgođene za godinu dana. Nas još čekaju kvalifikacije. Ima li straha za Tokio u ovim novim okolnostima?

"Mislim da ne. Kada god budu te olimpijske kvalifikacije, mi ćemo biti spremni. I ne sumnjam uopće da ćemo ih proći. I ne samo to. Pokazali smo na Europskom prvenstvu da smo moćni, jaki. Valjda će nam se jednom poklopiti da svi budemo zdravi i zašto ne reći, napast ćemo to treće olimpijsko zlato u povijesti. Nikoga se ne trebamo bojati. Vidim da se u kuloarima spominje mogućnost da se te kvalifikacije igraju tijekom jeseni. Ako je tako, može, jedva čekam. Trebat će nam jake utakmice prije Svjetskog prvenstva u Egiptu. Ako pak budu u travnju sljedeće godine, kao što je trebalo biti baš ovaj vikend u Parizu, opet neće biti problema. I ne slažem se s nekim analizama koje kažu bit ćemo godinu dana stariji. Većina nas je u najboljim rukometnim godinama. Vratari su s 35, 36 najbolji, to se zna. Prema toma za Marina Šegu nema zime. Željko Musa je naša stijena, dobri duh i sportaš od glave do pete i siguran sam da će biti spremniji od svih, Zlaja (Zlatko Horvat) ima sto života i neuništiv je. Samo, daj Bože zdravlja i sve će biti u redu. Osim toga, dolaze mladi lavovi Šarac, Martinović, Mileta i drugi. Imamo širinu, dobar roster, i ne sumnjam da ćemo biti pravi."

Sa sadašnjim izbornikom ili?

"Ma tu, po meni ne bi trebalo biti nikakvih dilema. Ako je netko zaslužio da nas povede u borbu za treće olimpijsko zlato, onda je to gospodin Lino Červar. Naravno, ukoliko on to želi i osjeća se spremnim. Jasno to trebaju potvrditi i čelnici HRS-a. Inače, koliko ja poznajem našeg izbornika, on će biti poletniji i spremniji od svih nas. Ma kladio bih se da već sad ima puno toga složenog u glavi i na papiru, ne samo kada su olimpijske kvalifikacije u pitanju, nego i same pripreme za Tokio."

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!